Ξεκινά ο Μεγάλος Περίπατος: Ώρα για περίπατο και ποδηλατάδα στο κέντρο

Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού γίνονται οι πρώτες αλλαγές. Δείτε τις διευκρινήσεις.

Ξεκινά ο Μεγάλος Περίπατος: Ώρα για περίπατο και ποδηλατάδα στο κέντρο

Το μεγάλο σχέδιο αναμόρφωσης του κέντρου, «ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», ο οποίος πρόκειται να αποδώσει περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου, δημόσιου χώρου σε κατοίκους και επισκέπτες θέτοντας νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τίθεται σε (πιλοτική) εφαρμογή, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Ιουνίου (6 π.μ.), Οι πρώτες παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει με διαγραμμίσεις κεντρικών δρόμων και τώρα δημιουργούνται οι πρώτες ζώνες προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα, ώστε σιγά-σιγά, μαζί με τις ενημερώσεις της δημοτικής αστυνομίας, να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπους μεταφοράς.

Η αρχή των παρεμβάσεων, γίνεται από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολο της και την οδό Ηρώδου Αττικού επίσης στο σύνολο της. Πλέον, από τα συγκεκριμένα σημεία δεν θα διέρχονται αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, παρά μόνον εάν εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται (μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα τροφοδοσίας, οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα ταχυμεταφορών τα οποία ωστόσο πρέπει να τηρούν το νέο όριο ταχύτητας των 20 χλμ./ώρα κ.ά.). Επίσης, υποστηρίζεται η ηλεκτροκίνηση, καθώς ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια κ.ο.κ. εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Βάσει προγράμματος, τα έργα συνεχίζονται στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου, ενώ από αρχές Ιουλίου θα ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο και το ιστορικό κέντρο.

Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα αναλάβουν την επαφή και την ενημέρωση των οδηγών στα σημεία πρόσβασης προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την έξοδο των οχημάτων από τις εκάστοτε περιοχές. Στις διευκρινίσεις που ανακοινώθηκαν μαζί με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής αξίζει να σταθούμε στους χώρους στάθμευσης, που πέρα από τους τρεις ήδη γνωστούς σταθμούς (Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Βαρβάκειος Αγορά), θα δημιουργηθούν σημεία για μοτοσικλέτες σε όλη την περιοχή του κέντρου με πάνω από 2.000 θέσεις. Επίσης, για την προστασία των λεωφορειολωρίδων από τις στάσεις των ταξί, σχεδιάζονται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ δώδεκα νόμιμα σημεία οργανωμένης αναμονής των ταξί στις περιοχές των επεμβάσεων, με σχεδόν 100 επίσημες θέσεις αναμονής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.