Δήμος Αθηναίων | Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου

Ένας εντυπωσιακός πεζόδρομος σε κόκκινο χρώμα, κίτρινος ποδηλατόδρομος και περιχαρείς διαβάτες που χαίρονται τη βόλτα τους.

Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου

Μια διαφορετική πραγματικότητα απ’ όσες είχαμε συνηθίσει για το κέντρο της Αθήνας, πιο ευρωπαϊκή και συνυφασμένη με τις αρχές βιώσιμης κυκλοφορίας, που διαβάτες, ποδηλάτες κι αθλούμενοι δρομείς συνυπάρχουν με τα (λιγότερα) αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συναντούν πλέον όσοι περνάνε από την Βασιλίσσης Όλγας, ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου έργου για το Μεγάλο Περίπατο. Από την Κυριακή 14 Ιουνίου, ο κεντρικός δρόμος άνοιξε ξανά για τους πολίτες με ανανεωμένη, πολύχρωμη εικόνα και νέα δεδομένα ως προς τη χρήση του.

Ένας πεζόδρομος σε κόκκινο χρώμα ξεκινά από την Βασ. Κωνσταντίνου και φτάνει ως την Βασ. Αμαλίας, ενώνοντας το Ζάππειο με το Ναό του Ολυμπίου Διός καθώς και το Παναθηναϊκό Στάδιο με το Σύνταγμα (και κατ’ επέκταση με την Ερμού και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου), σε μια διαδρομή που χαίρεσαι να περπατάς. Πάνω από δέκα χιλιάδες τ.μ. νέου δημόσιου χώρου παραδόθηκαν σε κατοίκους κι επισκέπτες, καθώς τα σήματα στις συμβολές της οδού πληροφορούν πως η οδός μετατράπηκε σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει πως μόνον συγκεκριμένες περιπτώσεις (όπως οι μόνιμοι κάτοικοι και τα οχήματα τροφοδοσίας) μπορούν να διέρχονται με ΙΧ, ειδάλλως η δημοτική αστυνομία –είτε πεζή ή σε ποδήλατα– είναι παρούσα, ώστε να προτείνει εναλλακτικές λύσεις στους οδηγούς.

Δήμος Αθηναίων | Βασιλίσσης Όλγας: Ευρωπαϊκός αέρας στο κέντρο της πόλης με την αρχή του Μεγάλου Περιπάτου - εικόνα 1

Ξεχωριστή λωρίδα απευθύνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, στα οχήματα έκτακτης ανάγκης και στις υπόλοιπες εξαιρέσεις οχημάτων, όπως προβλέπονται από το νέο κυκλοφοριακό καθεστώς. Επίσης, παράλληλα με τον ποδηλατόδρομο, εκεί που περνούν οι γραμμές του τραμ, έχει διαμορφωθεί μια διαδρομή για ποδήλατο σε κίτρινο χρώμα, με αντανακλαστικές και αντιολισθητικές βαφές. Η διαδρομή αυτή θα ισχύει μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία το τραμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.