Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου

Συγκεντρώσαμε όλες τις διαφορετικές δράσεις που μεταφέρονται online, για να κάνουμε την παραμονή μας στο σπίτι όσο γίνεται πιο ευχάριστη και αθηνοραματική γίνεται.

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου

Ημέρα καραντίνας Νο 6. Έχουμε καθαρίσει το σπίτι τρεις φορές, μέχρι τα σοβατεπί. Έχουμε τερματίσει το Netflix. Έχουμε ακούσει τα άπαντα των Pet Shop Boys, Red Hot Chili Peppers, Idles και των λοιπών καλλιτεχνών, για να είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη έξοδο από το σπίτι και τη βουτιά στα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Κατεβάσαμε τα καλοκαιρινά, ξεσκαρτάραμε τις φωτογραφίες μας και αυτό το πολύ μακρύ σαββατοκύριακο δεν έχει τέλος: γιατί να σταματάμε όμως τη ζωή μας όταν μπορούμε να τη συνεχίσουμε – απλώς online;

Η συγκυρία στην οποία βρεθήκαμε, με την ξαφνική εμφάνιση και ραγδαία μετάδοση του ιού COVID-19, δεν έχει προηγούμενο και η διαχείρισή της είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλους. Ενώ όμως βρισκόμαστε σε μαζική καραντίνα, περιορισμένοι στο χώρο του σπιτιού μας, προσεκτικοί στις αναγκαστικές μετακινήσεις μας και με τους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς χώρους να έχουν κατεβάσει ρολά, η καθημερινότητα μπορεί να μην αλλάξει και τόσο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους οργανισμούς κι επαγγελματίες που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στον ψηφιακό, προσβάσιμο σε όλους χώρο κι έτσι μπορούμε από την ασφάλεια του καναπέ μας να βολτάρουμε στην πόλη και στα μουσεία της, να ακούσουμε μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου, να δούμε ιστορικές θεατρικές παραστάσεις και να απασχολήσουμε δημιουργικά τα μικρά μας όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Α, και είναι σχεδόν όλα δωρεάν!

Θέατρο του παραλόγου

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 1
«Χρύσιππος»

«Αντίδοτο για τον λοιμό δεν έχουμε βρει. Προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, μήπως μερικοί τυχεροί επιβιώσουν, όμως αυτό είναι άγνωστο. Απαγορεύονται οι συνεστιάσεις και όλα τα θεάματα. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφενεία θα λειτουργούν ελάχιστες ώρες, για να περιοριστεί η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων. Διότι υπάρχει η υποψία πως το κακό που μας βρήκε προέρχεται από κάτι ανώτερό μας, από τον ουρανό, και καθετί από τον ουρανό διαβρώνει σαν αόρατη βροχή τις στέγες, τους τοίχους και τις ψυχές μας». Το «Παιχνίδι της σφαγής» του Ρουμάνου θεατρικού συγγραφέα και πατέρα του θεάτρου του παραλόγου Ευγένιου Ιονέσκο μπορεί να είναι ένα δηκτικό πολιτικό έργο, όμως τώρα φαντάζει λιγότερο δυστοπικό από πότε. Το ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή και το ανάποδο είναι γνωστό σε όλους. Αυτό που ανακαλύπτουμε όμως είναι ότι οι κατεβασμένες αυλαίες και τα άδεια φουαγιέ δεν μας στερούν απαραίτητα τη θεατρική έξοδο.

Αντί να δείτε για ακόμη μία φορά παραστάσεις από το θέατρο της Δευτέρας (βρίσκονται με μια αναζήτηση στο youtube), βουτήξτε στα βαθιά με το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου: μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις από το 1997 μέχρι το 2005 υπάρχουν σε καλή ποιότητα στο www.nt-archive.gr, μαζί με αρχειακό, φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό καθώς και κριτικές από τον Τύπο. Μεταξύ άλλων, εντοπίσαμε τις τελετουργικές «Βάκχες» του Σωτήρη Χατζάκη (2005), τους εκσυγχρονισμένους «Βατράχους» του Κώστα Τσιάνου (1998) αλλά και το επιθεωρησιακού τύπου «Βίρα τις άγκυρες» των Ρέππα - Παπαθανασίου (2005), για τα οποία, στην ίδια ιστοσελίδα, μπορείτε να βρείτε και τις κριτικές του «α». Στο Παιδικό Στέκι, πάλι, ιστορικές σκηνοθεσίας της Μαριάννας Τόλη, της Κάρμεν Ρουγγέρη και του Γιάννη Καλαντζόπουλου είναι δια­θέσιμες για τους μικρούς θεατρόφιλους, με έργα όπως ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», η «Χώρα των πουλιών» και ο «Τσάρος με τη μακριά γενειάδα».

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 2
«Άφιξις»

Παράλληλα το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» λανσάρει αυτήν την εβδομάδα τη νέα υπηρεσία του on demand, με σκοπό το θέατρο να έρθει «και στο σπίτι». Στην ιστοσελίδα του θα είναι διαθέσιμες για προβολή με συμβολικό αντίτιμο οι τρέχουσες παραστάσεις για ενήλικους αλλά και για παιδιά. Πρόκειται για την «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ένα σκηνικό δρώμενο που διασκευάζει ριζικά τη σοφόκλεια τραγωδία, τον «Έντμοντ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα σύγχρονο έργο που παρουσιάζεται για μόλις δεύτερη φορά στην Ελλάδα, καθώς και το «Χωρίς Οικογένεια» του Μαλό σε μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή από την Άνδρη Θεοδότου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη.

Εκτός από τα μεγάλα θέατρα της πόλης, μεμονωμένοι δημιουργοί πήραν την πρωτοβουλία να δημοσιεύσουν με ελεύθερη πρόσβαση τις παραστάσεις τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με το κοινό που βρίσκεται στα σπίτια. Στο πλαίσιο αυτό ο Αργύρης Ξάφης έχει ανεβάσει στο YouTube την παράσταση της ομάδας ΠΥΡ «Άφιξις» (για ένα γρήγορο roadtrip μέχρι τη Μικρή Επίδαυρο και το Φεστιβάλ Αθηνών), ενώ ο Θάνος Σαμαράς «κερνάει έναν Χρύσιππο για τον απογευματινό καφέ» (την ιδιάζουσα σκηνοθεσία του στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη βρίσκετε ελεύθερα στο Vimeo).

Κοντσέρτο για καραντίνα

Τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ακολούθησαν και αρκετοί εκπρόσωποι της μουσικής κοινότητας. Ο Σωκράτης Μάλαμας με τον γιο του Γιάννη, και σταδιακά με όλη την οικογένεια, τραγουδούν καθημερινά από το σπίτι τους «Δυο τρεις κουβέντες» (fb: Sokratis Malamas / Σωκράτης Μάλαμας), ο μουσικός και παραγωγός Κτίρια τη Νύχτα κάνει καθημερινά live αυτοσχεδιασμούς (fb: Κτίρια τη Νύχτα), ενώ ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) υποσχέθηκε να κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα ένα καινούργιο άλμπουμ με ελληνικό στίχο ειδικά αφιερωμένο στις ημέρες που διανύουμε.

Μέχρι τότε επαναλαμβάνουμε σαν μάντρα το «Μην αγχώνεσαι. Θα περάσει κι αυτό», ενώ βλέπουμε στο YouTube τη συναυλία του Σπύρου Γραμμένου, που μαγνητοσκόπησε στο στούντιό του αντί για τον «Σταυρό του Νότου» – με ένα quarantini στο χέρι (κανονικό μαρτίνι αλλά σε καραντίνα) και είναι σα να βρισκόμαστε εκεί.

Οι Polkar, πάλι, τραγουδούν «Θ’ αράξω σπίτι», μέσω κλήσης στο skype και μπορεί ο ήχος να μη συγχρονίζεται πάντα, αλλά σίγουρα ερχόμαστε όλοι πιο κοντά, έστω κι από μακριά. Στη φεϊσμπουκική σελίδα του aptaliko.gr καλλιτέχνες από το χώρο του ρεμπέτικου και του λαϊκού κάνουν καθημερινά ζωντανές μεταδόσεις. Σε όλα τα βίντεο που ανεβαίνουν με live streaming υπάρχει η δυνατότητα ομαδικής προβολής: συντονιζόμαστε με φίλους, παραγγέλνουμε από τα εστιατόρια και μπαρ που πραγματοποιούν ντελίβερι (τα βρίσκετε εδώ) και ξεχνάμε τη δικαιολογία «δεν μπορώ απόψε, έχω κανονίσει».

Γιατί να περιοριζόμαστε όμως στα εγχώρια, όταν οι μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου ανοίγουν τις (διαδικτυακές) πόρτες τους σε μια κίνηση αλληλεγγύης; Την παντιέρα σήκωσε η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η οποία μέχρι τις 19/4 θα στριμάρει στην ιστοσελίδα της όπερες και κονσέρτα. Σημειώστε, εκτός των άλλων, ότι στις 11 του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του νέου οπερατικού πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», μια διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 3

Από τη Γερμανία πετάμε με ένα κλικ στη Νέα Υόρκη, όπου ο ογκόλιθος της μουσικής, η Metropolitan Opera, θα προβάλει δωρεάν μια σειρά παραστάσεων, από τη βραβευμένη δράση Live in HD (live στη 1.30 π.μ. ώρα Ελλάδος και για είκοσι ώρες διαθέσιμη στην υπηρεσία on demand). Αν πάλι η καραντίνα κρατήσει παραπάνω από το αναμενόμενο, η Φιλαρμονική του Βερολίνου δίνει δωρεάν πρόσβαση στο ψηφιακό της μέγαρο μέχρι το τέλος του μήνα, όπου θα βρείτε πάνω από 600 σύγχρονες και παλιότερες παραγωγές, εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά αλλά και ντοκιμαντέρ για τους συντελεστές.

Μια νύχτα στο μουσείο

Ξεχνάμε ωράρια και αποστάσεις: τώρα μουσεία της επικράτειας και του κόσμου έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, μέσα από περιηγήσεις 360ο και σπέσιαλ, νέου τύπου ξεναγήσεις. Στα καθ’ ημάς, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ανάβει τις (ψηφιακές) καμινάδες της για μια πλήρη βιομηχανική εμπειρία: ξεκινάμε με ένα VR tour στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece», συνεχίζουμε με εκπαιδευτικά video games στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και αναμένουμε να δημοσιευτεί η βιντεο-ξενάγηση στο μουσείο καθώς και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 4
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Οι φιλότεχνοι μπορούν να θυμηθούν την έκθεση της Σίλιας Δασκοπούλου «Men and Motorcycle» στην γκαλερί CAN, που είναι διαθέσιμη στο artsy.net, ενώ μια εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη επιβάλλεται: εκατοντάδες έργα είναι διαθέσιμα όπως εκτίθενται στους φυσικούς χώρους του μουσείου, χωρίς να χρειαστεί να κρατάτε απόσταση από τον διπλανό σας.

Η βεντάλια ανοίγει στο εξωτερικό, αφού επιφανείς εκθέσεις περνούν πια το κατώφλι μας. H art basel, κορυφαία φουάρ τέχνης στον κόσμο, μπορεί να ακύρωσε τη βερσιόν του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, εισάγει όμως τη νέα πρωτοβουλία των «online δωματίων θέασης», επιτρέποντας σε εκθέτες και κοινό να μοιραστούν την εμπειρία των 2.000 συγκεντρωμένων έργων τέχνης (20-25/3 στο www.artbasel.com/viewing-rooms). Virtual tours τρέχουν και σε πολλά από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου: στο Λούβρο ξεχωρίζουμε την αίθουσα της αιγυπτιακής περιόδου με την εντυπωσιακή Σφίγγα, στην Galleria degli Uffizi αναγεννιέται η έρημη τώρα Φλορεντία, ενώ στην πλατφόρμα https://artsandculture.google.com περιηγούμαστε σε ψηφιακός κόσμους 360ο και ανακαλύπτουμε σκελετούς δεινοσαύρων, το Carnegie Hall και εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους.

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 5
art basel

Το βιβλίο στα χρόνια του κορονοϊού

Τελειώσατε τις στοίβες με τα αδιάβαστα ή έχετε λιγούρα για κάτι που δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας; Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος διαθέτει μια υπερπλήρη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά, τα οποία μπορείτε να δανειστείτε και να διαβάσετε σε μορφή e-book. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και περιλαμβάνει τόσο εμπορικά λογοτεχνικά κείμενα όσο και ακαδημαϊκά βιβλία, για να γεμίσετε το ψηφιακό σας ράφι.

Απ’ την άλλη, το ψηφιοποιημένο Αρχείο Καβάφη είναι ένα κλικ μακριά: με μια επίσκεψη στο https://cavafy.onassis.org μπορείτε να μελετήσετε την κληρονομιά του σπουδαίου Αιγυπτιώτη ποιητή, μέσα από αυθεντικά χειρόγραφα και φωτογραφίες. Για κάτι πιο χειροπιαστό, το κομιξάδικο Solaris κάνει ντελίβερι τα κόμικς στην πόρτα σας (παραγγέλνετε μέσα από την ομώνυμη σελίδα στο facebook). Γιατί ο εγκλεισμός χρειάζεται ανθρώπινη επικοινωνία και τα γάντια, οι μάσκες και οι οθόνες δεν τη σταματούν!

Φέρνουμε τα έξω μέσα: Ψυχαγωγία, εκπαίδευση και τέχνες στην ασφάλεια του σπιτιού σου - εικόνα 6
Αρχείο Καβάφη

Τα παιδία παίζει;

Με κλειστά σχολεία και παιδικές χαρές, η συνεχής δημιουργική απασχόληση των παιδιών μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση. Ευτυχώς, η gen Alpha (ναι, έχουμε μηδενίσει το κοντέρ) έχει ήδη την τεχνογνωσία για να απασχοληθεί ψηφιακά, αρκεί να βρει μικρές ιδέες. Η Περιφέρεια Αττικής παρέχει εκπαίδευση δωρεάν εξ αποστάσεως για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Τα φροντιστήρια Edutailors παρέχουν δωρεάν ιδιαίτερα αλλά και πλατφόρμα για διαδικτυακά μαθήματα από καθηγητές εκτός του φροντιστηρίου μέχρι τη λήξη της καραντίνας.

Στο https://mathesis.cup.gr/courses υπάρχουν δωρεάν από πειράματα για παιδιά μέχρι πανεπιστημιακά μαθήματα (με συμβολικό κόστος δίνεται και βεβαίωση παρακολούθησης), ενώ η Vodafone ανοίγει ελεύθερα γι’ αυτήν την περίοδο την εκπαιδευτική πλατφόρμα Brainy, που διδάσκει τη σχολική ύλη μέσα από διασκεδαστικά βίντεο και κουίζ. Στο www.openbook.gr/akouse-ena-vivlio audiobooks από σπουδαία κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας είναι διαθέσιμα δωρεάν, όπως ο «Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα και οι μύθοι του Αισώπου, ενώ οι εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία με δημιουργικές ιδέες απασχόλησης για τα παιδιά στο σπίτι.

Τι να κάνω offline

Μίλα

Η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού παραλύει πολλούς από μας. Δεν υπάρχει ντροπή στην αναζήτηση βοήθειας και ειδικοί ψυχολόγοι και θεραπευτές προτίθενται να προσφέρουν δωρεάν συνεδρίες υποστήριξης, ειδικά γι’ αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού.

Διακόσμησε

Η BoConcept παρέχει εξυπηρέτηση πελατών μέσω video call, για να μιλήσεις με τον προσωπικό σoυ interior designer για συμβουλές και προτάσεις διακόσμησης. Βρες ιδέες και ξεκίνα τη διαμόρφωση του χώρου σου.

Γυμνάσου

Μπορεί τα γυμναστήρια να είναι κλειστά, όμως πολλά έχουν προνοήσει να κυκλοφορήσουν ειδικές εφαρμογές για να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου χωρίς κίνδυνο. Επικοινώνησε με τον γυμναστή σου και ζήτα προσαρμοσμένες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.