Περνάμε στη Γέφυρα Ασφάλειας: Σταδιακή άρση μέτρων – Δείτε τις ημερομηνίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς κι οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τις τρεις διαφορετικές φάσεις της (προσεκτικής) επιστροφής στην κανονικότητα.

Περνάμε στη Γέφυρα Ασφάλειας: Σταδιακή άρση μέτρων – Δείτε τις ημερομηνίες

Οι σαράντα δύο (τελικά) ημέρες της καραντίνας, από τις 23 Μαρτίου όταν ξεκίνησαν οι αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας έως τις 4 Μαίου που πρόκειται να αρθούν σταδιακά, αποτελούν το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, αυτή του Covid-19, ενώ χρειάζονται ακόμη δύο φάσεις αντίστοιχης (πιθανότατα) διάρκειας ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» μεταμορφώνεται σε «Μένουμε ασφαλείς» κατά την τωρινή, δεύτερη φάση αντιμετώπισης του ιού, στην οποία τα κρατικά μέτρα προστασίας απαλείφονται βήμα-βήμα, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς.

«Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου μας, στην σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι», εξήγγειλε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως πλέον τα κρούσματα έχουν περιοριστεί (ο δείκτης μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από 1 στην Ελλάδα), ο εξοπλισμός και το προσωπικό των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί και περισσότερα τεστ γίνονται πια. Ωστόσο, η ατομική ευθύνη και οι κανόνες υγιεινής παραμένουν κεντρικές έννοιες. Η «Γέφυρα Ασφάλειας», όπως τιτλοφορήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχει τους εξής άξονες: σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας και δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ώστε να υπάρξουν γρήγορα μέτρα σε περίπτωση κινδύνου.

Αυτή η σταδιακή άρση αφορά επτά συνολικά στάδια, εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα έχουν ακριβείς ημερομηνίες, ενώ τα υπόλοιπα θα οριστικοποιηθούν στις 18 Μαίου, ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο από επιστήμονες και μελετητές. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα που λαμβάνουν οι ίδιοι: προστατευτική μάσκα και απόσταση δύο μέτρων είναι υποχρεωτικά. Συγκεκριμένα το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

Από 4 Μαίου: Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις (εντός νομού) κι επομένως καταργείται ο πενταψήφιος κωδικός. Ανοίγουν εταιρίες λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό, ανθοπωλεία και φυτώρια) όπως και κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), καταστήματα για επιδιορθώσεις υποδημάτων και υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους, όπως και ΚΤΕΟ.

Από 11 Μαίου: Ανοίγει όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (εκτός εμπορικών κέντρων), τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και ξεκινούν ξανά οι θρησκευτικές λειτουργίες στην εκκλησία (με συγκεκριμένους κανόνες). Επίσης, επιστρέφει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Από 18 Μαίου: Επιστρέφουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά και βοτανικά πάρκα, γίνονται ξανά τα μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο (όπως και στα αντίστοιχα τμήματα φροντιστηρίων), ενώ εξετάζεται η άρση του περιορισμού κυκλοφορίας εκτός νομού και νησιών, ούτως ώστε άτομα τρίτης ηλικίας να κατευθυνθούν στα χωριά τους.

Από 1η Ιουνίου: Επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα (με συνολικό περιορισμό 1 πελάτη ανά 20 τ.μ.), τα εστιατόρια και οι καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με αντίστοιχους περιορισμούς (2 μ. απόσταση τραπεζιών και μέγιστος αριθμός ανά τραπέζι τα 4 άτομα)

Πέμπτο στάδιο: Εντός Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων και μέγιστη πληρότητα το 60%, καθώς και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Έκτο στάδιο: Εντός Ιουνίου ανοίγουν, επίσης, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Έβδομο στάδιο: Τέλος, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στις γενικές οδηγίες για τη νέα πραγματικότητα της δεύτερης φάσης συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση ωραρίου καταστημάτων, διαφοροποίηση ωραρίου προσέλευσης υπαλλήλων και αυξημένα δρομολόγια ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής.

Δείτε αναλυτικά το Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων «Γέφυρα ασφάλειας για μια νέα καθημερινότητα» εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.