10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας

Γκαλερί, διάσημοι οίκοι κοσμημάτων και πωλητήρια μουσείων πυροδοτούν τη φαντασία. Διαλέξαμε τις καλύτερες ευκαιρίες για να κάνετε τα δώρα των ημερών.

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας

Από τη μία γνωστές γκαλερί και χώροι τέχνης φιλοξενούν χριστουγεννιάτικες εκθέσεις, από την άλλη πωλητήρια μεγάλων μουσείων εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους με δημιουργίες εμπνευσμένες από όσα παρουσίασαν τη χρονιά που ολοκληρώνεται, ενώ διάσημοι οίκοι κοσμημάτων κάνουν ποδαρικό στο 2020 με πολύ κομψά γούρια. Διαλέξαμε τις καλύτερες ευκαιρίες για να κάνετε τα δώρα των ημερών.

Κουκουβάγιες, μινώταυροι και ψάρια αλά Πικάσο

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 1

Φρέσκιες ακόμη οι μνήμες από το εντυπωσιακό αφιέρωμα «Πικάσο και Αρχαιότητα» που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής, μια διαλογική προσέγγιση ανάμεσα στα έργα του μεγάλου ζωγράφου και τα ευρήματα στην αρχαία Ελλάδα, και το πωλητήριο του μουσείου εξοπλίζει τους (πάμπολλους) πικασο-λάγνους με πολύ κομψά αντικείμενα: πολλά ειδώλια κουκουβάγιας, πιάτα με απλοϊκά δοσμένα ψάρια αλλά και πήλινα με ζωγραφισμένους μινώταυρους αναπαράγουν την τεχνοτροπία και τα χρώματα, τους συμβολισμούς και το ύφος του μεγάλου Πικάσο. Υπάρχουν επίσης μεταξοτυπίες και ειδικές εκδόσεις.

Φασιανός για καλή αρχή του 2020

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 2
Ίσως το πιο ταιριαστό έργο του Αλέκου Φασιανού με την πνευματικότητα των ημερών διάλεξε το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη για γούρι της νέας χρονιάς. Ο «Αστρολόγος» του αναγνωρισμένου δημιουργού αποτυπώνεται σε μενταγιόν από επιχρυσωμένο ασήμι, μπρούτζο και σμάλτο, δίνοντας την πιο arty επιλογή για δώρο αυτές τις ημέρες, Διατίθεται στο πωλητήριο του ιδρύματος (€ 45).

Κομμάτια ζωγραφικής τέχνης στον τοίχο σου

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 3

Οι επιλογές είναι πολλές – από τα κυβιστικά παιχνίδια του Cacao Rocks και τις εκφραστικές πινελιές της Βαλυράκη μέχρι την pop art του Αντωναρόπουλου και τις εντυπωσιακές συνθέσεις της Χριστίνας Παπαϊωάννου. Η καθιερωμένη έκθεση που κλείνει τη χρονιά στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, τα «Μικρά Ζωγραφικά Έργα», είναι ο τρόπος να βάλουμε λίγη τέχνη στο σπίτι μας. Κυρίως ζωγραφικά διαστάσεων 30 επί 30 και λίγα γλυπτά (αλλά σημαντικών δημιουργών όπως Βαρώτσος και Παπουτσίδης), φτιαγμένα από παλιότερους ή νεότερους συνεργάτες της γκαλερί, συγκεντρώνονται για το διάστημα των γιορτών. Παράλληλα, διατίθενται λαχνοί (€ 10) για την κλήρωση ενός έργου, των οποίων τα έσοδα θα δοθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Χριστουγεννιάτικες μπάλες με σχέδια Βαν Γκόγκ ή Μονέ;

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 4
Όταν ένα μουσείο έχει στη μόνιμη συλλογή του τόσο μεγάλα ονόματα δημιουργών από τους τελευταίους αιώνες, μοιραία η δυναμική του ανοίγει προς διάφορες κατευθύνσεις, πέρα από τα έργα καθαυτά. Αυτό συμβαίνει και τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Το μοντέρνο πωλητήριο στο ισόγειο του Μουσείου Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι παρουσιάζει στα ράφια του μια μεγάλη γκάμα πρωτότυπων και αποκλειστικά custom-made προϊόντων, φτιαγμένα από Έλληνες δημιουργούς και κατασκευαστές, που αντλούν έμπνευση από τα έργα που φυλάσσονται στους επάνω ορόφους. Μπάλα Βαν Γκογκ ή Μονέ, λοιπόν, για το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Φινέτσα και παιχνίδι στο Κολωνάκι

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 5

«Η δημιουργία κάτι νέου δεν επιτυγχάνεται από τη νόηση αλλά από το ένστικτο του παιχνιδιού», έγραφε ο Γιουνγκ και ισορροπώντας ανάμεσα στο παιχνίδι και την τέχνη –το παιχνίδι ως συνθήκη τέχνης και η τέχνη ως παιχνίδι– η χριστουγεννιάτικη έκθεση της γκαλερί Ζουμπουλάκη φέρνει πλήθος σημαντικών δημιουργών στο ίδιο τραπέζι. Ονόματα όπως ο Νίκος Αλεξίου, ο Στέφανος Ρόκος, η Ιωάννα Ράλλη, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και η Georgia Fambris αποκαλύπτουν την πιο παιγνιώδη φύση τους στην ομαδική «Παιχνίδια».

Η υφή του κεντητού έχει άλλη χάρη

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 6
Με πρώτη ύλη κλωστές από την κλωστοϋφαντουργία Μεντής, την οποία έχει προσαρτήσει ως εκθεσιακό χώρο το Μουσείο Μπενάκη, νέοι σχεδιαστές φτιάχνουν εξαιρετικές προτάσεις, για την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και γενικότερα, που δελεάζουν με την υφή τους: διακοσμητικές μπάλες δέντρου με τρεις κύκλους σε ανάπτυγμα και μοτίβο κεντήματος από την Ήπειρο, σκουλαρίκια-tassel ή πλεκτά καθώς και χάρτινα σουπλά μιας χρήσης με κέντημα επάνω είναι μερικές από τις επιλογές στα πωλητήρια του μουσείου. Η γκάμα, φυσικά, είναι ατελείωτη, με αντικείμενα εμπνευσμένα από το «τσίκι-τσίκι» του Ακριθάκη, τα αφαιρετικά του Μόραλη, τους ναύτες του Τσαρούχη ή τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μπενάκη.

Έργα με μαγευτικές αποχρώσεις

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 7

Η ετήσια χριστουγεννιάτικη έκθεση επιστρέφει στη γκαλερί Σκουφά, συνδέοντας τη μαγεία των γιορτών με τις ονειροπολικές αποχρώσεις των έργων τέχνης. Στις «Μαγευτικές Πινελιές» συναντιούνται τριάντα πέντε καλλιτέχνες (Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Κανά, Νίκος Αγγελίδης κά): παιδικές αναμνήσεις, το συναίσθημα της προσφοράς και αλληλεγγύης, η παράδοση και η μνήμη αναδεικνύονται από διαφορετικές οπτικές.

Χελώνα για γούρι από το Μουσείο Ακρόπολης

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 8

Με επιμονή και προσήλωση, έλεγε ο αρχαίος μύθος, η χελώνα νίκησε την επιπόλαια αυτοπεποίθηση του λαγού σε αγώνα δρόμου. Εμπνευσμένο από ένα μολύβδινο μετρικό βάρος με ανάγλυφη χελώνα (3ο-1ο αι. π.Χ.) που παρουσιάζεται στο ισόγειο της Αίθουσας των Κλιτύων, το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2020 είναι ένα κόσμημα της Μαργαρίτας Μυρογιάννη, φτιαγμένο από ορείχαλκο (€ 28). Επίσης, με την ίδια έμπνευση, δημιουργήθηκε και πρες παπιέ σε κεραμικό (€ 16,50).

Η μαγεία ενός άψογου φωτο-κάδρου

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 9

To Luminous Eye (Mητσαίων 2α), ένας χώρος που ξεκίνησε πρόσφατα την πορεία του στο Κουκάκι και είναι αφιερωμένος στην τέχνη της φωτογραφίας προωθώντας Έλληνες δημιουργούς, φοράει τα γιορτινά του και συγκεντρώνει φωτογραφίες, φωτογραφικά βιβλία και άλλα σχετικά αντικείμενα-δώρα. Στην έκθεση που συνεχίζεται έως τέλος του μήνα συμμετέχουν δεκάδες ονόματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε τον φωτογράφο δρόμου Χαράλαμπο Κυδωνάκη και τα στιγμιότυπα της Σοφία Τολίκα. Παράλληλα, ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη είναι στην διάθεση των επισκεπτών.

Με έμβλημα τον κεραυνό

10 δώρα Χριστουγέννων για να βάλετε την τέχνη στη ζωή σας - εικόνα 10
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο κεραυνός ήταν ένα από τα δώρα που έλαβε ο Δίας μόλις απελευθέρωσε τους Κύκλωπες για την Τιτανομαχία. Το σπινθηροβόλο δημιούργημα του Ηφαίστου, που συμβολικά αποδίδει τη δικαιοσύνη, την πυγμή και μερικές φορές τον ίδιο τον θεό, έγινε η έμπνευση του οίκου Zolotas για το γούρι του 2020. Πλαισιωμένο από κυκλικό στεφάνι, το κόσμημα ροζ χρυσού δεκαοκτώ καρατίων με διαμάντι είναι ένα luxury δώρο που θα γοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς, ενώ το ίδιο σχέδιο βγαίνει και σε πιο οικονομικές επιλογές (στην φωτό είναι επιχρυσωμένο ασήμι στα € 50).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2022

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η εκδίκηση της ποίησης

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των ημερών έφεραν στο προσκήνιο τον υπαινικτικό αλλά διαπεραστικό τρόπο της ποίησης.

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.

"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.