Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα

Όλα όσα εκπέμπουν ζωντανά και ξεχωρίζουν την εβδομάδα 23 έως 29 Νοεμβρίου.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020, παραμένοντας πλάι στο σύγχρονο πολιτισμό και τους ανθρώπους του θεάτρου αυτή την δύσκολη χρονιά που διανύουμε, μεταδίδονται διαδικτυακά, ελεύθερα και προσβάσιμα από όλους. Η μαζική ψήφος των αναγνωστών του περιοδικού «αθηνόραμα» απέδειξε πιο ηχηρά από ποτέ πως το θέατρο αναπνέει όσα εμπόδια κι αν βρει μπροστά του. Εξακόσιες πενήντα παραστάσεις αναμετρόνται στο στίβο της σεζόν ’19-’20 για τα βραβεία των καλύτερων, ανάμεσά τους ο «Πατέρας» του Βασίλη Μπισμπίκη και το μιούζικαλ «Chicago» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με επτά υποψηφιότητες έκαστο, ο «Άμλετ» της Κατερίνας Ευαγγελάτου και το εγχείρημα της Μιμής Ντενίση με το νοσταλγικού χαρακτήρα «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» που έφτασαν τις έξι υποψηφιότητες. Τα αποτελέσματα επί της οθόνης, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου (4 μ.μ.) με παρουσιαστή τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Όσο δύσκολο κι αν ήταν το εγχείρημα να γίνει θέατρο η «Αποκάλυψη», το προφητικό, εσχατολογικό κείμενο που προαναγγέλλει τη Δευτέρα Παρουσία και αποδίδεται στον Απόστολο Ιωάννη, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου το τόλμησε το 2019. «Ο μύθος της Αποκάλυψης είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσεων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο που έρχεται», αναφέρει ο ίδιος στο συνοδευτικό σημείωμα, εγείροντας ακόμη περισσότερο σασπένς σε όποιον δεν έχει δει την παράσταση που παρουσίασε στη Στέγη. Μόλις έκανε πρεμιέρα διαδικτυακά και θα είναι διαθέσιμη έως 30 Δεκεμβρίου.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 1

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, προσαρμόζεται στις παρούσες συνθήκες και μεταφέρει διαδικτυακά τις δράσεις του (25/11-4/12), χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματός του, στο οποίο θα βρείτε πολλές δυνατές ελληνικές ταινίες, είτε πρόσφατες που συζητήθηκαν (δικαίως) στις πρεμιέρες τους ή παλιότερες, έως και ιστορικές – όλες εντελώς δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Cinesquare .Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, έρχεται το μελαγχολικό κι άγριο road movie στην Αλάσκα του Γιάννη Φάγκρα «Forget Me Not» με τον Στάνκογλου ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου προβάλλεται το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, το οποίο μόλις πριν από μερικές μέρες απέσπασε πέντε βραβεία στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 10 το πρωί για συγκεκριμένες προβολές, οπότε προγραμματιστείτε.

Θέλετε να δείτε έργα τέχνης απ’ τον καναπέ του σπιτιού σας, συζητώντας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή τους επιμελητές; Η μεγάλη μουσειακή οικογένεια του MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) παραμένει ενεργή μέσα στο lockdown και –όπως έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο φορές– οργανώνει σειρά διαδικτυακών συναντήσεων με το «Μαζί Βλέπουμε»: ένα livestream πρόγραμμα, με το οποίο ανοίγει την κάμερα στους χώρους της και μιλάει για τα έργα που εκθέτει αυτή τη στιγμή. Ξεκινάμε με την επίκαιρη έκθεση «Anthropause» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία ασχολείται με το φαινόμενο της παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στο lockdown (19 & 26/11).

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 2

Οι Πυξ Λαξ έρχονται να μας υπενθυμίσουν «τι είναι αυτό που μας ενώνει», σε μία μοναδική βραδιά. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν η συναυλία να πραγματοποιηθεί μπροστά σε ζωντανό κοινό, σύμφωνα με τα μέτρα για την πληρότητα του χώρου, τα «Ηλεκτρικά» θα ηχήσουν απ’ τους διαδικτυακούς μας δέκτες την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (9 π.μ.). Τραγούδια που αγαπήσαμε και μας ταξιδεύουν ακούραστα κάθε φορά έρχονται σε livestream απ’ το θέατρο «Χώρος», καθώς το κοινό θα συμμετέχει ζωντανά με σχόλια. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια (€ 5) εδώ.

Τρεις νεωτεριστές συνθέτες συναντούν εμβληματικά έργα προγενέστερων χρόνων στην επερχόμενη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Σε ζωντανή σύνδεση και δωρεάν, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (8.30 μ.μ.), Μπαχ, Μοντεβέρντι και Περγκολέζι παίρνουν νέα πνοή από τους Βέμπερν, Ορφ και Στραβίνσκυ, καθώς το πάθος των δεύτερων για τα έργα των πρώτων ανοίγει νέους μουσικούς δρόμους. Συντονιστείτε εδώ.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 3

Η θετική γονεϊκότητα αποτελεί μοντέλο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, στο οποίο ο ρόλος του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου εναλλάσσονται, καθώς ο ένας μαθαίνει από τον άλλον διαρκώς, γονιός και παιδί εξελίσσουν τις δεξιότητές τους μέσω της συνύπαρξης. Μέσα σε τρεις εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση από 25 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία του positive parenting, θα γνωρίσουν τις αλλαγές που υφίσταται ο εγκέφαλος των νέων γονιών, τη σημασία των πρώτων μηνών ζωής ενός βρέφους, καθώς και τις κατάλληλες γονεϊκές προσδοκίες δεξιοτήτων ενός παιδιού ανά ηλικία. Το σεμινάριο είναι δωρεάν κι η πρώτη συνάντηση είναι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Δήλωσεις συμμετοχής εδώ.

Για ακόμη μια ενδιαφέρουσα σειρά σεμιναρίων σε (συν)διοργάνωση της Στέγης άνοιξαν οι αιτήσεις. Πρόκειται για το «Το φάντασμα στη μηχανή» (9-14/12) της αντισυμβατικής θεατρικής δημιουργού-συγγραφέα Edit Kaldor που απευθύνεται σε καλλιτέχνες επιτελεστικών πρακτικών. «Θα εξερευνήσουμε τη θολή περιοχή ανάμεσα σε εμάς, τους ανθρώπους, και στις μηχανές με τις οποίες αλληλεπιδρούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας – θα εμβαθύνουμε, θα παίξουμε και θα κάμψουμε τη στενή σχέση που έχουμε με τις φορητές συσκευές μας», αναφέρει η ίδια. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Athens Streaming | Αντίστροφη μέτρηση για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, Πυξ Λαξ και δωρεάν ταινίες απ’ το Πανόραμα - εικόνα 4

Επιστήμη και μπίρες σερβίρει διαδικτυακά το Pint of Science, καθώς συμπράττει με την Βραδιά Ερευνητή Πάτρας και φέρνει στην οθόνη μας δυο έγκριτους επιστήμονες με κέφι και διάθεση για εκλαΐκευση: τον Δρ. Γιάννη Παπαντωνίου και τη Δρ. Μαρία Θέμελη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ενδιαφέρον ερευνητικό τους έργο την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (8 μ.μ.). Επίσης, το ζέσταμα για τη βραδιά αναλαμβάνουν οι Science Reactors, μια ομάδα από νέους χαρισματικούς επιστήμονες που επικοινωνούν τις γνώσεις τους μέσω του χιούμορ και τη μορφή της stand up παράστασης. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση απ’ τη δουλειά τους διαδικτυακά στις 25 Νοεμβρίου (8 μ.μ.) εδώ.

Ο θαυμαστός κόσμος της αστρονομίας ανοίγεται σε νέους εξερευνητές, ηλικίας 7-11 ετών, με τη σειρά διαδικτυακών συναντήσεων που εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα απ’ το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι απ’ τον Ήλιο έως τους πλανήτες γύρω μας κι από τα αστέρια στους πιο μακρινούς γαλαξίες, οι αλυσιδωτές θεματικές ιντριγκάρουν, απαντώντας σε ερωτήματα όπως πώς δημιουργείται το σέλας, τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες και πώς θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα από τον Άρη. Από 28 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις οθόνες μας. Περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων στο 2103490160.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.