H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις

Τήνος, Λέσβος, Καστελόριζο, Ύδρα και Νάξος ενεργοποιούνται εικαστικά, με εκθέσεις που γίνονται από μόνες τους λόγος ταξιδιού.

H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις

Από το 1978, περίπου στο μέσον της καριέρας του, όταν ο Κώστας Τσόκλης αντίκρισε ένα αγαπημένο του δέντρο που μόλις είχε κοπεί στα δύο, ανακάλυψε την ομορφιά αυτής της απρόσμενης πληγής, πως κάτω από το πυκνό φύλλωμα κρύβεται η αξία της φύσης, γεγονός που τροφοδότησε έκτοτε τη δημιουργία του με αμέτρητους κομμένους κορμούς, άλλοτε σε μνημειώδη δημόσια έργα και άλλοτε σε πίνακες που ξεπερνούσαν τη δυσδιάστατη υπόστασή τους. Ο ίδιος δέντρινος πρωταγωνιστής αναδεικνύεται στην έκθεση «Δέηση» με την οποία επαναλειτουργεί το ομώνυμο με τον καλλιτέχνη μουσείο στην Τήνο (Κάμπος, 2283051009) μετά το lockdown. Έργα προηγούμενων χρόνων συναντούν τις τελευταίες του παραγωγές, σαφώς επηρεασμένες από την πίεση του εγκλεισμού και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, μια σειρά από δώδεκα μαύρες φιγούρες, τόσο ανθρωπόμορφες όσο και δεντρόμορφες, στέκουν περιμετρικά στην πρώτη αίθουσα, εν είδει κυκλικού χορού, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ένα ανθισμένο δέντρο και μια περισυλλεγμένη ράγα τρένου. Η όλη εγκατάσταση, δε, αντανακλάται σε καθρέφτη, προσκαλώντας έτσι τον επισκέπτη να βρει τις σκιές και τα νοήματα ανάλογα με το σημείο θέασης.

#1 «Sleeping with a tiger»

H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις - εικόνα 1

Δανειζόμενη τον τίτλο από τον πίνακα της Μαρία Λάσνιγκ, στον οποίον απεικονίζεται να παλεύει με μια τίγρη, η φετινή έκθεση της K-Gold Temporary Gallery (Λέσβος, 6942202222) εστιάζει στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που φτιάχνουν άνθρωποι και ζώα, μέσω διεθνών αλλά κι εγχώριων καλλιτεχνών.

#2 «I know what you did last summer»

H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις - εικόνα 2

Σε συνέχεια του περσινού project, που ξεκίνησε από τη Νίσυρο με προορισμό το Καστελόριζο –5 καλλιτέχνες συνέλεξαν υλικά ώστε να τα μετατρέψουν στη συνέχεια σε έργα τέχνης–, το φετινό sequel μιλάει για το πώς έφτασαν οι καλλιτέχνες στη Νίσυρο. (από 3/8, σε διάφορα σημεία).

#3 «A drop of time»

H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις - εικόνα 3

Δύο καλλιτέχνες που προσέφεραν την ενέργεια και την έμπνευσή τους στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Πύργου Μπαζαίου (2285031402) στη Νάξο, ο Κωστής Αντωνιάδης και ο Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, παρουσιάζουν νέες παραγωγές: εκφραστικά βιντεο-πορτρέτα σε οθόνες HD ο πρώτος και υπαρξιακά γλυπτά ο δεύτερος.

#4 «199»

H «Δέηση» και άλλοι 4 arty λόγοι για να σαλπάρεις - εικόνα 4

Στην ανάθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για την επέτειο διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Κωστής Βελώνης απάντησε με μια τολμηρή εγκατάσταση στα σφαγεία της Ύδρας: οκτώ νεκρικά προσωπεία αγωνιστών ανατρέπουν τις συμβατικές εθνικές αφηγήσεις, επανεξετάζοντας τη σχέση μας με την Ιστορία και τη συλλογική μνήμη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.