Ξανά στα μουσεία της Αθήνας από 15 Ιουνίου: Δείτε όσα αλλάζουν

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποφυγή κλιματιστικού όπου γίνεται και ασύρματη επικοινωνία στις ομαδικές ξεναγήσεις.

Ξανά στα μουσεία της Αθήνας από 15 Ιουνίου: Δείτε όσα αλλάζουν

Μετά από τρεις μήνες απουσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από την επεκτατική πανδημία, τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους, αποτελώντας το δεύτερο σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση του πολιτισμού, ύστερα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη και το –για ακόμη μια φορά άτυχο– Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης αλλά και της χώρας αναμένεται να υποδεχτούν εκατοντάδες διψασμένους-για-αρχαία-ή-σύγχρονα-εκθέματα επισκέπτες, αλλά με νέα δεδομένα και τρόπο λειτουργίας.

Ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης θα ορίζουν πλέον την καθημερινότητα στα μουσεία, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του καθενός ξεχωριστά. Οι επισκέπτες για την προστασία τους πρέπει να διατηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Επίσης, προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου είναι εφικτό, ούτως ώστε να ελέγχεται η ροή των επισκεπτών. Στις περιπτώσεις ομαδικών ξεναγήσεων, το ανώτατο όριο είναι τα οκτώ άτομα και, πέραν των αποστάσεων, θα χρησιμοποιείται ασύρματη επικοινωνία για την ξενάγηση, καθώς κοινόχρηστες συσκευές (tablets, ακουστικά κ.λπ.) θα αποφεύγονται.

Ο κλιματισμός παραμένει μόνον όπου είναι αναγκαίος για την προστασία των εκθεμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του. Όπως είναι λογικά, τα εστιατόρια και τα café εντός μουσείων ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης, ενώ τα πωλητήρια τις οδηγίες για χώρους λιανεμπορίου. Οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα κι αντισηπτικό, ενώ τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα όπου είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.