
Το μεγάλο σχέδιο αναμόρφωσης του κέντρου, «ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», ο οποίος πρόκειται να αποδώσει περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου, δημόσιου χώρου σε κατοίκους και επισκέπτες θέτοντας νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τίθεται σε (πιλοτική) εφαρμογή, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Ιουνίου (6 π.μ.), Οι πρώτες παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει με διαγραμμίσεις κεντρικών δρόμων και τώρα δημιουργούνται οι πρώτες ζώνες προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα, ώστε σιγά-σιγά, μαζί με τις ενημερώσεις της δημοτικής αστυνομίας, να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπους μεταφοράς.
Η αρχή των παρεμβάσεων, γίνεται από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολο της και την οδό Ηρώδου Αττικού επίσης στο σύνολο της. Πλέον, από τα συγκεκριμένα σημεία δεν θα διέρχονται αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, παρά μόνον εάν εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται (μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα τροφοδοσίας, οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα ταχυμεταφορών τα οποία ωστόσο πρέπει να τηρούν το νέο όριο ταχύτητας των 20 χλμ./ώρα κ.ά.). Επίσης, υποστηρίζεται η ηλεκτροκίνηση, καθώς ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια κ.ο.κ. εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Βάσει προγράμματος, τα έργα συνεχίζονται στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου, ενώ από αρχές Ιουλίου θα ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο και το ιστορικό κέντρο.
Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα αναλάβουν την επαφή και την ενημέρωση των οδηγών στα σημεία πρόσβασης προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την έξοδο των οχημάτων από τις εκάστοτε περιοχές. Στις διευκρινίσεις που ανακοινώθηκαν μαζί με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής αξίζει να σταθούμε στους χώρους στάθμευσης, που πέρα από τους τρεις ήδη γνωστούς σταθμούς (Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Βαρβάκειος Αγορά), θα δημιουργηθούν σημεία για μοτοσικλέτες σε όλη την περιοχή του κέντρου με πάνω από 2.000 θέσεις. Επίσης, για την προστασία των λεωφορειολωρίδων από τις στάσεις των ταξί, σχεδιάζονται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ δώδεκα νόμιμα σημεία οργανωμένης αναμονής των ταξί στις περιοχές των επεμβάσεων, με σχεδόν 100 επίσημες θέσεις αναμονής.