Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση αυτοθεραπείας κι έκφρασης προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

Μια νέα τάση φυσιολατρικής αυτοθεραπείας προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τις ασκήσεις που θα παρουσιάσει τηλεοπτικά στο βρετανικό κανάλι Sky Arts –πρόκειται για την πρώτη εικαστικό στην ιστορία που θα αναλάβει μόνη της πέντε ώρες τηλεοπτικού χρόνου–, προτρέποντας τον κόσμο να βγει μια βόλτα στο πάρκο και να αγκαλιάσει αυθόρμητα όποιο δέντρο επιθυμεί, ώστε να εκφράσει τα παράπονά του, να πει τις σκέψεις του ελεύθερα.

«Τα δέντρα είναι σαν τους ανθρώπους», αναφέρει η ίδια στο βίντεο που δημοσίευσε το The Art Newspaper. «Έχουν νοημοσύνη, έχουν συναισθήματα, επικοινωνούν μεταξύ τους και, επίσης, είναι ιδανικοί σιωπηλοί ακροατές – μπορείς να πεις τα παράπονά σου σε αυτά». Η Αμπράμοβιτς ξεκίνησε αυτή την πρακτική («Complain to a Tree») πριν από αρκετό καιρό, όταν ήταν στον Αμαζόνιο συμβιώνοντας με ιθαγενείς πληθυσμούς, ενώ πλέον αποτελεί την τελευταία της προσθήκη στην περίφημη «Μέθοδο Αμπράμοβιτς», μια σειρά ασκήσεων που δουλεύει τα τελευταία χρόνια για να βιώσει κάθε ενδιαφερόμενος την μαγεία της περφόρμανς.

Στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπόσχεται ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό απόγευμα που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει τους θεατές, εισάγοντάς τους στην τέχνη που αφιέρωσε τη ζωή της, στους ανθρώπους και τα ρεύματα που την ενέπνευσαν –από το Νταντά μέχρι τον Μπάουι– καθώς και στο βίωμα της περφόρμανς, μια και το φινάλε περιλαμβάνει περφόρμανς από την ίδια στο πάρκο.

«Είναι σημαντικό να διαλέξετε προσεκτικά το δέντρο που σας αρέσει», λέει στις οδηγίες της, «διαλέξτε το με βάση τη μυρωδιά του , το φλοιό του, τα φύλλα του. Μην το αγκαλιάσετε αμέσως. Απλά αισθανθείτε την ενέργεια του δέντρου. Και έπειτα πείτε τα παράπονα μέσα απ’ την καρδιά σας». Ακούγεται αρκετά παράδοξη η μέθοδος αλλά αυτό είναι το νόημα: να βγούμε απ’ το safe zone μας και να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να απελευθερώσουμε ενέργεια της πιεστικής χρονιάς που διανύουμε, όπως τονίζει η ίδια. «Το να μιλάς στα δέντρα είναι επίσης ένας τρόπος για να απελευθερώσεις τη δική τους ενέργεια προς τα εσένα. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια σειρά video art στη ψηφιακή πλατφόρμα VisualcontainerTV

Η ενότητα αποτελείται από 11 έργα βίντεο που δημιουργήθηκαν από φοιτητές του εργαστηρίου με διάφορες τεχνικές, στο πλαίσιο μαθημάτων υπό την επίβλεψη της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.