«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

Ο ανεξάρτητος artist-run χώρος Space52, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα, παρουσιάζει ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας με εξήντα καλλιτεχνικές υπογραφές.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

«Η αλληλεγγύη σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι σημαντικό ζήτημα», υποστηρίζει αδιάλλακτα ο artist-run χώρος Space52, ο οποίος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού των τελευταίων μηνών, σε διάλογο με τη γενικότερη στροφή του εικαστικού κόσμου προς την ψηφιακή αναπαράσταση, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς ηλικιακό ή άλλο όριο, για μια ομαδική έκθεση εξ αποστάσεως. Ένα έργο τέχνης μαζί με ένα μικρό κείμενο σχετικά με την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν αυτά που ζητήθηκαν για το «Quarantine Exhibition», προκειμένου να διαμορφωθεί –χωρίς χρηματική υποστήριξη– ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας, μια σειρά αντιδράσεων στον εγκλεισμό από εικαστικούς όλου του κόσμου.

Πάνω από τετρακόσιες συμμετοχές καταμετρήθηκαν, πολλές από τις οποίες είχαν εξαιρετικά έργα, αλλά για τη συνεκτικότητα του όλου εγχειρήματος, η επιτροπή κατέληξε σε εξήντα καλλιτέχνες. Άλλοι δημιουργοί επανενεργοποίησαν παλιότερα πρότζεκτ, άλλοι κινήθηκαν σε νέες παραγωγές, όλοι ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε. Ιστορίες απομόνωσης από την Βενετία, το Ρότερνταμ, την Μάλτα, το Μπρούκλιν, το Παρίσι, την Λευκωσία, το Τόκυο, την Ρώμη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πόλεις άδειες με τους καλλιτέχνες εγκλωβισμένους σε μια μετέωρη αβεβαιότητα. «Η τέχνη είναι ζωή για μένα», είναι το μήνυμα που επανέρχεται σχεδόν νομοτελειακά στα κείμενα ενώ η αλληλεγγύη ορθώνεται ως μοναδική απάντηση στο συλλογικό πρόβλημα.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 1
«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 2

Μερικά από τα ονόματα που παίρνουν μέρος στο «Quarantine Exhibition» είναι ο Ηλίας Παπαηλιάκης, η Γεωργία Σαγρή, ο Γιώργος Κόντης κι ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, μαζί με επιδραστικά ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως οι Octavi Serra, Nocera & Ferri, Dan Perjovschi και Yuto Nemoto. Η έκθεση παρουσιάζεται μέσω καταλόγου με ενδιαφέροντα εισαγωγικά κείμενα και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες.

Περισσότερες πληροφορίες

Space52

Καστοριάς 52, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/03/2023

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.

Το Χαλάνδρι αποκτά Δημοτική Πινακοθήκη

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημιουργηθεί ο χώρος με με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και την προώθηση της εικαστικής εκπαίδευσης.

Heiner Goebbels: "Η τέχνη δεν είναι σταυρόλεξο, προσφέρει μια εμπειρία"

Μιλήσαμε με τον Γερμανό συνθέτη για το πρότζεκτ "7 Στήλες", που παρουσιάζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και τις αντιρρήσεις του όσον αφορά την ύπαρξη συμβολισμών στην τέχνη.