Ημέρα σεξουαλική αγωγής για τα σχολεία στη Στέγη Ίδρυμα Ωνάση

Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί μιλούν για τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, προωθώντας την αξία της ενημέρωσης στη σεξουαλικότητα με γνώμονα το σεβασμό του διαφορετικού.

Ημέρα σεξουαλική αγωγής για τα σχολεία στη Στέγη Ίδρυμα Ωνάση

Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν είναι έγκυρα και πόσα αναπαράγονται λανθασμένα; Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί κάθονται στο τραπέζι της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, προωθούν την ενημέρωση περί σεξουαλικότητας με γνώμονα το σεβασμό του διαφορετικού και διεκδικούν την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Όσο κι αν έχουμε την τάση να κρύβουμε τα σοβαρά θέματα κάτω από το χαλί λόγω προκαταλήψεων και λοιπόν κωλυμάτων, το ζήτημα της σεξουαλικότητας παραμένει κομβικό σε όλη την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία ενός ανθρώπου, οργανικά δεμένο με την εξέλιξη της ψυχολογίας του και την ισορροπία στις σχέσεις που πρόκειται να χτίσει. Λόγω έλλειψης μιας έγκυρης πηγής πληροφόρησης, η εικόνα που διαμορφώνεται στους νέους σχετικά με το σεξ και την ταυτότητα είναι τουλάχιστον θολή, αν όχι παραπλανητική. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, λοιπόν, σημειώνεται ένα εντατικό μάθημα για σχολεία και κοινό με την ημερίδα «Onassis Sexuality Education Day».

Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, τον τομέα Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Athens Pride και άλλους φορείς-όργανα, μαζί με επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και κοινωνιολόγους παίρνουν το μικρόφωνο. Ξεκινώντας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη σεξουαλική αγωγή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων που αφορούν την επιτυχημένη ενσωμάτωση της σεξουαλικής υγείας και αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, η συζήτηση συνεχίζει στην ελληνική περίπτωση και τις τρέχουσες πρακτικές, ενώ έπειτα επεκτείνεται στο μέλλον.

Οι τοποθετήσεις σε κάθε ενότητα-συζήτηση θα είναι δεκάλεπτες, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος. Τελικός στόχος της ημερίδας; Να δικτυωθεί η σημασία της σεξουαλικής αγωγής ώστε παιδιά, νέοι και νέες να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με υγεία και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν.

iOnassis Sexuality Education Day | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 15/12 | Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη προεγγραφή εδώ) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2022

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η εκδίκηση της ποίησης

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των ημερών έφεραν στο προσκήνιο τον υπαινικτικό αλλά διαπεραστικό τρόπο της ποίησης.

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.

"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.