Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας

Η ζέστη στην καρδιά του καλοκαιριού καλά κρατεί, γι αυτό σας βρήκαμε επτά spots της πόλης, για βόλτες χωρίς βεντάλια.

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας

Η ζέστη στην καρδιά του καλοκαιριού καλά κρατεί, γι αυτό σας βρήκαμε επτά spot της πόλης, για βόλτες χωρίς βεντάλια.

Έχετε απολαύσει τον πιο καλλιτεχνικό κήπο της πόλης;

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 1

Εδώ και δέκα καλοκαίρια ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής (2107282333) είναι ένα ζωντανό –ανοιχτό καθημερινά μέχρι τη δύση του ηλίου– σημείο συνάντησης και αναψυχής για όσους Αθηναίους αγαπούν τον πολιτισμό και ψάχνουν μια ανάσα δροσιάς στο κέντρο της πόλης. Ειδικά τα βράδια με συναυλία (φέτος ξεκινούν από Σεπτέμβρη) τα γρασίδια του γίνονται ανάρπαστα από παρέες που αράζουν εδώ κι εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, παρέα με τις νεραντζιές και τις χαρουπιές που έχουν φυτευτεί εκεί. Ένας λόγος παραπάνω αυτό το καλοκαίρι που οι περιστάσεις απαιτούν καθαρό αέρα αλλά και λόγω της έκθεσης με την υπογραφή του Γιώργου Δρίβα. Γνωστός στο κοινό τόσο από την εκπροσώπηση του ελληνικού περιπτέρου στην 57η Μπιενάλε Βενετίας όσο και από τις δύο ατομικές παρουσιάσεις στο ΕΜΣΤ (2009, 2018), ο εικαστικός-σκηνοθέτης μετατρέπει αυτόν τον γαλήνιο κήπο σε ένα περιβάλλον αρκετά ανοίκειο κι αινιγματικό, που την ίδια στιγμή αποδεικνύεται γνώριμο. «Δομές συναισθημάτων» είναι ο τίτλος της έκθεσης (επιμ.: Άννα-Μαρία Κάντα, 18/7-20/9) και στόχος της είναι να οδηγήσει τον περιπατητή/επισκέπτη στο «νεφελώδες πεδίο των ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκινήσεων», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Αποκλειστικά νέες βιντεο-παραγωγές, πρώτη απόπειρα του Δρίβα σε εξωτερικό χώρο, πρόσκληση για μια περιπλάνηση μόνο μετά τη δύση του ήλιου κι έως τα μεσάνυχτα... Και, βέβαια, το ατμοσφαιρικό resto «Fuga» μας περιμένει κάτω από τα αστέρια με τις Thai γεύσεις του «Mr. Pug», που φέρουν τη σφραγίδα του Γιώργου Βενιέρη.

Ένα είναι το πάρκο που δεν βαριέσαι ποτέ

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 2

Το Πάρκο στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι το ιδανικό μέρος για να συνειδητοποιήσεις πόση χαρά μπορεί να σου προσφέρει μια άρτια μελετημένη αρχιτεκτονική έκταση –210 στρεμμάτων, παρακαλώ– με βιώσιμη κατεύθυνση. Κάθε φορά που περπατάς κατά μήκος του υδάτινου καναλιού, ανηφορίζεις για τις παιδικές χαρές (περιφραγμένες από θάμνους, με ξύλινες εγκαταστάσεις και πίδακες νερού), για τα περιπατητικά μονοπάτια αλλά και για το πλέον αγαπητό γρασίδι στο Ξέφωτο, όπου τα πιτσιρίκια παίζουν ανέμελα μέχρι να νυχτώσει, νιώθεις τη γαλήνη που αποπνέει το όραμα του Ρέντσο Πιάνο. Είναι το αίσθημα απλωσιάς κι ελευθερίας από το μεσογειακό πάρκο δίπλα στη θάλασσα, τα δεκάδες σκιερά σημεία για να αράξεις μετακινώντας τις διάσπαρτες μεταλλικές καρέκλες αλλά και το συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο φύσης και αρχιτεκτονικής που κάνουν τους αμέτρητους επισκέπτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά σε αυτό, χωρίς να βαριούνται λεπτό. Κάθε μισή ώρα, μάλιστα, ενεργοποιούνται τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και άπαντες στρέφουν το βλέμμα τους στο Κανάλι, όπου οι πίδακες χορεύουν με περιστροφές και τινάγματα στις μουσικές μεγάλων συνθετών, από Χατζιδάκι έως Σοστακόβιτς. Η εμπειρία ολοκληρώνεται στην κορυφή του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην υπερυψωμένη «πλατεία» στον Φάρο, με θέα σε όλη την πόλη: κιάλια μακρινής θέασης προσφέρονται για χάζι, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν όλη η Αθήνα λαμπυρίζει και ο φωτισμένος Λυκαβηττός πρωταγωνιστεί.

Επανεκτιμήσαμε το Ζάππειο – και μπράβο μας

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 3
© YSkoulas

Την περίοδο της απομόνωσης, οπότε και οι Αθηναίοι αναζητούσαν διέξοδο τόσο για τη σωματική τους άσκηση όσο και για την ψυχική τους υγεία, το Ζάππειο έγινε ξανά σημείο συνάντησης για περιπατητές, ποδηλάτες και οικογένειες από το Παγκράτι, την Καισαριανή, την Πλάκα και το Κολωνάκι ή και από μακρινότερες γειτονιές. Ενταγμένο πλέον στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, αποτελεί ιδανικό starting point για βόλτα στο κέντρο: ογδόντα στρέμματα πρασίνου λειτουργούν ως φυσική συνέχεια του Εθνικού Κήπου, με ψηλά δέντρα, φροντισμένο γρασίδι, φυτά και λουλούδια, ενώ οι επισκέπτες συναντούν στο διάβα τους πολλά πρόσωπα από την Ιστορία του τόπου αποτυπωμένα σε όμορφα αγάλματα. Την παράσταση κλέβει ο Έρωτας Τοξοθραύστης του Γεώργιου Βρούτου, με τον φτερωτό θεό να προσπαθεί να σπάσει το μοιραίο τόξο του. Οπότε μάτια ανοιχτά και μόλις τελειώσετε τη βόλτα, κάντε μια στάση για καφέ ή ένα δροσερό ρόφημα στην «Αίγλη», μέσα στις εγκαταστάσεις του μεγαλοπρεπούς μεγάρου.

Πικ νικ στο Τατόι

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 4

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλούς παραπάνω λόγους για να το επισκεφθούμε (στον υπαίθριο χώρο του παλατιού θα προβληθούν και οι «Απάχηδες των Αθηνών» στις αρχές Σεπτεμβρίου). Μέχρι τότε τα πολυάριθμα μονοπάτια που απλώνονται από την πύλη της Βαρυμπόμπης μέχρι και το κτίριο των στρατώνων προσφέρονται για περπάτημα στη δροσιά. Κάτω από τα πλατάνια, τα πεύκα ή τα οπωροφόρα δέντρα, σε ξύλινους πάγκους ή κατάχαμα, στην απείραχτη φύση, το τοπίο καλεί για πικ νικ και βοτανολογικά παιχνίδια.

Έχετε ανακαλύψει τη λίμνη Μπελέτσι της Πάρνηθας;

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 5

Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, παίρνετε το δρόμο προς την Πάρνηθα, περνάτε το Τατόι κι ακολουθάτε τις ταμπέλες για Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μετά από μερικά λεπτά φτάνετε σ’ ένα σημείο, όπου το πευκόδασος ανοίγει την αγκαλιά του και μια λίμνη ξεπροβάλλει με διάμετρο άνω των εκατό μέτρων: Αποδημητικά πουλιά πετάνε από πάνω, πάπιες, χήνες, κυπρίνοι, χέλια και νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα κολυμπάνε στα ήρεμα νερά. Είναι η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, στις όχθες της οποίας γίνονται τα καλύτερα πικ-νικ (υπάρχουν και ξύλινα τραπεζάκια). Διάφορα μονοπάτια απλώνονται στους πρόποδες για πεζοπορία, ενώ, προτού φύγετε, επιβάλλεται μια στάση στο πετρόχτιστο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, πεντακόσια μέτρα παραδίπλα, για να δείτε τη θέα προς το λεκανοπέδιο.

Ανανεωμένος αέρας στο Πάρκο Τρίτση

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 6
© ARXEIO ORNITHOLOGIKIS

Περίπου 1.200 στρέμματα καλύπτει το (μεγαλύτερο όλων των μητροπολιτικών) Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο για χρόνια υπολειπόταν της φροντίδας που χρειαζόταν απ’ την Πολιτεία, όμως τους τελευταίους μήνες έχει ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής, ξεκινώντας από μερικές (πρώτες) παρεμβάσεις: συστηματικά κλαδέματα κι αποψιλώσεις, υψηλότερη στάθμη στο δίκτυο υδροδότησης κι ένα κεντρικό σιντριβάνι που τέθηκε ξανά σε επαναλειτουργία αποπνέουν αέρα ανανέωσης στο πάρκο. Βέβαια, ανέκαθεν το Τρίτση είχε τη χάρη του: τεχνητές λιμνούλες που κάθε μία υπερχειλίζει στην επόμενη, χιλιάδες δέντρα –κυρίως ελαιόδεντρα και φιστικιές, πεύκα, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές και πλατάνια– στρώνουν μονοπάτια για περπάτημα κι εξερεύνηση, ενώ πάνω από εκατόν πενήντα είδη πτηνών φωλιάζουν στα κλαδιά τους. Στο κέντρο του πάρκου θα βρείτε καφέ με έξω τραπεζάκια αλλά και τον ιστορικό Πύργο της βασίλισσας Αμαλίας (για ξεναγήσεις επικοινωνήστε στο 2102313607).

Οι Αθηναίοι χαίρονται ξανά το Πεδίο

Επτά δροσερά σημεία της Αθήνας - εικόνα 7

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι από τις ευρύτερες γειτονιές της Αθήνας, έχουν βάλει στις εβδομαδιαίες βόλτες τους τα διακόσια τριάντα στρέμματα που καλύπτει το Πεδίον του Άρεως. Παιδάκια τρέχουν γεμάτα χαρά στο άνοιγμα μπροστά από το «Άλσος» ενώ παρέες αράζουν στα γρασίδια με τους τετράποδους φίλους τους, δρομείς κάνουν τροχάδην το γύρο του πάρκου, αναγνώστες πιάνουν πόστο σε σκιερά παγκάκια, άλλοι γυμνάζονται δίπλα στο άγαλμα της Αθηνάς κι άλλοι περπατούν ακούραστα τα μονοπάτια, συζητώντας ή απολαμβάνοντας απλά τη δροσιά. Το τελευταίο, ειδικά, διάστημα επιλύθηκαν μερικά αιτήματα που εκκρεμούσαν: άνοιξαν μερικές βρύσες για δημόσια χρήση, τοποθετήθηκαν τουαλέτες και επαναλειτούργησε η θρυλική «Γαρδένια» στο κέντρο του Πάρκου, προσφέροντας καφέ ή ροφήματα και μια σύντομη στάση στους επισκέπτες. Όμορφο, πολυεθνικό κι ασφαλές, το Πεδίο ανοίγει την αγκαλιά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.