Πώς προχωράνε τα 8 έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης;

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη εξετάστηκε η πορεία των επιμέρους εργασιών.

Πώς προχωράνε τα 8 έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης;

Από τις ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε σε προτεραιότητα την αναβάθμιση του λίκνου της πρωτεύσας, του αρχαιολογικού χώρου του Βράχου της Ακρόπολης, ούτως ώστε να μπει τέλος σε χρόνια προβλήματα, όπως ο φωτισμός και η αντικατάσταση του αναβατορίου, εν όψει της τουριστικής περιόδου το 2020. Από νωρίς, το Ίδρυμα Ωνάση δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια παρέχοντας χρηματοδότηση για μέρος των έργων καθώς το πλάνο παρεμβάσεων αναπτύχθηκε περαιτέρω από το Υπουργείο, εμπεριέχοντας οκτώ ξεχωριστά έργα.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης 11 Μαρτίου που συγκάλεσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του προέδρου του ΤΑΠΑ Παναγιώτη Νταή, και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, εξετάστηκε η πορεία των επιμέρους εργασιών.

Εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα πλαγιάς: Στη θέση του υπάρχοντος γερασμένου και ακατάλληλου αναβατορίου θα τοποθετηθεί ένας σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο άτομα με κινητικές δυσκολίες. «Υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στο τμήμα της υπεργολαβίας, που αφορά στην αντιστήριξη του τείχους», αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια υλικών που σημειώνονται διεθνώς από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Διαδρομές ΑμεΑ: Παράλληλα με την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα, δρομολογείται η διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης ΑμεΑ επί του Βράχου με ίδια ημερομηνία παράδοσης. Από το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και προχωρεί η οριστική μελέτη.

Πώς προχωράνε τα 8 έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης; - εικόνα 1

Αναβάθμιση φωτισμού: Όσον αφορά τις υποδομές φωτισμού, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται συνολική αναβάθμισή τους. Αρχικά οι παρεμβάσεις αφορούσαν μόνο τον Ιερό Βράχο και τα μνημεία του ενώ τώρα επεκτείνονται στις κλιτύες και τα μνημεία τους, καθώς και στα φυλάκια και στα εκδοτήρια εισιτηρίων. «Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και εισάγεται στο ΚΑΣ, την Τρίτη 17 Μαρτίου, για την κατά νόμο γνωμοδότηση», αναφέρεται στο υπουργικό σημείωμα. Επίσης, από τον ερχόμενο Αύγουστο θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου, καλύπτοντας επίσης το λόφο του Φιλοπάππου και το ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά. Συνολικά, ο νέος τεχνητός φωτισμός LED θα προσαρμόζεται με αυτοποιημένο σύστημα στην ένταση του φυσικού φωτός εξασφαλίζοντας χαμηλότερη κατανάλωση κατά 40%.

Εξορθολογισμός ηλεκτρικών υποδομών: Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ηλεκτρικών πινάκων και των ανενεργών στην πλειονότητά τους καλωδίων που βρίσκονται διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο καθώς ελέγχεται ποιά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα εγκατάσταση. Επίσης, επανεξετάστηκε η οριστική θέση για την τοποθέτηση ηλεκτρικής γεννήτριας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και η πρόταση πρόκειται να εισαχθεί στο ΚΑΣ την Τρίτη 17 Μαρτίου.

Αντικεραυνική προστασία: Ολοκληρώθηκε η αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ώστε να είναι συμβατή με τα ισχύοντα πρότυπα, καθώς νέα μελέτη αναβάθμισης εντός του 2020 πρόκειται να δρομολογήσει περαιτέρω βελτίωση.

Ασφάλεια αρχαιολογικού χώρου: Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται η μελέτη για το σχέδιο ασφάλειας του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, το οποίο συνυπογράφει το ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Οι περιοχές που αγκαλιάζονται από το σχέδιο είναι ο Ιερός Βράχος, ο Άρειος Πάγος, οι δυτικοί λόφοι, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Αρχαία Αγορά, εξασφαλίζοντας την αρμονική πορεία στο σύνολο της αρχαιολογικής ζώνης που κάθε χρόνο πλημμυρίζει από μυριάδες επισκέπτες.

Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης: «Αφού εξασφαλίστηκαν επί πλέον πιστώσεις, περισσότερες από 1 εκ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς το έργο, όταν ενάχθηκε το 2018, ήταν υποκοστολογημένο, δρομολογείται για τον Απρίλιο ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του κτιρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου μιλώντας για το παλιό μουσείο που παραμένει κλειστό από το 2009. Νέα λειτουργία με νέες χρήσεις και σαφή προσανατολισμό προς της διαδραστική εμπειρία των επισκεπτών προβλέπει η πρόθεση του ΥΠΟΟΑ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.