Καλλιτεχνικό τριήμερο που βλέπει την Ιθάκη «Εξ αποστάσεως»

Πέντε ντόπιοι καλλιτέχνες οργανώνουν έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο Λαζαρέτο, τον προθάλαμο της Ιθάκης.

Καλλιτεχνικό τριήμερο που βλέπει την Ιθάκη «Εξ αποστάσεως»

Νοτιοδυτικά του λιμανιού στο Βαθύ της Ιθάκης βρίσκεται το νησάκι Λαζαρέτο. Το όνομά του προέρχεται από τον άρρωστο επαίτη Λάζαρο της Καινής Διαθήκης και χρησιμοποιείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους για να περιγράψει την ασθένεια και την πενία. Βέβαια, θα είναι δύσκολο για τον σημερινό επισκέπτη να αντιληφθεί την δυσοίωνη συμπαραδήλωση του ονόματος, αφού η κατάφυτη νησίδα είναι πανέμορφη, με το γραφικό εκκλησάκι του Σωτήρα να ξεχωρίζει ανάμεσα στους πευκώνες. Κάποτε, ωστόσο, το Λαζαρέτο χρησιμοποιούταν ως λοιμοκαθαρτήριο, δηλαδή, χώρος απομόνωσης για τους ταξιδιώτες που αιτούνταν να αφιχθούν στο νησί, μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν υγιείς.

Καλλιτεχνικό τριήμερο που βλέπει την Ιθάκη «Εξ αποστάσεως» - εικόνα 1

Αυτό το νησί επέλεξαν, οι πέντε Ιθακίσιοι καλλιτέχνες Εύα Γιαννακοπούλου, Διονύσης Λιβάνης, Αιμιλία Μωραΐτη, Φανούρης Μωραΐτης και Πάνος Σκλαβενίτης, για να παρουσιάσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εξ αποστάσεως». Από τις 12/8 μέχρι τις 14/8, εγκαταστάσεις, προβολές, δράσεις και performances καταλαμβάνουν το Λαζαρέτο, με στόχο να εκκινήσουν τον διάλογο γύρω από τις έννοιες της εγγύτητας, του εγκλεισμού και της εντοπιότητας. Στον απόηχο του lockdown και κάτω από τη σκιά της πανδημίας, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων πειραματικά ντοκιμαντέρ, video art, δράσεις, μια σειρά φωτογραφιών και μια αρχειακή εγκατάσταση με θέμα την ιστορική ταυτότητα. Οι καλλιτέχνες πριν επιστρέψουν στην Ιθάκη, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νόστο και τον γυρισμό, κάνουν μια στάση στον προθάλαμο του νησιού, για να μας θυμίσουν πως είναι να ζει κανείς στην εκκρεμότητα. Η έκθεση «Εξ αποστάσεως» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού Ιθάκης «Ο Φήμιος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.