Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα

Δείτε διαδικτυακά την έκθεση «Δικαίωμα στη Σιωπή;» που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη.

Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα

Σαράντα τρεις επιδραστικές εικαστικές φωνές του σήμερα επέλεξε προσεκτικά η Σωζήτα Γκουντούνα για το εναρκτήριο λάκτισμα της πλατφόρμας Greece in USA, την οποία ίδρυσε και διευθύνει στο κολέγιο John Jay του City University Νέας Υόρκης, ως εργαλείο προώθησης και εκπροσώπησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θέμα της έκθεσης «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι το φυλακισμένο σώμα και το αόρατο υποκείμενο, οι πολιτικές σωφρονισμού που εφαρμόζονται σήμερα και οι παθογένειες των συστημάτων κράτησης, κατευθύνσεις που αποκτούν νέες ερμηνείες υπό το πρίσμα της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Καλλιτέχνες που συνδέονται με την Ελλάδα και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης (οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, την Κύπρο ή είναι ομογενείς στην Αμερική) πρόκειται να παρουσιαστούν μέσω της πλατφόρμας. Ο Γιώργος Δρίβας, ο Στήβεν Αντωνάκος, η Εύα Γιαννακοπούλου και ο Πάνος Σκλαβενίτης, ο Διονύσης Καβαλλιεράτος και η Μαρία Αντελμαν είναι μερικοί από τους συμμετέχοντες της πρώτης εκθεσιακής δράσης (η δεύτερη δρομολογείται τον Φεβρουάριο με άλλα σαράντα οχτώ ονόματα να παρουσιάζονται στο Μπρούκλιν), ενώ το σώμα έργων που επιλέχθηκε αποτυπώνει διαφορετικές πρακτικές, δίνοντας παραπάνω αβάντα στα νέα μέσα, την επιτελεστικότητα και τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα - εικόνα 1
Bill Bilaskas, εγκατάσταση «Entrapmemt» (2020)
Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα - εικόνα 2
Μαρία Άντελμαν, video «Stone People» (2020)

«Συστατικό στοιχείο της φυλακής είναι η αποσιώπηση, η σίγαση της ζωής του κρατουμένου, συχνά της δικαιοσύνης, του πόνου ή της πολιτικής έκφρασης», αναφέρει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης η καταξιωμένη επιμελήτρια και εικαστικός Σωζήτα Γκουντούνα.

«Η ομαδική έκθεση θα διερευνήσει το σωφρονιστικό σύστημα προκειμένου να εξεταστεί εάν η τέχνη και η αισθητική μπορούν να σπάσουν τη σιωπή σχετικά με τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως η μαζική φυλάκιση και η μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, η διαφθορά και κακομεταχείριση εντός των φυλακών, τα έμφυλα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ανηλίκων. Η έκθεση επίσης προεκτείνεται στις συνθήκες αυτο-εγκλεισμού τις οποίες βιώνουμε, εξετάζοντας την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική πίεση που δεχόμαστε στην απομόνωση».

Η έκθεση «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.