Η οικία Παλαμά περνά στο Υπουργείο Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει το ιστορικό κτίριο στο οποίο πέθανε ο Έλληνας ποιητής.

Η οικία Παλαμά περνά στο Υπουργείο Πολιτισμού

Το καμουφλαρισμένο με γκράφιτι νεοκλασικό στην οδό Περιάνδρου 5 πρόκειται να περάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο να μετατραπεί σε «χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας». Το ένα εκ των δύο διαμερισμάτων του δευτέρου ορόφου αποτέλεσε ύστατη στέγη για τον ποιητή Κωστή Παλαμά και αφετηρία της νεκρώσιμης ακολουθίας του ποιητή. Η αυθόρμητη παλλαϊκή αντίσταση κατά του κατοχικού καθεστώτος που ακολούθησε την κηδεία σφραγίστηκε με τους ιστορικούς στίχους του Άγγελου Σικελιανού: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα».

Η οικία Παλαμά περνά στο Υπουργείο Πολιτισμού - εικόνα 1

Σήμερα, μια ταπεινή πινακίδα στην είσοδο –«Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943»– είναι το μόνο που μαρτυρά την ιστορική παρακαταθήκη του κτιρίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ως ένδειξη σεβασμού στον ποιητή, πρόκειται να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει το κτίριο, το οποίο μάλιστα από το 1999 έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο». Βασικός στόχος, πλέον, είναι η ανάδειξη της ιστορικής του σημασίας και η ένταξή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.