27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο

To πολιτιστικό φθινόπωρο επιτέλους ξεκινάει! Επιλέγουμε ξεχωριστές αφορμές που θα μας βγάλουν έξω, με ασφάλεια και αισιοδοξία.

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο

Με τις πρώτες εκθέσεις συχνά σε αντισυμβατικούς χώρους, ένα γεμάτο συναυλιακό πρόγραμμα παρ’ όλες τις ακυρώσεις και μεγάλες ταινίες να παίρνουν το δρόμο για τις αίθουσες, το πολιτιστικό φθινόπωρο επιτέλους ξεκινάει. Επιλέγουμε ξεχωριστές αφορμές που θα μας βγάλουν έξω, με ασφάλεια και αισιοδοξία.

#1 «Μουλάν», τελικά, στα σινεμά

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 1

Από σαράντα κύματα πέρασε η live action μεταφορά του ομότιτλου animation της Disney για να φτάσει τελικά –μόνο– στις ευρωπαϊκές σκοτεινές αίθουσες. Το ιστορικό στούντιο είχε ποντάρει πολλά στο πρότζεκτ, καθώς μέσω αυτού επιδίωκε να χτυπήσει για τα καλά την ασιατική και δη την κινεζική αγορά, ωστόσο ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια. Το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε αρχικά στην αναβολή της ανοιξιάτικης πρεμιέρας, προτού αποφασιστεί τελικά η κυκλοφορία της «Μουλάν» σε VOD στις ΗΠΑ. Ευτυχώς όμως εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε (από τις 10/9) τη θαρραλέα πολεμίστρια στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα με νέο πρόσωπο. Στο ρόλο της γενναίας Μουλάν βρίσκουμε την εν πολλοίς άγνωστη στη Δύση Γιφέι Λιού. Ακόμα, έχουμε ευχάριστα νέα για τους φίλους του Τζετ Λι, μιας και ο εδώ και καιρό (κινηματογραφικά) εξαφανισμένος ηθοποιός θα επανεμφανιστεί στο ρόλο του αυτοκράτορα. Πίσω από την κάμερα βρίσκουμε τη σκηνοθέτιδα Νίκι Κάρο («Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου»), η οποία καλείται να βρει την ιδανική ισορροπία μεταξύ των επικών και των ποιητικών στοιχείων του πρωτότυπου φιλμ, χωρίς όμως να έχει στο πλευρό της τα διάσημα τραγούδια του Μάθιου Γουάιλντερ που ακούστηκαν εκεί για πρώτη φορά.

#2 Ο Γούντι Άλεν «στήνει» το «Rifkin’s Festival»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 2

Ο ασταμάτητος 84χρονος σκηνοθέτης έχει έτοιμη την 49η ταινία της μακράς φιλμογραφίας του, η οποία κάνει πρεμιέρα στο κοσμοπολίτικο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν όπου και γυρίστηκε. Το φιλμ αφορά ένα παντρεμένο ζευγάρι Αμερικανών που ταξιδεύει στο φεστιβάλ και μαγεύεται από τις ταινίες και την ομορφιά της πόλης. Μέσα σ’ αυτό το ευφορικό κλίμα, η γυναίκα ξεκινά σχέση με έναν Γάλλο σκηνοθέτη, ενώ ο σύζυγος ερωτεύεται μια κάτοικο της περιοχής. (Από 24/9)

#3 Εν πλω στα απορριμματοφόρα του δήμου

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 3

Αρκετά απρόσμενος λόγος για να βρεθείς στο αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων (Ιερά Οδός 151), η νέα έκθεση απ’ το επιμελητικό δίδυμο Νάιρα Στεργίου-Εριφύλη Βενέρη («Let's Supper, Mr. Iolas»). Το «Love Boat» (18-20/9) ανατρέπει το σκηνικό σκηνοθετώντας ένα πεντακάθαρο, μοντέρνων εγκαταστάσεων πλοίο για μια «εν πλω» εµπειρία ροµαντισµού με προορισμό το φανταστικό άγνωστο. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βελώνης, η Εριφύλη Βενέρη κι η Μαριλένα Αλιγιζάκη.

#4 Η Μόνικα γίνεται Μαρία

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 4

Η σταρ του σινεμά Μόνικα Μπελούτσι μεταμορφώνεται στη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας στην πρώτη της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι. Για δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 28 και 29/9, η Ιταλίδα ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με το μονόλογο του σκηνοθέτη Τομ Βολφ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», πλαισιωμένη από την Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα μαέστρου Γιώργου Πέτρου. Η παράσταση βασίζεται στην εκτενή έρευνα του Βολφ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ομώνυμο βιβλίο αλλά και το ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: In her own words» (2017). Περισσότερο ως Μαρία και λιγότερο ως Κάλλας, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα μάς υποδέχεται στο σαλόνι της και μοιράζεται καθοριστικές στιγμές της ζωής της μέσα από αδημοσίευτες επιστολές της που διατρέχουν 30 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

#5 Ενενήντα χρόνια Τσόκλης

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 5

«Ύστερα από χρόνια αναγκαίας περιπλάνησης σε χαραγμένα ήδη μονοπάτια, τώρα ιχνηλατώ τα βήματά μου και χαρτογραφώ τις πλάνες μου και τις εμμονές μου˙ αναζητώ τη δροσιά του ίσκιου του σώματός μου…», αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός φτάνοντας στα ενενήντα του χρόνια, ορόσημο από το οποίο αφορμάται η μεγάλη έκθεση «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις» που θα ανοίξει τις πύλες της στις 7/9 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Κολωνάκι, 2103611206). Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό hommage στον άνθρωπο που εισήγαγε τη «ζωντανή ζωγραφική» ξεπερνώντας τα δισδιάστατα όρια του καμβά: Τα πορτρέτα της μητέρας και του πατέρα απ’ τη δεκαετία του ’50, η στροφή στην αφαίρεση, στο απέραντο της θάλασσας και στις αντανακλάσεις δίνουν τη σκυτάλη στους χαρακτηριστικούς κορμούς και τις ερωτικές συνθέσεις, έως ότου φτάσουμε στα φετινά του έργα που, αν μη τι άλλο, φέρουν έντονο το φορτίο του εγκλεισμού. Οι κώδικες, οι αισθητικές αξίες και οι εικόνες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το σύμπαν του Τσόκλη κι έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε πάνω από εκατόν είκοσι εκθέσεις, Μπιενάλε, δημόσιες αναθέσεις κ.ο.κ. συγκεντρώνονται τώρα σε ένα ενιαίο σώμα υπό την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.

#6 Ιταλικός, αιματηρός «Προδότης»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 6

Στην πιο φιλόδοξη ταινία του των τελευταίων χρόνων, η οποία μάλιστα αποτέλεσε την ιταλική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ, ο βετεράνος auteur Μάρκο Μπελόκιο («Εις το Όνομα του Πατρός») μεταφέρει στην οθόνη τη συναρπαστική ιστορία του Τομάσο Μπουσέτα, ενός μέλους της σικελικής μαφίας, του οποίου οι καταγγελίες τη δεκαετία του ’80 οδήγησαν στη σχεδόν οριστική εξάρθρωση της περιβόητης οργάνωσης. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που τόλμησε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στις αρχές για την Κόζα Νόστρα, αφού πρώτα είδε μέλη της οικογένειάς του να δολοφονούνται από τη μαφία.

#7 «Όμορφη πόλη» γεμάτη τραγούδι και συναίσθημα

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 7

Την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη –μετά τον πρώτο κύκλο sold out παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη– αναμένουμε στις 13 και 14/9 στο Ηρώδειο. Η συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση πλέκει τις μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 με γνωστά τραγούδια αλλά και ποιήματα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, σε μια σύγχρονη λαϊκή τραγωδία που υμνεί το ελληνικό πνεύμα. Στη σκηνή θα δούμε, μεταξύ άλλων, τους Δημήτρη Μπάση, Φωτεινή Βελεσιώτου (13/9), Μίλτο Πασχαλίδη (14/9), και τους Κώστα Καζάκο, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, φυσικά με τη συνοδεία της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

#8 Λαϊκά χρώματα από τον Σταύρο Ξαρχάκο

Ύστερα από ένα χρόνο, η μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν» που έχει δημιουργήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος, επανέρχεται στο Ηρώδειο (8/9) για να υπενθυμίσει τη δύναμη που εγγενώς κρύβει η λαϊκή μας παράδοση. Πέντε μικρές αλλά ουσιώδεις μουσικές προσωπογραφίες, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη και του ίδιου του Σταύρου Ξαρχάκου χρωματίζουν τον πολιτισμικό μας χάρτη με τρόπο απολαυστικό και ανεξίτηλο.

#9 Ο Σεπτέμβρης της ΚΟΑ

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 8

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει ένα πλήρες πρόγραμμα μουσικών δράσεων και συναυλιών εντός και εκτός Αττικής και μπορούμε να την απολαύσουμε σε ποικίλες δόσεις και μουσικές. Κορυφώνει, φερειπείν, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ennio Morricone που έχει αναγγείλει το ΚΠΙΣΝ με ένα ωραίο και απαιτητικό πρόγραμμα (13/9) και, φυσικά, οδηγεί τις παραμέτρους του «Classic Rock IV» (19-20/9) στο Ηρώδειο – αυτήν τη φορά με καθαρά ελληνικούς όρους και περιεχόμενο.

#10 Και φέτος Νύχτες Πρεμιέρας

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 9

Η πανδημία μπορεί να απείλησε αλλά δεν ματαίωσε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, έτσι για 26η φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό του, από τις 23/9 έως τις 4/10. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα, ενώ υπάρχει σχέδιο και για online προβολές εάν τυχόν χρειαστεί. Ως προς το μενού των προβολών, λίγοι τίτλοι έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «The Capote Tapes» (Εμπς Μπάρνοου) για τον θρυλικό συγγραφέα του «Εν ψυχρώ» να ξεχωρίζει.

#11 Υπερβολική δόση κωμωδίας στο Άλσος

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 10

Το θερινό θέατρο του Πεδίου του Άρεως γίνεται ο απόλυτος προορισμός των φανατικών του stand-up comedy. Η τρομερή ελληνική πεντάδα του είδους, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης και Γιώργος Αγγελόπουλος απειλούν να μας… ξεκάνουν με «Comedy Οverdose» (15/9), ενώ ο πολυβραβευμένος Βρετανός βασιλιάς του μαύρου χιούμορ και των one-liners Jimmy Carr έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το τελευταίο σόου του, «Terribly funny» (22 & 23/9).

#12 Μάνταλα από την περίοδο του εγκλεισμού

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 11

Πριν από ένα χρόνο, η Τσιόμα Εμπινάμα, καλλιτέχνιδα από τη Νιγηρία που εκφράζεται με ακουαρέλες, ευχόταν μια ξαφνική προσωρινή παύση, μια στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα θα ήταν απαλλαγμένη από υποχρεώσεις, φιλοδοξίες και προσδοκίες. Όταν έφτασε η πανδημία, η εκπλήρωση της ευχής της δεν αποδείχθηκε τόσο απελευθερωτική, καθώς βρέθηκε κλεισμένη στο διαμέρισμά της στην Αθήνα (όπου ζει το τελευταίο εξάμηνο) να πασχίζει για τις ισορροπίες της φτιάχνοντας «μάνταλα που εμπεριέχουν όλων των ειδών τα κύματα συναισθημάτων απ’ αυτή την περίοδο αναταραχής και μετάβασης», όπως αναφέρει. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527) κάτω από τον τίτλο «Leave the thorns and take the rose» (από 3/9).

#13 Ταξιδεύουμε με ελληνικά τραγούδια

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 12

Ένα όμορφο και φιλόδοξο μουσικό project στήνεται για ένα μήνα (11/9-11/10) στον προαύλιο χώρο του Christmas Theater, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου. Είναι το CT Garden Festival το οποίο επιμελείται καλλιτεχνικά ο Μιχάλης Κουμπιός και περιλαμβάνει έναν ολόκληρο γαλαξία αστεριών που κινείται θεματικά γύρω από την ευρεία έννοια του ταξιδιού όπως τη συναντάμε στο ελληνικό τραγούδι, παλιό και καινούργιο. Πολύμορφη και πανστιλιστική μουσική γιορτή (έντεχνο, λαϊκό, παραδοσιακό, τζαζ, ροκ κ.ο.κ.) που μας φέρνει στην καρδιά της σύγχρονης δρώσας μουσικής μας σκηνής κάνοντας το «γύρο του κόσμου με ελληνικά τραγούδια». Από τον Γιάννη Κότσιρα στους Gadjo Dilo, από τον Μίλτο Πασχαλίδη στον Δώρο Δημοσθένους, από τους Encardia στον Νίκο Πορτοκάλογλου, την Ελένη Βιτάλη, τη Μαρία Παπαγεωργίου και τόσους άλλους που για ακόμη μία φορά μας πείθουν πως εδώ είναι το ταξίδι!

#14 Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ - Αθηναίων Δράματα» επιστρέφουν

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 13

Για δύο παραστάσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής (29-30/9) επιστρέφει το τρίτο μέρος της sold out τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου». Η παράσταση είναι βασισμένη στη σύνθεση της «Ιστορίας» του Θουκυδίδη και των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα και εστιάζει στο τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και δημοκρατίας. Ο Γιάννης Λιγνάδης που υπογράφει τη δραματουργική σύνθεση και ο Γιωργής Τσουρής που σκηνοθετεί παντρεύουν την Ιστορία με το θέατρο σε μια παράσταση με νεύρο, ερμηνευτική ενέργεια (Αλίκη Αλεξανδράκη, Μάνος Βαβαδάκης κ.ά.) και ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα (Σταύρος Λάντσιας), που στρέφει την προσοχή μας στην έννοια του ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη.

#15 Απ’ το κύτταρο στην οικουμενικότητα

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 14

Με αφετηρία τη θεωρία του αρχιτέκτονα Δοξιάδη για την ανάπτυξη των πόλεων, σύμφωνα με την οποία το δωμάτιο-κύτταρο ξεκινάει ως απομονωμένη οντότητα και αναπόφευκτα επεκτείνεται μέχρι να διαμορφώσει ένα πολύπλοκο σύστημα (σπίτι, γειτονιά, πόλη κ.ο.κ.), το οποίο μελλοντικά είτε καταρρέει είτε μεταβάλλεται σ’ έναν οικουμενικό οργανισμό, η νέα έκθεση της γκαλερί Μαρτίνος (Πανδρόσου 50, Μοναστηράκι, 2103212414) «Η τύχη ενός κυττάρου» παρουσιάζει αισθητικές εκδοχές πάνω στο θέμα με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών – ανάμεσά τους της Μπίας Ντάβου και της διάσημης Γερμανίδας μινιμαλίστριας Σαρλότε Πόσενενσκε. Από τις 10/9.

#16 Το feelgood «Γεράκι του Φιστικοβούτυρου»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 15

Παράξενος τίτλος έτσι; Κι όμως, η ταινία των Ταίλερ Νίλσον και Μάικλ Σβαρτζ, η οποία έκλεψε τις καρδιές των θεατών στο indie φεστιβάλ SXSW κερδίζοντας το βραβείο κοινού, δεν τιτλοφορείται έτσι τυχαία. Η υπόθεση αφορά έναν πιτσιρικά με σύνδρομο Down, ο οποίος είναι αποφασισμένος να γίνει επαγγελματίας παλαιστής γι’ αυτό και δραπετεύει από το σπίτι του. Στην αποστολή του θα τον βοηθήσει ένας περιπλανώμενος άγνωστος (Σάια ΛαΜπεφ), ο οποίος θα χρειαστεί να τον προστατέψει αλλά και να κοντραριστεί με τη νοσοκόμα του που τον αναζητά μανιωδώς (Ντακότα Τζόνσον).

#17 Ο μετρ του μινιμαλισμού στο Γκάζι

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 16

Ακόμα και κάτω από ειδικές, πανδημικές συνθήκες, μια επίσκεψη του Wim Mertens στη χώρα μας μοιάζει «αναπόφευκτη», καθώς ο πρωτοπόρος μινιμαλιστής συνθέτης έχει καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με το ελληνικό ακροατήριό του. Συμπληρώνοντας, λοιπόν, σαράντα δημιουργικά και γόνιμα χρόνια στη σύγχρονη μουσική σκηνή, ο μετρ του ποιητικού και ατμοσφαιρικού μινιμαλισμού γιορτάζει το γεγονός με τη δική του Inescapable Tour που κάνει μια στάση στις 19 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Κάτω από συνθήκες υγειονομικής ασφαλείας, ο Wim Mertens κάνει μια ανασκόπηση της πορείας του, φθάνοντας ως το τελευταίο του άλμπουμ «The Gaze of the West».

#18 Εκ-φραστικές κινήσεις στο Ολυμπιείο

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 17

Πώς μπορούν οι φράσεις, οι παροιμίες και τα αρχαία ρητά να μεταμορφωθούν σε κίνηση; Πώς γίνεται το σώμα να εκφράσει διαχρονικές ιδέες που προέρχονται ακόμη κι από έργα τέχνης; Με το βίωμα πλέον της κοινωνικής απομόνωσης και τη φυσική παρουσία και την επικοινωνία να αποκτούν νέα αξία, η εικαστικός Τζένη Αργυρίου ολοκλήρωσε το «Phrasis», μια σπονδυλωτή περφόρμανς που μελετά τη σχέση λόγου, σώματος και χώρου. Τα δύο πρώτα μέρη θα παρουσιαστούν στους Στύλους Ολυμπίου Διός, στις 20/9.

#19 Συμφωνικό ροκ στο Ηρώδειο

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 18

Η παράσταση «Led Zeppelin Symphonic», που έρχεται κατευθείαν από το Γουέστ Εντ του Λονδίνου στο Ηρώδειο (25-26/9) δεν είναι παρά η κλασικοποίηση των ήδη κλασικών τραγουδιών του μεγάλου και ιστορικού ροκ συγκροτήματος. Πρόκειται για μια αυθεντική παρουσίαση της μουσικής των Led Zeppelin με ερμηνευτές στην πρώτη γραμμή τους Peter Eldridge, Jesse Smith και Mollie Mariott που καθοδηγούνται από τον κιθαρίστα Andy Martin. Τη Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο ήδη γνωστός μας από το «Queen Symphonic» Richard Sidwell, που είναι και δημιουργός του παρόντος σόου.

#20 Ακούγοντας τη σιωπή στη Ρωμαϊκή Αγορά

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 19

Πώς μπορούμε να αισθανθούμε τη σιωπή μέσω του ήχου; Να αφουγκραστούμε την παύση όταν οι ήχοι της ανθρωπότητας εκλείπουν; Το διάστημα της καραντίνας, όταν όλος ο κόσμος έμενε απομονωμένος στα διαμερίσματα κι η ζωή έξω συνεχιζόταν σε πρωτόγνωρα ήσυχους ρυθμούς, αποτέλεσε αποκαλυπτική εμπειρία για εικαστικούς που ασχολούνται με τον ήχο. Αυτό το βίωμα παίρνει μορφή στο «Deeper than Silence», μια σειρά ηχητικών έργων με θέμα τη σιωπή, την παύση και την αναμονή, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά, σε διοργάνωση του ΕΜΣΤ και επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη, στις 12/9.

#21 Ένας όμορφος μουσικός Σεπτέμβρης στο Γκάζι

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 20

Η Τεχνόπολη μπήκε πολύ δυνατά στα συναυλιακά δρώμενα του Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας με κάποια sold out που ήρθαν ν’ αντισταθμίσουν ψυχολογικά τις όποιες ακυρώσεις. Σε γενικές γραμμές όμως –και τηρώντας στο ακέραιο τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας– το σώμα των συναυλιών της παραμένει άθικτο. Έτσι θα απολαύσουμε μια σειρά από live που εκτείνονται μέχρι το πληθωρικό μουσικό σύμπαν της Ελεωνόρας Ζουγανέλη (20/9) συμπεριλαμβάνοντας ιδιαίτερες –και ιδιόμορφες– ντίβες όπως η Νατάσσα Μποφίλιου (7/9), η Γιώτα Νέγκα (13/9), η Άννα Βίσση (14/9) σε σύμμειξη με τους ασύμβατους σχηματισμούς που μας δίνουν ο Εισβολέας (8/9), οι Χαΐνηδες (9/9), ο Τσολιάς με τη μπάντα του (10/9), οι Χατζηφραγκέτα (11/9) ή ακόμα και οι Meλisses (φωτό) (16/9) ή ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (17/9). Ένας όμορφος Σεπτέμβρης ξεκινά στο Γκάζι.

#22 Θεατρικό restart με περιοδείες

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 21

Περισσότερες από 30 παραστάσεις περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε. Οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης και Ορφέας Αυγουστίδης πρωταγωνιστούν στο μπεκετικό «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα (Ηλιούπολη 9-10/9, Ηρώδειο 16-17/9). Σε περιοδεία θα δούμε και τη «Μήδεια» του Μποστ (Ηλιούπολη 11/9, Βράχων 12/9, Βριλήσσια 13/9, Παπάγου 18/9, Βεάκειο 19/9, Πέτρας 21/9) σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, με τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο και τους Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Νίκο Πουρσανίδη, Γιάννη Δρακόπουλο. Σοφοκλής και Παζολίνι γίνονται ένα στον «Οιδίποδα» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς με τρεις ηθοποιούς, τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη. Η Ιωάννα Παππά πρωταγωνιστεί στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, μαζί με τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου και Μάνο Καρατζογιάννη (Πέτρας 13/9, Παπάγου 17/9). Με τις διαχρονικά επίκαιρες «Δάφνες και πικροδάφνες», τέλος, των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά περιοδεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, που σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Τάσο Χαλκιά, Κωνσταντίνο Ασπιώτη και Θανάση Πατριαρχέα.

#23 Τρεις μεγάλες επιτυχίες του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε περιοδεία

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 22

Πιθανόν να τις έχετε δει, αλλά για κάποιες παραστάσεις μία φορά δεν είναι αρκετή: χαρακτηριστικά παραδείγματα, η παράσταση-γροθιά στο στομάχι «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη (Ηλιούπολη 18-19/9, Βράχων 25-26/9) και το οne man show του Γιώργου Χρυσοστόμου στο «Mute» (Άλσος Νέας Σμύρνης 15/9, Ηλιούπολη 16/9, Παπάγου 19/9, Βράχων 23/9).

#24 Η Γκαλ Γκαντότ δεν μασάει στο «Wonder Woman 1984»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 23

Πάνω από 800 εκατ. δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις δεν είναι και λίγα για να τα παραβλέψει κάποιος, έτσι η DC έδωσε το πράσινο φως σε μια δεύτερη ταινία με πρωταγωνίστρια τη δυναμική υπερηρωίδα. Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με σίκουελ του «Wonder Woman». Η Πάτι Τζένκινς, η οποία βρίσκεται ξανά πίσω από την κάμερα, θέλησε να γυρίσει μια ανεξάρτητη ταινία με την εκρηκτική Γκαλ Γκαντότ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία δεν θα συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη. Η νέα σούπερ περιπέτεια διαδραματίζεται στο 1984, όπως προδίδει ο τίτλος της, και θέλει την Γκαντότ να έρχεται αντιμέτωπη με την Κρίστεν Γουίγκ. Η κωμική ηθοποιός υποδύεται τη villain της υπόθεσης, η οποία ακούει στο όνομα Cheetah. Πρόκειται για μια Βρετανίδα ανθρωπολόγο που αποκτά δυνάμεις γατόπαρδου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην αφρικανική ζούγκλα, αλλά δεν προτίθεται να τις χρησιμοποιήσει για καλό. Άγρια τα πράγματα...

#25 Ανοίγει το θερινό θέατρο του Εθνικού με «Λυσιστράτη» και «Πέρσες»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 24

Τις δύο επιδαύριες παραγωγές που ετοίμασε φέτος το Εθνικό έχετε την ευκαιρία να δείτε στην Αθήνα, και μάλιστα σε έναν νέο θεατρικό χώρο. Οι εξαγγελίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη έγιναν πραγματικότητα και έτσι, στον υπαίθριο χώρο του «Σχολείον»-Ειρήνη Παππά στο Μοσχάτο, στήθηκε μια θερινή σκηνή χωρητικότητας 1.200 ατόμων. Η επίσημη πρώτη θα γίνει με το αντιπολεμικό μήνυμα της «Λυσιστράτης» που θα ακουστεί διά στόματος Βίκυς Σταυροπούλου και μιας πλειάδας ακόμη ταλαντούχων ηθοποιών: Στεφανία Γουλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Βίκυ Βολιώτη, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Ψαρράς κ.ά. Την πολυσυζητημένη ήδη πριν από την πρεμιέρα της παράσταση του αριστοφανικού έργου σκηνοθέτησε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, στην πρώτη του αναμέτρηση με έργο αρχαίου δράματος, προκαλώντας πλήθος συζητήσεων (5-27/9). Λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσουν τις παραστάσεις τους και οι «Πέρσες», η αισχυλική τραγωδία που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης και έτυχε θερμής υποδοχής στην Επίδαυρο, προκαλώντας επίσης ζωηρές αντιδράσεις. Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου, ο Νίκος Καραθάνος, ο Αργύρης Ξάφης, ο Αργύρης Πανταζάρας και ένας εννιαμελής Χορός ανδρών, με επικεφαλής τον Γιάννο Περλέγκα, που κλέβει τις εντυπώσεις (9-13/9, 1-4/10).

#26 Το σώμα γίνεται μουσική στο «Bodyterranean»

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 25

Με μόνο μέσο το ανθρώπινο σώμα και τη φωνή ο Simone Mongelli και η ομάδα του δημιούργησαν το «Bodyterranean - The Show» που παρουσιάζεται στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (10/9) υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ. Η πρωτοποριακή παράσταση που είδαμε πρώτη φορά το 2019 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», είναι το αποτέλεσμα του ομώνυμου άλμπουμ που εξέδωσε ο Simone Mongelli το 2016, έπειτα από μακροχρόνια έρευνα. Οι Simone Mongelli, Σίσσυ Πιντέλα, Φώτης Φωτόπουλος, Λήδα Δουμουλιάκα, Μιχάλης Κωτσόγιαννης, Ναταλία Λαμπαδάκη, Σελήνη Φιλιππιτζή συνδυάζουν επί σκηνής τις τεχνικές της body music –τραγούδι, φωνητικά, ρυθμό, body percussion και κίνηση– με τις αρχαίες γλώσσες της Ελλάδας και της Ιταλίας.

#27 Πολιτική τέχνη με πυγμή

27 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο - εικόνα 26

Το 2017, καλεσμένοι απ’ το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού, ολοκλήρωσαν ένα μεγάλο εικαστικό πρότζεκτ σε συνεργασία με τους Ζαπατίστας, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο συμφιλίωσης της κοινότητας στην Τσιάπας με την κεντρική κυβέρνηση. Στο ιστορικό τους επίσης αναγράφονται πρωτοποριακά προγράμματα εναλλακτικής εκπαίδευσης, κριτικές ανασκοπήσεις της ιστορίας και γενικότερα εικαστικές παρεμβάσεις με πολιτική ταυτότητα και πυγμή. Είναι η ρώσικη κολεκτίβα Chto Delat, η οποία έρχεται στο State of Concept (Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 2130318576) από τις 25/9 για μία από τις πιο πολυαναμενόμενες εκθέσεις της σεζόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.