Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα

Δείτε διαδικτυακά την έκθεση «Δικαίωμα στη Σιωπή;» που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη.

Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα

Σαράντα τρεις επιδραστικές εικαστικές φωνές του σήμερα επέλεξε προσεκτικά η Σωζήτα Γκουντούνα για το εναρκτήριο λάκτισμα της πλατφόρμας Greece in USA, την οποία ίδρυσε και διευθύνει στο κολέγιο John Jay του City University Νέας Υόρκης, ως εργαλείο προώθησης και εκπροσώπησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θέμα της έκθεσης «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι το φυλακισμένο σώμα και το αόρατο υποκείμενο, οι πολιτικές σωφρονισμού που εφαρμόζονται σήμερα και οι παθογένειες των συστημάτων κράτησης, κατευθύνσεις που αποκτούν νέες ερμηνείες υπό το πρίσμα της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Καλλιτέχνες που συνδέονται με την Ελλάδα και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης (οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, την Κύπρο ή είναι ομογενείς στην Αμερική) πρόκειται να παρουσιαστούν μέσω της πλατφόρμας. Ο Γιώργος Δρίβας, ο Στήβεν Αντωνάκος, η Εύα Γιαννακοπούλου και ο Πάνος Σκλαβενίτης, ο Διονύσης Καβαλλιεράτος και η Μαρία Αντελμαν είναι μερικοί από τους συμμετέχοντες της πρώτης εκθεσιακής δράσης (η δεύτερη δρομολογείται τον Φεβρουάριο με άλλα σαράντα οχτώ ονόματα να παρουσιάζονται στο Μπρούκλιν), ενώ το σώμα έργων που επιλέχθηκε αποτυπώνει διαφορετικές πρακτικές, δίνοντας παραπάνω αβάντα στα νέα μέσα, την επιτελεστικότητα και τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα - εικόνα 1
Bill Bilaskas, εγκατάσταση «Entrapmemt» (2020)
Με μια έκθεση-κραυγή για το φυλακισμένο σώμα ξεκινά η πλατφόρμα Greece in USA της Σωζήτα Γκουντούνα - εικόνα 2
Μαρία Άντελμαν, video «Stone People» (2020)

«Συστατικό στοιχείο της φυλακής είναι η αποσιώπηση, η σίγαση της ζωής του κρατουμένου, συχνά της δικαιοσύνης, του πόνου ή της πολιτικής έκφρασης», αναφέρει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης η καταξιωμένη επιμελήτρια και εικαστικός Σωζήτα Γκουντούνα.

«Η ομαδική έκθεση θα διερευνήσει το σωφρονιστικό σύστημα προκειμένου να εξεταστεί εάν η τέχνη και η αισθητική μπορούν να σπάσουν τη σιωπή σχετικά με τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως η μαζική φυλάκιση και η μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, η διαφθορά και κακομεταχείριση εντός των φυλακών, τα έμφυλα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ανηλίκων. Η έκθεση επίσης προεκτείνεται στις συνθήκες αυτο-εγκλεισμού τις οποίες βιώνουμε, εξετάζοντας την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική πίεση που δεχόμαστε στην απομόνωση».

Η έκθεση «Δικαίωμα στη Σιωπή;» είναι διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/06/2022

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στα χολιγουντιανά ‘50s

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προβάλλει τις Παρασκευές του Ιουλίου πέντε κλασικές ταινίες των ‘50s από καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

Παράλληλες δράσεις για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στα Χανιά

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει δύο εργαστήρια με θέμα τη νυχτερινή φωτογραφία και τη φωτογραφία της φύσης, καθώς και τον φωτογραφικό μαραθώνιο.

Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων

Οκτώ διάσημοι street artists δημιούργησαν σε επιφάνεια τοίχου 1.100 τ.μ. ένα μοναδικό έργο τέχνης για τα αθλητικά ιδεώδη.

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.