Ελέγχεται το στρες; Η Κωνσταντίνα Ηλιάδου απαντά

Τι ρόλο παίζουν οι αναπνοές, η γιόγκα και η άσκηση; Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζαμε πριν την πανδημία, είναι καλή εποχή να ασχοληθούμε περισσότερο με το σώμα και το μυαλό μας.

Ελέγχεται το στρες; Η Κωνσταντίνα Ηλιάδου απαντά

Το δεύτερο lockdown βρίσκει πολλούς από μας σε αναζήτηση τεχνικών χαλάρωσης και ευεξίας. Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζαμε πριν την πανδημία, είναι καλή εποχή να ασχοληθούμε περισσότερο με το σώμα και το μυαλό μας. «Όταν δεν ελέγχουμε τις καταστάσεις γύρω μας μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας» μας λέει η Κωνσταντίνα Ηλιάδου, σύμβουλος διαχείρισης του στρες (Msc. Iατρική Σχολή Αθηνών) και δασκάλα γιόγκα δίνοντάς μας χρήσιμα tips για το από που να αρχίσουμε. Θυμίζοντάς μας ότι όπως τραγουδούσαν κι οι Funkadelic πρέπει να προσέχουμε τους σπόρους που φυτεύουμε στο μυαλό μας!

Πόσο διαφορετικό είναι το δεύτερο από το πρώτο lockdown; Πώς μας επηρεάζει;
Οι απόψεις διαφέρουν ανάμεσα στο πρώτο lockdown και το δεύτερο. Κάποιοι σοκαρίστηκαν παραπάνω στο πρώτο γιατί ήταν πιο ξαφνικό και κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία ξεκούρασης ενώ στο δεύτερο ναι μεν ήμασταν πιο προετοιμασμένοι αλλά η ψυχική κούραση και η απώλεια εργασίας αποτελούν σταθερούς στρεσογόνους παράγοντες. Επίσης το δεύτερο lockdown μας βρίσκει σε χειμερινή διάθεση, βραδιάζει πιο νωρίς και αυτό σε κάποιους αρέσει γιατί ουτως ή άλλως δεν βγαίνουν πολύ, ενώ σε κάποιους άλλους δημιουργεί λίγο πιο βαριά διάθεση. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και υποστηρικτικοί, γιατί δε γνωρίζουμε σε ποια φάση της ζωής συναντά τον κάθε άνθρωπο και πώς το αντιμετωπίζει. Οι τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης έχουν αυξηθεί ραγδαία. Είναι μια περίοδος που πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Στρες και πανδημία. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το ελέγξουμε;
Η πανδημία μας φέρνει αντιμέτωπους με την αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα δεν έχει από μόνη της αρνητική έννοια καθώς το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι άγνωστο και όχι απαραίτητα κακό. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση αυτή είναι νέα για όλους μας επομένως δεν είναι μετρήσιμες ακόμα οι συνέπειες αυτής. Ωστόσο όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις γύρω μας, μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τη συμπεριφορά μας με ειδική εκπαίδευση πάνω στη διαχείριση του στρες, αφού πρώτα μάθουμε τι ακριβώς είναι το στρες. Είναι χρήσιμο να κρατάμε μια ρουτίνα με υγιεινή διατροφή που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ασκούμαστε τακτικά, ακόμα και αν δε το συνηθίζαμε πριν την πανδημία είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε.

Ελέγχεται το στρες; Η Κωνσταντίνα Ηλιάδου απαντά - εικόνα 1

Πώς ελέγχεται το στρες; Τι είδους εκπαίδευση απαιτείται για να διδάξεις σχετικές τεχνικές;
Υπάρχουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Μερικές από αυτές είναι η διαφραγματική αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η νοερή απεικόνιση, η γνωσιακή αναδόμηση, η αυτογενής εκπαίδευση κ.α. Οι τεχνικές αυτές καλό είναι να διδάσκονται από ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες του στρες καθώς απαιτεί βαθιά γνώση της φυσιολογίας.

Πού μπαίνει η γιόγκα στη διαχείριση αυτή;
Η γιόγκα, μπορεί να αποτελέσει μια από τις μεθόδους διαχείρισης του στρες είτε αν την μετρήσουμε ως χαλάρωση είτε σαν άσκηση. Μεγάλο εργαλείο της γιόγκα είναι ότι βοηθάει να εστιάσουμε στο παρόν, το οποίο βοηθάει στο άγχος.

Ελέγχεται το στρες; Η Κωνσταντίνα Ηλιάδου απαντά - εικόνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Υπάρχει ο μύθος ότι η γιόγκα είναι κυρίως ηρεμιστικές αναπνοές με μια μεταφυσική διάσταση. Πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα; Τελικά η γιόγκα εκτός από το να μας ηρεμήσει μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς, ακόμη και πιο διεκδικητικούς ή δυναμικούς;
Εξαρτάται το στυλ γιόγκα που θα επιλέξεις να κάνεις. Σε όλα η βάση είναι η ίδια. Η αναπνοή χρησιμοποιείται ως κλειδί για να «μπεις πιο βαθιά» σε μια άσανα. Στη δυτική κοινωνία όπου ζούμε, υπάρχουν πλέον συνδυασμοί όπως η power yoga και η ashtanga yoga που μπορούμε να δούμε αισθητά το σώμα μας να δυναμώνει. Σε δεύτερο επίπεδο, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένες πόζες μετά από υπομονή, επιμονή και πρακτική αισθανόμαστε πιο δυναμικοί και διεκδικητικοί, πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. H γιόγκα βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και την υπομονή, οπότε υπό αυτή την έννοια μπορεί να βοηθήσει στην προσήλωση σε ένα στόχο.

Γίνεται γιόγκα μέσω zoom;
Γίνεται, είτε ομαδικά είτε ατομικά ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του ασκούμενου.

Ελέγχεται το στρες; Η Κωνσταντίνα Ηλιάδου απαντά - εικόνα 3

Κι αν δεν μας ταιριάζει η γιόγκα ή δεν μας φτάνει; Τι άλλου είδους άσκηση προτείνεις;
Προτείνω συνδυαστικά σίγουρα μια πιο αερόβια άσκηση όπως το κολύμπι που δεν επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις, ή το τρέξιμο, ποδηλασία, χορό.

Πες μας κάτι ωραίο που άκουσες τελευταία.
To «Good Thoughts Bad Thoughts» των Funkadelic, ένα κομμάτι από τα παλιά που έχει φανταστικούς στίχους: «The infinite intelligence within you knows the answers/ Its nature is to respond to your thoughts/ Be careful of the thought-seeds you plant in the garden of your mind/ For seeds grow after their kind» Σε ελεύθερη μετάφραση: «Η άπειρη νοημοσύνη μέσα σου ξέρει τις απαντήσεις/ Είναι στη φύση της να ανταποκρίνεται στις σκέψεις σου/ Πρόσεχε τις σκέψεις - σπόρους που φυτεύεις στον κήπο του μυαλού σου/ Γιατί οι σπόροι μεγαλώνουν ανάλογα με το είδος τους»

Πού σε βρίσκουμε;
Μπορείτε να με βρείτε στην σελίδα μου στο facebook για κάποια online συνεδρία διαχείρισης του στρες, στις online τάξεις του nysystudios και στο προσωπικό μου προφίλ στo instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.