7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ

Ψάχνεις έξυπνα δώρα για όλη σου την οικογένεια; Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα 6 καλύτερα λευκώματα που θα τους ενθουσιάσουν όλους.

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ

Χριστούγεννα, εποχή για να βυθιστείς σε ένα βιβλίο-λεύκωμα που θα γεμίσει δημιουργικά τις ώρες σου, θα σε παρασύρει τόσο να διαβάσεις όσο και να χαζέψεις τις εικόνες του, θα στολίσει το τραπεζάκι του καφέ, θα γίνει το ιδανικό δώρο αν θέλουμε να πάρουμε κάτι σπέσιαλ στους αγαπημένους μας. Ειδικά φέτος που η χρονιά ήταν και συνεχίζει να είναι αρκετά δύσκολη για όλους, η ανάγκη για πρωτότυπα δώρα που θα μάς αποσπάσουν από την πραγματικότητα είναι πιο έντονη από ποτέ. Τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν, ας τα τιμήσουμε. Επιλέγουμε, λοιπόν, 7 ξεχωριστά λευκώματα, ιδανικά για κάθε μέλος της οικογένειας. Λευκώματα που θα τους ταξιδέψουν, θα τους θυμίσουν αγαπημένες τους συνήθειες που λόγω της καραντίνας έχουν απαρνηθεί και πάνω από όλα θα τους διασκεδάσουν. Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε αναλυτικά:

Για τον μπαμπά σας που δεν μπορεί φέτος να βολτάρει με το αμάξι

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 1

Ο μπαμπάς σας είναι λάτρης των τεσσάρων τροχών και κάθεται και κοιτάει μαραζωμένος το αυτοκίνητο του που στέκεται ακίνητο κάτω από το σπίτι; Τότε το ιδανικό δώρο για εκείνον είναι το λεύκωμα: «Αυτοκίνητο - Η πλήρης εικονογραφημένη ιστορία» από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ο τόμος αυτός αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας της αυτοκίνησης, από τις πρώτες εφευρέσεις μέχρι τα σημερινά θαύματα της μηχανικής και τα αυτοκίνητα του αύριο. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες θα θαυμάσει τις εκπληκτικά λεπτομερείς φωτογραφίες 1.200 και πλέον αυτοκινήτων, θα μάθει απίστευτες λεπτομέρειες, θα γνωρίσει τους ανθρώπους και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από θρυλικά μοντέλα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν γράψει ιστορία. Κάθε δεκαετία, από τη χρυσή εποχής της αυτοβιομηχανίας τον μεσοπόλεμο και τα αυτοκίνητα - φούσκες του ‘50 ως τα υπεραυτοκίνητα και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα των ‘70s και τα υβριδικά της εποχής μας, παρουσιάζεται εξαντλητικά (με την καλή έννοια) μέσα από χρηστικά κείμενα που εμβαθύνουν σε ιστορικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά παρουσιάζουν και συνοπτικά μοντέλο μοντέλο τα πιο ενδεικτικά αυτοκίνητα κάθε είδους ανά δεκαετία μέσα από κείμενα και πάρα πολλές φωτογραφίες. Ένας πραγματικός θησαυρός για τους αυτοκινητόφιλους που δεν αποτελεί τυχαία διεθνές best seller (διεύθυνση επιμέλειας έργου: Kathryn Hennessy).

Για τη μαμά σας που δεν μπορεί να πάει στις αγαπημένες της πρεμιέρες

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 2

Αν η μαμά σας (ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας σας) είναι λάτρης του κινηματογράφου και τώρα με την καραντίνα της λείπουν οι νύχτες πρεμιέρας στις αίθουσες τότε το κατάλληλο λεύκωμα για κείνη είναι: «Η κινηματογραφική μορφή του πόνου και της οδυνηρής αναπόλησης. Ο μοντερνισμός του Τάκη Κανελλόπουλου» της Παναγιώτας Μήνη από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Το λεύκωμα αυτό αποτελεί την πρώτη επιστημονική μονογραφία για το κινηματογραφικό έργο του Τάκη Κανελλόπουλου (1934-1990), του ξεχωριστού δημιουργού από τη Θεσσαλονίκη που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ταινίες όπως ο Μακεδονικός γάμος, ο Ουρανός, η Εκδρομή, η Παρένθεση κτλ. Ένας συνδυασμός από διακειμενικές και φορμαλιστικές αναλύσεις, που εξετάζει το έργο του Κανελλόπουλου μέσα στο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιό του και εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους ο σκηνοθέτης απέκλινε από παραδοσιακές πρακτικές και πρότεινε την δική του εκδοχή για έναν καλλιτεχνικό κινηματογράφο.

Για τον αδερφό σας που θέλει να τα ξέρει όλα

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 3

Αν ο αδερφός σας είναι γκατζετάκιας και κολλημένος με τον υπολογιστή κι ψάχνει την πιο περίεργη πλροφορία που υπάρχει, το κατάλληλο βιβλίο για κείνον είναι το πάντα δημοφιλές «Guinness World Records 2021» από Εκδόσεις Μίνωας. Στο «Guinness World Records 2021» θα βρει χιλιάδες απίστευτα κατορθώματα, θα ανακαλύψει τα πιο παράξενα ρεκόρ και θα μάθει απίστευτες πληροφορίες για μια ευρεία γκάμα κατηγοριών: σπορ, κινηματογράφος, βιβλία, μουσική, επιστήμη και τεχνολογία. Σε αυτή τη νέα έκδοση του 2021 θα ανακαλύψει τις νέες ελληνικές συμμετοχές, τους ανθρώπους που ξεπέρασαν τα όρια. Κι ίσως εμπνευστεί και προσπαθήσει να δημιουργήσει το δικό του ρεκόρ (με προσοχή πάντα)!

Για την ονειροπόλα αδερφή σας (μικρή και μεγάλη) που της λείπει το καλοκαίρι

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 4

Μήπως η μικρή ή η μεγάλη σας αδερφή λατρεύει το καλοκαίρι και τη θάλασσα; Και τις λείπουν οι καλοκαιρινές βουτιές και οι ξέγνοιαστες μέρες; Τότε σίγουρα πρέπει να της χαρίσετε το βιβλίο «Ωκεανός» από τις Εκδόσεις Καπόν. Θα εξερευνήσει τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του από τις παραλίες έως τα βάθη της αβύσσου και θα κατανοήσει τους κινδύνους που απειλούν τον θαλάσσιο κόσμο μας μέσα από την εικονογράφηση της βραβευμένης Hйlиne Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα, που συνοδεύουν τα περιεκτικά κείμενα της βιολόγου Emmanuelle Grundman. Μια αξέχαστη θαλασσινή οδύσσεια που θα την συναρπάσει και θα τις θυμίσει τις ομορφιές του γαλάζιου της θάλασσας.

Για τον παππού σας που δεν μπορεί να επισκεφτεί το Άγιον Όρος

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 5

Αν ο παππούς σας λατρεύει να κάνει εκδρομές θρησκευτικού περιεχομένου και λατρεύει τις αγιογραφίες και τα έργα που υπάρχουν στον Άγιον Όρος, η ιδανική επιλογή είναι το λεύκωμα «Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος» του Μάρκου Καμπάνη από την εκδοτική ΙΝΔΙΚΤΟΣ. Ο Μάρκος Καμπάνης καταφέρνει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο την αρμονία ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο, το συμβολικό και το πραγματικό, το αντικειμενικό και το βιωματικό. Στα έργα του Αγίου Όρους μεταπλάθει το μοναδικό τοπίο αυτής της κιβωτού της βυζαντινής και νεοελληνικής ορθόδοξης παράδοσης σε πίνακες ατμοσφαιρικούς, σε έργα πλασμένα ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.Το λεύκωμα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων του που φιλοτεχνήθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία και είχαν ως θέμα το Άγιον Όρος.

Για τη γιαγιά που της λείπουν οι βόλτες στην παλιά Αθήνα (ή για τη θεία από την Αμερική!)

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 6

Ή για όποιον άλλον θέλετε να ευχαριστήσετε ιδιαίτερα με ένα πολυτελές δώρο - πραγματικό ταξίδι στην Αθήνα μιας άλλης εποχής, η πιο ξεχωριστή νέα έκδοση είναι το «Βρυσάκι: Η εξαφάνιση μιας συνοικίας για την ανακάλυψη της αρχαίας αγοράς», από τις εκδόσεις Μέλισσα, η οποία κυκλοφορεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Στις 276 σελίδες του λευκώματος και μέσα από 352 φωτογραφίες, 2 χάρτες και 2 πίνακες, η Sylvie Dumont, Γραμματέας της Ανασκαφής στην Αγορά της Αθήνας περιγράφει πώς μεταξύ 1931 και 1939, η κεντρική Αθήνα μεταμορφώθηκε με την απαλλοτρίωση και την κατεδάφιση της συνοικίας Βρυσάκι στους πρόποδες της Ακρόπολης. Σε αυτά τα λίγα χρόνια, περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν και χτίστηκαν 348 ιδιοκτησίες, έτσι ώστε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA) να μπορέσει να ανασκάψει την αρχαία Αγορά. Χρησιμοποιώντας υλικό από το Αρχείο ASCSA και μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τη δεκαετία του 1930, ο τόμος περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία των διαπραγματεύσεων, τις απαλλοτριώσεις και, το σημαντικότερο, την ίδια τη γειτονιά του Βρυσάκι αναπαριστώντας τους δρόμους, τα καταστήματα, τα σπίτια, τα ονόματα και τα πρόσωπά του.

Για την θεία σας που φέτος δεν μπορεί να πάει βόλτα στο μουσείο

7 βιβλιο-λευκώματα για δώρα διαφορετικού στιλ - εικόνα 7

Λείπουν και στις δικές σας θείες οι βόλτες στα μουσεία της πόλης μας και στις ιδιαίτερες εκθέσεις τους; Αν ναι τότε το κατάλληλο δώρο είναι το λεύκωμα «Icaro-Ικαρος» του Γιάνου Ιωαννίδη από το Μουσείο Μπενάκη, όπου είχε παρουσιαστεί η σχετική έκθεση. Εκεί θα θαυμάσουν διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά καθώς και είδη καθημερινής χρήσης γνωστά με όμορφα σχέδια και λαμπερά χρώματα από την εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.). Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 1928 με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.