Ο Δήμος Αθηναίων δίνει νέα πνοή στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ανακατασκευή στη στέγη και τα κουφώματα, επισκευή στις όψεις και τα δάπεδα μαζί με αναμόρφωση της μόνιμης έκθεσης είναι στο πρόγραμμα.

Ο Δήμος Αθηναίων δίνει νέα πνοή στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Από το 1986, το ιστορικό κτίριο δίπλα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας στεγάζει το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα μικρό μα σημαντικό θύλακα μνήμης με προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια γεγονότων που συνέβησαν κατά την χρονική περίοδο από τη γέννηση έως το θάνατο του Βενιζέλου. Ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ΟΠΑΝΔΑ και του αναδόχου του έργου στις 10 Ιουνίου, ξεκίνησε η γενική επισκευή και ανακαίνιση του καταπονημένου κτίσματος.

Στην ανακαίνιση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή της στέγης, η επισκευή των όψεων, η ανακατασκευή των κουφωμάτων, η επισκευή των δαπέδων, η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ προβλέπεται δυνατότητα πρόσβασης αλλά και χώροι υγιεινής για ΑμεΑ. Πέραν αυτών, σχεδιάζεται η αναμόρφωση της έκθεσης, βάσει νέας μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης που έχει ήδη εκπονηθεί, οργανώνοντας τα εκθέματα του μουσείου –έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, προσωπογραφίες και δημοσιεύματα απ’ τον Τύπο της εποχής, όπως συγκεντρώθηκαν και προσφέρθηκαν ως δωρεά από τον Ζαχαρία Μακατούνη και τον γιο του Αντώνη– με περισσότερο εύληπτο τρόπο.

«Κάθε χώρος πολιτισμού και ιστορίας που εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, προστίθεται στην εικόνα της Αθήνας που κάνει βήματα προς το μέλλον, αναδεικνύοντας το παρελθόν της. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Να ζήσουμε σε μία πρωτεύουσα που θα είναι υπερήφανη για το πριν και το μετά», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 265.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί η παρέμβαση σε έξι μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου

Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.