«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

Ο ανεξάρτητος artist-run χώρος Space52, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα, παρουσιάζει ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας με εξήντα καλλιτεχνικές υπογραφές.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους

«Η αλληλεγγύη σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι σημαντικό ζήτημα», υποστηρίζει αδιάλλακτα ο artist-run χώρος Space52, ο οποίος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού των τελευταίων μηνών, σε διάλογο με τη γενικότερη στροφή του εικαστικού κόσμου προς την ψηφιακή αναπαράσταση, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς ηλικιακό ή άλλο όριο, για μια ομαδική έκθεση εξ αποστάσεως. Ένα έργο τέχνης μαζί με ένα μικρό κείμενο σχετικά με την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν αυτά που ζητήθηκαν για το «Quarantine Exhibition», προκειμένου να διαμορφωθεί –χωρίς χρηματική υποστήριξη– ένα αφηγηματικό ημερολόγιο καραντίνας, μια σειρά αντιδράσεων στον εγκλεισμό από εικαστικούς όλου του κόσμου.

Πάνω από τετρακόσιες συμμετοχές καταμετρήθηκαν, πολλές από τις οποίες είχαν εξαιρετικά έργα, αλλά για τη συνεκτικότητα του όλου εγχειρήματος, η επιτροπή κατέληξε σε εξήντα καλλιτέχνες. Άλλοι δημιουργοί επανενεργοποίησαν παλιότερα πρότζεκτ, άλλοι κινήθηκαν σε νέες παραγωγές, όλοι ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε. Ιστορίες απομόνωσης από την Βενετία, το Ρότερνταμ, την Μάλτα, το Μπρούκλιν, το Παρίσι, την Λευκωσία, το Τόκυο, την Ρώμη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πόλεις άδειες με τους καλλιτέχνες εγκλωβισμένους σε μια μετέωρη αβεβαιότητα. «Η τέχνη είναι ζωή για μένα», είναι το μήνυμα που επανέρχεται σχεδόν νομοτελειακά στα κείμενα ενώ η αλληλεγγύη ορθώνεται ως μοναδική απάντηση στο συλλογικό πρόβλημα.

«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 1
«Quarantine Exhibition»: Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το αίσθημα του εγκλεισμού τους - εικόνα 2

Μερικά από τα ονόματα που παίρνουν μέρος στο «Quarantine Exhibition» είναι ο Ηλίας Παπαηλιάκης, η Γεωργία Σαγρή, ο Γιώργος Κόντης κι ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, μαζί με επιδραστικά ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως οι Octavi Serra, Nocera & Ferri, Dan Perjovschi και Yuto Nemoto. Η έκθεση παρουσιάζεται μέσω καταλόγου με ενδιαφέροντα εισαγωγικά κείμενα και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες.

Περισσότερες πληροφορίες

Space52

Λάρνακος 28, Άγιος Νικόλαος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.