«Creatures in a Series of Tubes»: Νέα εικονική έκθεση έρχεται απ’ τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Υπάρχει πραγματικότητα πέρα από τον ψηφιακό κόσμο; Καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη εξερευνούν.

«Creatures in a Series of Tubes»: Νέα εικονική έκθεση έρχεται απ’ τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κάθε μέρα, πολύ παραπάνω αυτές τις ημέρες που διανύουμε, στεκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη: απομονωμένοι, κουρασμένοι και σχεδόν αδρανείς κλικάρουμε από σύνδεσμο σε σύνδεσμο, τροφοδοτώντας ένα ολόκληρο σύστημα διασυνδέσεων, καταχώρησης κι εποπτείας που αγνοούμε. Τι συμβαίνει μόλις αποσυνδεθούμε; Μας χρειάζονται οι αλγόρυθμοι ή μπορούν να ζήσουν πέρα από εμάς; Υπάρχει πραγματικότητα πέρα από τον ψηφιακό κόσμο;

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το ενδιαφέρον της νέας εικονικής έκθεσης που στήθηκε απ’ τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, αξιοποιώντας δυναμικό από την «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την τέχνη των νέων μέσων», στην οποία συμμετέχει ως μία εκ των δέκα εταίρων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συγκεντρώνει new media καλλιτέχνες (εικαστικούς, σχεδιαστές, κινηματογραφιστές κ.ο.κ.), στους οποίους αναθέτει νέες παραγωγές για φεστιβάλ και παρουσιάσεις, όπως το διαδικτυακό πρότζεκτ-έκθεση «Creatures in a Series of Tubes» που πρόκειται να είναι διαθέσιμο στις οθόνες μας από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου, χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

Νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη –από την Ισπανία έως την Κροατία, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Σερβία και από τη Γαλλία έως την Αυστρία– καταπιάνονται με το ψηφιακό και φυσικό αποτύπωμα της διαδικτυακής μας ζωής. Παρότι διαφεύγει της προσοχής μας, όσο είμαστε online καταναλώνουμε ενέργεια και φυσικούς πόρους, τροφοδοτούμε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε απόμακρα οικοσυστήματα κι οικοδομούμε υβριδικές δομές ανθρώπων και αλγορίθμων. Μέσα από τις αφηγήσεις των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, γίνονται φανερές οι σύνθετες αυτές δομές και δοκιμάζεται ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε.

«Creatures in a Series of Tubes»: Νέα εικονική έκθεση έρχεται απ’ τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - εικόνα 1

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: «Beyond Human Perception» από τους María Castellanos και Alberto Valverde, «Fango» από τον Martin Nadal, «The Eye of the Other» από τους Tizian Derme και Daniela Mitterberger, «The Hidden Life of an Amazon User» από την Joana Moll, «aqua_forensic» από τους Robertina Šebjanič και Gjino Šutić κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.