Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

Κάναμε μια βόλτα στα νότια της πόλης, μιλήσαμε με τους επιχειρηματίες των οργανωμένων πλαζ για τη συμπεριφορά των λουόμενων και το μέλλον της καλοκαιρινής σεζόν, απολαμβάνοντας τη θάλασσα σε πιο ήσυχους, πλέον, ρυθμούς.

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

Σε αναμπουμπούλα βρέθηκαν από νωρίς οι επιχειρηματίες των οργανωμένων πλαζ, οι οποίοι έπρεπε να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις αλλαγές που κλήθηκαν άμεσα να κάνουν και στην οικονομική τους βιωσιμότητα. Μετά τον πρόωρο καύσωνα στα μέσα Μαΐου και την ξαφνική άρση των μέτρων, αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που έβαλαν τις μηχανές στο φουλ για να υποδεχτούν –με μόλις σαράντα οκτώ ώρες προετοιμασίας– τους πρώτους λουόμενους: Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε πιο αραιή διάταξη με τέσσερα μέτρα απόσταση μεταξύ τους, καταμέτρηση στην είσοδο και συχνές απολυμάνσεις από το προσωπικό ήταν τα νέα δεδομένα που συνάντησαν οι διψασμένοι για θάλασσα Αθηναίοι, οι οποίοι γρήγορα προσαρμόστηκαν στις συνθήκες που επέβαλε η μετά το lockdown πραγματικότητα.

Η εμπειρία της παραλίας έχει συγχρονιστεί σε πιο ήπιους, «οικογενειακούς» κατά πολλούς, ρυθμούς, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο, θα λέγαμε.

«Η συμπεριφορά των επισκεπτών ήταν υποδειγματική από την πρώτη ημέρα: Δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία ή αντίδραση στις απαγορεύσεις, ο κόσμος λειτούργησε συντεταγμένα και αποδείχθηκε πολύ συνειδητοποιημένος», αναφέρει η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου που διαχειρίζεται την Ακτή Βουλιαγμένης (2108960697), η οποία άνοιξε τις πόρτες της από το πρώτο σαββατοκύριακο, μαζί με την Ακτή του Ήλιου (2109855169), την Astir Beach (2108901619), την Α’ Πλαζ Βούλας (Τhalassea, 2108954593) και το Varkiza Resort (πρώην Yabanaki, 2104511888) στο νότιο μέτωπο της Αττικής. Βέβαια, ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος για πολύ, επιφέροντας κάποια άνοιξε-κλείσε σε πλαζ και έναν διάχυτο δισταγμό στον κλάδο, αλλά μετά την καινούργια ανακοίνωση της κυβέρνησης (διά στόματος του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση) και με το ημερολόγιο να δείχνει Ιούνιο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τη σεζόν.

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 1
«Η συμπεριφορά των επισκεπτών ήταν υποδειγματική από την πρώτη ημέρα» αναφέρει η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου που διαχειρίζεται την Ακτή Βουλιαγμένης
Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 2
Στις 60 θέσεις η νέα χωρητικότητα της Apollon Beach Καβούρι

Από το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου (6/6) απελευθερώνεται τελικά μουσική κι αλκοόλ στις οργανωμένες πλαζ, οι λουόμενοι θα μπορούν να καταναλώνουν ροφήματα (όπως καφές, χυμός κ.λπ.) και φαγητά πέρα από τα συσκευασμένα, τόσο σε πακέτο όσο και με delivery στις ξαπλώστρες, χωρίς να επιτρέπεται μόνον η παραμονή τους στο μπαρ. Ωστόσο, με τις αποστάσεις να μένουν απαράλλαχτες, όπως δηλαδή προβλέπονταν από την πρώτη απόφαση, καθώς και με την αναγκαία σύνεση που επιβάλλει η πανδημία, η εμπειρία της παραλίας έχει συγχρονιστεί σε πιο ήπιους, «οικογενειακούς» κατά πολλούς, ρυθμούς, όπως διαπιστώσαμε με μια σύντομη περατζάδα στα νότια, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο, θα λέγαμε.

Άλλες χρονιές έπρεπε να οδηγήσεις πολλά παραλιακά χιλιόμετρα για να ξεφύγεις από το χαμό των πρώτων πλαζ ή να πληρώσεις επιπλέον χρέωση για πριβέ θέση όπου αυτό ήταν εφικτό. Πλέον, όμως, όπου κι αν πας, υπάρχει χώρος για να κάτσεις άνετα στην παραλία, να χαζέψεις ελεύθερα τον ορίζοντα και να σβήσεις τις σκέψεις σου ακούγοντας τα κύματα, ενώ στις διπλανές ομπρέλες κάθονται οικογένειες με παιδιά και φοιτητοπαρέες, χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλον. Αρκεί βέβαια να κινηθείς γρήγορα –ειδικά τις ημέρες αιχμής καλό είναι να είσαι στην παραλία μέχρι 11 το πρωί (εξαίρεση αποτελεί η ατελείωτη αμμουδιά της Ακτής του Ήλιου με 2.400 άτομα χωρητικότητα)–, προκειμένου να αποφύγεις δυσάρεστες αναμονές. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις προ-κράτηση, την οποία αρκετές παραλίες πρόσθεσαν στις ηλεκτρονικές παροχές τους, όπως η Apollon Beach Καβούρι, η νέα χωρητικότητα της οποίας διαμορφώθηκε στις 60 θέσεις.

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 3
Οι ξαπλώστρες καρφώθηκαν στην άμμο στην Ακτή του Ήλιου

Tο μεγάλο στοίχημα της ασφάλειας

Όπως κάθε επιχείρηση επενδύει στη σχέση που χτίζει με το κοινό της, έτσι και οι οργανωμένες παραλίες έθεσαν ως απαράβατη προτεραιότητα της φετινής σεζόν την εμπιστοσύνη που εμπνέουν στους επισκέπτες τους. Πέρα από τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μάσκες και γάντια για όλο το προσωπικό, απολύμανση καρέκλας-ξαπλώστρας ύστερα από κάθε χρήση (με λίγα λεπτά αναμονής για τον επόμενο πελάτη) και διαρκής αποβακτηριοποίηση στις τουαλέτες, δεν είναι λίγες οι πλαζ που προχώρησαν σε επιπλέον κινήσεις για να καθησυχάσουν ως προς την ασφάλεια των παροχών τους.

Στην Ακτή του Ήλιου οι ξαπλώστρες καρφώθηκαν στο έδαφος ώστε να μη μετακινούνται και η χωρητικότητα ορίστηκε σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο, στην Ακτή Βουλιαγμένης τοποθετήθηκαν παντού αντισηπτικοί σταθμοί, στην Apollon Beach Καβούρι το μενού πήρε ηλεκτρονική μορφή, ενώ στην Astir Beach παρέχονται απολυμαντικά μαντίλια και ατομική πετσέτα κατά την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο. «Χρειάστηκε να αυξήσουμε το προσωπικό για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή όλων των νέων μέτρων», εξηγεί η Βιβή Παππά, μάνατζερ της Astir Beach, «και προχωράμε ανάλογα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, πάντα με δεδομένο ότι δεν θα κινδυνεύσει η υγεία των επισκεπτών μας».

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 4
Ένας νέος πριβέ χώρος σε περιμένει στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Απόλυτα προετοιμασμένη αποδεικνύεται και η Λίμνη Βουλιαγμένης, η οποία –λόγω της ελεγχόμενης μορφολογίας της αλλά και της οργανωτικής της διοίκησης– άνοιξε από μέσα Μαΐου με ανανεωμένη εικόνα. «Έχουμε προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα παραμείνουμε ένας ασφαλής χώρος. Δεν θέλαμε να υπάρχει κανένα άγχος όσον αφορά την προστασία της υγείας των επισκεπτών μας, διότι αν κάτι ξεχωρίζει τη Λίμνη είναι η ευεξία κι η χαλάρωση που προσφέρει ως τοπίο», τονίζει η διευθύντρια Μαριάνθη Βαβουλάκη, πριν μας αναλύσει τη νέα διαδικασία που ακολουθείται: σύμφωνα με τις οδηγίες της γιατρού εργασίας, κατά την είσοδο γίνεται θερμομέτρηση, έπειτα ο επισκέπτης συμπληρώνει δελτίο εισόδου (με στιλό μιας χρήσης σε απολυμασμένο πάγκο) ούτως ώστε σε περίπτωση ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ να υπάρχουν τα στοιχεία, οι θέσεις στην ουρά των ταμείων έχουν μαρκαριστεί στο έδαφος, ενώ είκοσι αντισηπτικοί σταθμοί διάσπαρτοι στο χώρο περιμένουν τους λουόμενους. Επίσης, διαμορφώθηκε ένας επιπλέον πριβέ χώρος (υπήρχε ήδη ένας) προς το (ειδυλλιακό) άκρο της Λίμνης με ξύλινο deck και λίγα σετ από ξαπλώστρες.

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 5
Απολυμάνσεις ύστερα από κάθε χρήση στο Varkiza Resort

Δίλημμα για αύξηση τιμών

Περίπου στο 35% υπολογίζουν οι επιχειρηματίες των οργανωμένων παραλιών τη δυναμικότητά τους για φέτος, ενώ πέρα από τις μειωμένες θέσεις των καθήμενων έχουν να συνυπολογίσουν τα αυξημένα έξοδα για απολυμαντικά υλικά, καθώς και το επιπλέον προσωπικό που απαιτούν οι νέες ανάγκες. Ύστερα από το πρώτο (πιλοτικό) διάστημα λειτουργίας που οι τιμές παρέμειναν ίδιες για όσες πλαζ επαναλειτούργησαν, σύσσωμος ο κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με το δίλημμα της αύξησης ενόψει της κουτσουρεμένης τουριστικής σεζόν. «Είναι μια δύσκολη χρονιά για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με τη φιλοξενία, αλλά η στάση που θα κρατήσουμε τώρα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον», υποστηρίζει θερμά η Μαριάνθη Βαβουλάκη, «όσο πιο σοβαρά σταθούμε όλοι μας φέτος τόσο καλύτερα θα είμαστε την επόμενη χρονιά».

Πέρα από τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας, δεν είναι λίγες οι πλαζ που προχώρησαν σε επιπλέον κινήσεις για να καθησυχάσουν ως προς την ασφάλεια των παροχών τους.

Ποντάροντας στη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού της, η Λίμνη Βουλιαγμένης κράτησε ίδιες τις τιμές για τα μέλη της (απαιτείται συμπλήρωση φόρμας με άπαξ χρέωση € 5 για την εγγραφή, € 12 τις καθημερινές και € 15 το σαββατοκύριακο). Ίδια φιλοσοφία επέδειξε η πιο λουξ επιλογή του παραλιακού μετώπου, η Astir Beach (δύο άτομα στα € 50 τις καθημερινές και € 80 το σαββατοκύριακο), ενώ άλλες αντίστοιχου βεληνεκούς παραλίες ξενοδοχειακών ομίλων προχώρησαν σε σημαντικές ανατιμήσεις, όπως η Apollon Beach Καβούρι (δύο άτομα στα € 30 τις καθημερινές και € 36 το σαββατοκύριακο) και η Grand Beach Lagonissi (229107600, δύο άτομα στα € 24 τις καθημερινές και € 50 το σαββατοκύριακο), η οποία επαναλειτουργεί από τις 5 Ιουνίου.

Επίσης, στα περσινά δεδομένα παραμένουν –μέχρι στιγμής– η Ακτή του Ήλιου (γενική είσοδος € 6 συν € 1 για ομπρέλα τις καθημερινές και € 7 συν € 2 το σαββατοκύριακο) και το Varkiza Resort (€ 5 είσοδος όλες τις ημέρες με € 6 επιπλέον χρέωση για την ξαπλώστρα το σαββατοκύριακο), ενώ ακόμη συζητιέται η τιμολογιακή πολιτική και η ενδεχόμενη σύνδεση του κόστους με το χρόνο παραμονής του λουόμενου για την Ακτή Βουλιαγμένης. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν ρεπορτάζ, ωστόσο, το εισιτήριο παραμένει ίδιο με πέρσι (€ 5 όλες τις ημέρες).


Μουσικές, χορός κι αποστάσεις

Με μάσκα (και αναπνευστήρα) στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - εικόνα 6

Με ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τις ενδεδειγμένες ανάμεσα στα τραπέζια και χαμηλότερα ντεσιμπέλ άνοιξε τις πόρτες του το εξωτικό «Bolivar Beach Bar» από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, γράφοντας τις πρώτες στροφές στα decks του για τη φετινή σεζόν. Σε πιο downtempo ρυθμούς έχει διαμορφωθεί πλέον το πρόγραμμα, πιο συγκρατημένο σε χορευτικά κομμάτια ώστε να μην παρασύρονται οι θαμώνες: κάθε Πέμπτη έχουμε τα residency πάρτι του «ΕΚΕΙ», ενώ τις Κυριακές παίζουν σάλσα/λάτιν πάρτι σε περισσότερο ρεγκετόν διάθεση. Πάγια προτροπή είναι ο καθένας να χορεύει με την παρέα του, μιας και υπάρχει χώρος μπροστά απ’ τα τραπέζια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.