Τα «Αρσενάλια» είναι έξοδος κινδύνου για της δύσκολες ημέρες

Η νέα ποιητική συλλογή της Δήμητρας Σκούρτη ατενίζει το δύσκολο ταξίδι της ζωής, υπενθυμίζοντας πως πρέπει πάντα να προχωράμε.

Τα «Αρσενάλια» είναι έξοδος κινδύνου για της δύσκολες ημέρες

«Ήταν μια επιλογή ζωής κι αυτή / για σένα που γνώριζες / γιατί ο άλλος δεν επέλεξε / δεν του δόθηκε καν η ευκαιρία να ορίσει τη ζωή του. / Κάποιος άλλος τη διαχειρίστηκε εν αγνοία του / με άλλοθι το καλό του… / τη δήθεν ευημερία του / την άγνοια και δήθεν ευτυχία του. / Πόσο κρίμα… / μια ζωή στο ψέμα χωρίς επιλογές», γράφει σ’ ένα από τα περισσότερο φορτισμένα ποιήματα της νέας της συλλογής η Δήμητρα Σκούρτη, βραβευμένη σε περσινό διαγωνισμό ποίησης, εννοώντας πως στο ταξίδι της ζωής δεν υπάρχουν σωστά και λάθη, καθώς όλα επιτρέποντα και είναι δυνατά – το μόνο ασυγχώρητο είναι εάν μείνεις άπραγος θεατής, φερόμενος από τα θέλω των άλλων.

«Δεν είναι εύκολο ταξίδι, αλλά αξίζει τον κόπο», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Απώλειες και χωρισμοί, μνήμες για έρωτες που δειλιάσανε και αισθήματα που σκούριασαν, τραύματα και ανίατες πληγές στρώνουν το μονοπάτι στα «Αρσενάλια», το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέα από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Σαν υστερόγραφα από την προσωπική της ζωή, σημειωμένα πολλές φορές με την ημερομηνία που γράφτηκαν, τα κομμάτια αυτού του παζλ αναζητούν το ίαμα για τις δύσκολες ώρες. Ο ελεύθερος, έντονα συνειρμικός λόγος συναντά ενίοτε την ομοιοκαταληξία, βρίσκει το ρυθμικό βηματισμό στο αχανές τοπίο της εσωτερικής εξερεύνησης, καθώς το ατομικό ατενίζει το συλλογικό και η ποίηση προτείνεται ως –καβαφική, θα λέξαμε– έξοδος κινδύνου για τις δύσκολες ώρες.

i «Αρσενάλια» | Δήμητρα Σκούρτη | Εκδ. Ιβίσκος (2020) | σελ. 112 | € 9, 80

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.