«Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος»: Ήρθε η ώρα να βουτήξεις στα έργα του σπουδαίου ζωγράφου

Διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις ανατρέχουν στα πρώτα χρόνια του Πικάσο, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος»: Ήρθε η ώρα να βουτήξεις στα έργα του σπουδαίου ζωγράφου

Σε συνέχεια της έκθεσης «The Young Picasso» που παρουσιάστηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα οπτικοακουστικό ταξίδι που διεγείρει τις αισθήσεις και τη συμμετοχικότητα των επισκεπτών στήνεται στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με θέμα τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη.

Το «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος», που παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο από τις 3 Φεβρουαρίου ως τις 31 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, περιλαμβάνει διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, δύο διαδραστικά βιβλία είναι στη διάθεση των επισκεπτών: ξεφυλλίζοντας τις σελίδες, ο αναγνώστης-θεατής συναντά σημεία που είναι τυπωμένα αλλά και κινούμενες εικόνες, οι οποίες ενεργοποιούνται πατώντας την οθόνη. Εμβληματικά έργα, σχέδια και προσχέδια, φωτογραφίες και πληροφορίες, διανθισμένα με ηχητικά αρχεία, βουτούν στην πρώτη επταετία του Πικάσο, από το 1900 έως το 1907.

Επίσης, το εκθεσιακό αφιέρωμα περιλαμβάνει μία ταινία με δέκα κεφάλαια, στην οποία ενσωματώνεται το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εργάστηκε ο Πικάσο, τα γεγονότα του περασμένο αιώνα στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη ή την Γκοσόλ, απ’ όπου πέρασε ο καλλιτέχνης. Τέλος, κείμενα στα ελληνικά και τα αγγλικά συμπληρώνουν το πληροφοριακό υλικό του «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος», υπογραμμίζοντας τη σύνδεση ζωής και τέχνης στον Πικάσο. Ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το μεγάλο καλλιτέχνη του 20ου αιώνα αναμένουν τους ενδιαφερόμενους στο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών, το οποίο ξεκινά από 18 Φεβρουαρίου.

i«Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος» | ΚΠΙΣΝ | Δευτ.-Παρ.: 1-10 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 9 π.μ.-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.