Πέντε διαδρομές που αξίζει να κάνετε στον Υμηττό

Παράδεισος για εξορμήσεις ο Υμηττός, έχει πολλές κρυμμένες φυσικές ομορφιές, άπειρες διαδρομές για πεζοπορία, ορειβατικό ποδήλατο, σημεία με συναρπαστική θέα για φωτογράφηση ή για πικ νικ.

Πέντε διαδρομές που αξίζει να κάνετε στον Υμηττό

Παράδεισος για εξορμήσεις ο Υμηττός, έχει πολλές κρυμμένες φυσικές ομορφιές, άπειρες διαδρομές για πεζοπορία, ορειβατικό ποδήλατο, σημεία με συναρπαστική θέα για φωτογράφηση ή για πικ νικ. Και, πάνω απ’ όλα, είναι... μέσα στην Αθήνα. Σας δίνουμε ιδέες για πέντε διαδρομές που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της Αττικής και αξίζει να τα ψάξετε στο GPS.

Στο δρακόσπιτο της Καισαριανής

Τι ήταν τα δρακόσπιτα, κατοικίες ανθρώπων, γιγάντων, θεών ή ταφικά μνημεία; Υπάρχει μια μυθολογία γύρω από τα δρακόσπιτα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Χωρίς να μετρήσετε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, μπορείτε να δείτε από κοντά την εντυπωσιακή πέτρινη κατασκευή, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα κι ένα φυσιολατρικό περπάτημα στο βουνό. Αρκεί να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τη μονή Καισαριανής προς την παλαιοχριστιανική βασιλική ή Φραγκομονάστηρο και τον ναό των Ταξιαρχών. Μόλις περάσετε τους Ταξιάρχες ακολουθήστε τον δασικό δρόμο προς τα ανατολικά. Θα φτάσετε στο αρχαίο λατομείο Κουταλά και στη συνέχεια στο αρχαίο λατομείο Καράβι. Θα πάρετε το στενό μονοπάτι με κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά και ύστερα από περίπου 150 μ. θα φτάσετε στο δρακόσπιτο.

Είναι πολλές οι περιπατητικές διαδρομές που ανοίγονται στον Υμηττό. Με πολύ καλή σήμανση είναι το Μονοπάτι Νο 5, το οποίο διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας και στη συνέχεια προς τον πύργο της Ανθούσας, για να καταλήξει στην Παιανία. Είναι μια διαδρομή για δεινούς περιπατητές μια κι έχει μήκος 4,3 χλμ. συνολικά και διαρκεί γύρω στις δυόμισι ώρες.

Πέντε διαδρομές που αξίζει να κάνετε στον Υμηττό - εικόνα 1

Με θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης

Το ξέρατε ότι στη Βουλιαγμένη ζουν πέρδικες κι ευδοκιμεί το φασκόμηλο; Στο Δάσος της Φασκομηλιάς που βρίσκεται στον Υμηττό, μεταξύ Βάρκιζας και Λίμνης Βουλιαγμένης, σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων, 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είδαμε πέρδικες και μυρίσαμε φασκόμηλο και άλλα βότανα! Από το ανοιχτό πάρκινγκ ακριβώς απέναντι από το bar-restaurant "Island" της Βάρκιζας ξεκινάει ένα μονοπάτι μέσα σε χαμηλή βλάστηση (περίπου στο 25ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου). Ακολουθώντας το, θα δείτε να ανοίγεται ένα δίκτυο δρόμων που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου, δυστυχώς όμως δεν επικοινωνούν όλοι μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μια ενιαία διαδρομή. Εδώ ένα GPS είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να επιλέξετε διαδρομή.

Εμείς, κινούμενοι δυτικά προς την περιοχή της Βουλιαγμένης, είδαμε να βολτάρουν οικογένειες με παιδιά, ζευγαράκια να απολαμβάνουν τη θέα στα ξύλινα παγκάκια που αγναντεύουν τη θάλασσα, κάποιους να κάνουν τζόκινγκ και άλλους ορειβατικό ποδήλατο. Όσο πλησιάζετε προς τη Βουλιαγμένη η θέα στη θάλασσα αλλά και στη λίμνη είναι πανέμορφη – ιδιαίτερα την ώρα του δειλινού.

Πικ νικ στην καρδιά του δάσους

Το πικ νικ κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατάνων, των βελανιδιών και των κυπαρισσιών είναι μοναδική εμπειρία όταν το θερμόμετρο σκαρφαλώνει επικίνδυνα. Ένα από τα hot spots για πικ νικ στο Αισθητικό Δάσος είναι η περιοχή Καλοπούλα, όπου μπορείτε να φτάσετε με Ι.Χ., με ταξί που θα πάρετε από τις στάσεις του μετρό Χολαργός ή Εθνική Άμυνα ή και με τα πόδια (υπολογίστε μιάμιση ώρα περπάτημα από τους σταθμούς αυτούς). Αν δεν βρείτε θέση στο αναψυκτήριο, γεμίστε τα παγούρια και καθίστε στα ξύλινα τραπέζια που βρίσκονται διάσπαρτα. Ιδανικά σημεία για παιχνίδι και πικ νικ θα βρείτε και πάνω από τον Καρέα –από τη μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ξεκινάει μονοπάτι και φτάνει στην Αργυρούπολη–, και πάνω από τον Βύρωνα, στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος Κουταλάς, όπου υπάρχουν και γηπεδάκια.

Πέντε διαδρομές που αξίζει να κάνετε στον Υμηττό - εικόνα 2

Off road απολαύσεις στο Πανόραμα Βούλας

Γονείς, παιδιά, ηλικιωμένα και νεαρά ζευγάρια, ποδηλάτες, περιπατητές, ορειβάτες συναντιούνται στο Πανόραμα Βούλας, και συγκεκριμένα στον Νότιο Υμηττό προς τη θέση Κρεμαστός Λαγός. Οι λάτρεις της ταχύτητας έχουν συνδέσει την περιοχή με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου που γίνονταν τη δεκαετία του ’70 και οι σπηλαιολόγοι με το Σπήλαιο του Νυμφόληπτου, το οποίο ανακάλυψε ένας Βρετανός πιλότος λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο. Για εμάς που δεν γνωρίζαμε την περιοχή ήταν αποκάλυψη το πόσα δίκτυα μονοπατιών υπάρχουν αλλά και πόσες διαφορετικές είσοδοι προς τον ορεινό όγκο.

Την προσεγγίσαμε από την Άνω Βούλα και ανηφορίζοντας με τα ποδήλατα προς το βουνό, δεξιά της οδού Ρόδου που στη συνέχεια γίνεται Ιωαννίνων, ακολουθήσαμε ένα από τα χωμάτινα μονοπάτια. Αν δεν έχετε GPS, ένας ασφαλής τρόπος για να χαρείτε το περπάτημα εκεί αλλά και τη θέα που αγκαλιάζει τον Αργοσαρωνικό θα ήταν να παρκάρετε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βούλας και να κατηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο. Στην αριστερή πλευρά του θα βρείτε ένα μεγάλο χωμάτινο μονοπάτι. Αν, πάλι, είστε ποδηλάτες κούρσας, πάντα με την ίδια αφετηρία, θα τα δώσετε όλα ακολουθώντας τον φιδογυριστό ασφάλτινο δρόμο, είτε αποφασίσετε να κινηθείτε βόρεια προς το βουνό είτε νότια προς την κατοικημένη περιοχή.

Πέντε διαδρομές που αξίζει να κάνετε στον Υμηττό - εικόνα 3

Στα αρχαία πλυντήρια μετάλλων Λαυρίου

Μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Αττικής είναι το Λαύριο – must τόσο για άραγμα για τσίπουρο και ψαρομεζέ στην πλατεία ή στο λιμάνι όσο και για βόλτα στο βουνό ψάχνοντας τα σημάδια του παρελθόντος. Η περιοχή παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική περίοδο, ενώ στη σύγχρονη εποχή υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο λόγω των μεταλλείων. Θέλοντας λοιπόν να τα δούμε, πήραμε τον ανήφορο προς την Αγία Τριάδα, πάνω στον Εθνικό Δρυμό. Ακολουθήσαμε τις πινακίδες και κάναμε στάση στον ερειπωμένο μεταλλευτικό οικισμό της Σούριζας μέσα σε ένα δάσος με πεύκα, όπου προσέχαμε ιδιαίτερα τα λεγόμενα "πηγάδια". Πρόκειται για τις τρύπες των στοών και των φρεατίων εξαερισμού που χάσκουν ανάμεσα στα δέντρα, αλλά ευτυχώς στα περισσότερα υπάρχουν ταμπέλες. Από εκεί συνεχίσαμε μέχρι τα αρχαία μεταλλευτικά εργαστήρια, ένα συγκρότημα με δεξαμενές και πλυντήρια, που αποδεικνύει πόσο καλά κατείχαν το επάγγελμα οι ντόπιοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.