Καλλιτεχνείο Αχαρνών, ο πολυχώρος πολιτισμού που ανθίζει στο Μενίδι

Καφετέρια και χώρος καλλιτεχνικών εργαστηρίων, για τους Αθηναίους όλων την ηλικιών.

Καλλιτεχνείο Αχαρνών, ο πολυχώρος πολιτισμού που ανθίζει στο Μενίδι

Οι σπόροι που ανθίζουν στα άγονα εδάφη είναι μεγαλύτερης αξίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα του Καλλιτεχνείου Αχαρνών, ενός καλλιτεχνικού καφενείου που σερβίρει τέχνη και καφέ στους απανταχού Αθηναίους όλων των ηλικιών. Καφετέρια, αλλά και εντευκτήριο και δανειστική βιβλιοθήκη, με το δικό του θεατρίδειο (μικρός θέατρο που στεγάζει την θεατρική ομάδα και τα εργαστήρια που πραγματοποιεί), με χώρους για εργαστήρια φωτογραφίας, πηλογλυπτικής, ζωγραφικής, κοσμήματος και δημιουργικής απασχόλησης διαμορφώνουν έναν καλλιτεχνικό πολυχώρο αρκετά φιλόξενο ώστε να σερβίρει ακόμη και καφέ.

Το Καλλιτεχνείο υπάρχει χρόνια στην περιοχή, αλλά εισάγεται σε νέα εποχή αποτελώντας πλέον κοινωνική-συνεταιριστική επιχείρηση και λειτουργώντας ως Κέντρο Τέχνης, Πολιτισμού και Κοινωνικής Ενδυνάμωσης. Αυτό σημαίνει πως διευρύνει τους ορίζοντες του και απευθύνεται σε ανθρώπους από όλη την Αθήνα και τα προάστια της είτε αποζητούν καλλιτεχνική επαφή και εκπαίδευση είτε αναζητούν απλώς ένα ατμοσφαιρικό all day καφέ.

Τα πρωινά του Σαββάτου η πολύχρωμη αυλή του Καλλιτεχνείου γεμίζει με παιδικές φωνές, γέλια, τρεχαλητά και πειράγματα από τα πιτσιρίκια -που στο διάλειμμα τους από τα εργαστήρια ζωγραφικής, χειροτεχνίας και δημιουργικής απασχόλησης αποφασίζουν πως αρκετά άφησαν τους μεγάλους να πίνουν ήσυχοι τον καφέ τους. Τις καθημερινές λειτουργεί ακόμη το Δημιουργικό Μεσημέρι για μελέτη και απασχόληση των παιδιών μετά το σχολείο, προσφέροντας μια ανάσα στους εργαζόμενους γονείς, αλλά και παιδική θεατρική ομάδα και λογοθεραπεία κατόπιν συνεννόησης.

Καλλιτεχνείο Αχαρνών, ο πολυχώρος πολιτισμού που ανθίζει στο Μενίδι - εικόνα 1

Για τους ενήλικες λειτουργούν εργαστήρια φωτογραφίας, κοσμήματος και πηλού, θεατρική ομάδα, πραγματοποιούνται κινηματογραφικές προβολές, ενώ ετοιμάζεται χοροθέατρο, web radio, χορωδία, ομάδα stretching και μια εθελοντική ομάδα δράσης με στόχο να ομορφύνει τις γωνιές της πόλης. Η δραστήρια ομάδα του Καλλιτεχνείου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ERASMUS θα υποδέχεται ακόμη σχολεία από χώρες του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιεί τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Άνθρωπος δίχως προσωπείο» μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2020 με εντυπωσιακό αριθμό συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για τον Ευθύμη Γιανναρά, συντονιστή δραστηριοτήτων, «το Καλλιτεχνείο είναι σαν ένα βάζο μέλι. Ο καθένας πρέπει να το έχει για να δοκιμάσει μια κουταλιά και να αποφασίσει αν του αρέσει». Εκπροσωπώντας ολόκληρη την ομάδα που κρύβεται πίσω από τον εγχείρημα, πιστεύει πως ο στόχος είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους η δυνατότητα της επιλογής και της επαφής με την τέχνη και να υπάρξει ανταπόκριση στην τόσο μεγάλη ανάγκη τους για έκφραση. Η ομάδα συγκινείται από το κλίμα αγάπης που εισπράττει με τα εργαστήρια ενηλίκων να συγκεντρώνουν ακόμη και σε ποσοστό 70% δημότες εκτός των Αχαρνών και των γειτονικών δήμων, και τους συμμετέχοντες να αδημονούν μετά από κάθε ραντεβού για το επόμενο.

Η αλλαγή προς το καλύτερο ξεκινάει από μέσα μας και από τις μικρές καθημερινές μας προσπάθειες. Περάστε μια βόλτα και γνωρίστε την φιλόξενη αυλή και την παρέα του Καλλιτεχνείου και θα νιώσετε πως απολαμβάνοντας απλώς τον καφέ σας, συμβάλετε σε κάτι όμορφο.

Καλλιτεχνείο Αχαρνών | Αθανασίου Χειλίου 16, Αχαρνές | Παιδικά Τμήματα: 6984672122, Τμήμα Κοσμήματος: 6971748982, Τμήμα Φωτογραφίας: 6980761833, 6947190718, Τμήμα Θεάτρου: 6936281971 | Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια στην ιστοσελίδα του Καλλιτεχνείου και στη Facebook Page του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.