Book For Thought | Η ζωή πίσω από το φακό του Δημήτρη Σοφιανόπουλου είναι σαν ταινία

Διάβασα την αυτοβιογραφία «Πολλά χρόνια αργότερα», μια προσωπική κατάθεση για τα πρόσωπα που αγάπησε, τα ταξίδια που έκανε και όσα καλά ή κακά συνέβησαν στα τηλεοπτικά πλατό.

Book For Thought | Η ζωή πίσω από το φακό του Δημήτρη Σοφιανόπουλου είναι σαν ταινία

Ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, αν και το όνομά του έμεινε εν πολλοίς κρυμμένο πίσω από τον τηλεοπτικό φακό και οι πιο ενημερωμένοι ίσως τον γνωρίζετε ως πρώην Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης στην ΕΡΤ, υπήρξε εξ απαλών ονύχων βαθιά χωμένος στα πράγματα. Γεννημένος λίγο μετά τον Εμφύλιο, γιος του πολιτικού και στενού φίλου-συνεργάτη του Βενιζέλου Ιωάννη Σοφιανόπουλου, ο «Μπουρμπούλης» –όπως τον φώναζαν μικρό πριν καταλήξει στο κοινότυπο «Δημήτρης»– έχει από νωρίς πολλά ερεθίσματα και γνωριμίες να θυμάται: πήγε μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών και ανάμεσα στους παιδικούς του φίλους δεν λησμονεί τον Μιχάλη Λιάπη και τον Γιάννη Χουβαρδά, έγινε δεκτός στο χιπ πανεπιστήμιο της Αμερικής, στο Reed College, την εποχή των λουλουδιών, φοίτησε επίσης στο London School of Economics και, λίγο αργότερα, ακολούθησε την καριέρα πίσω από τον τηλεοπτικό φακό.

Πλέον, φτάνοντας στην τρίτη ηλικία και έχοντας πιπεράτες ιστορίες να αφηγηθεί από γυρίσματα, σαλόνια της αστικής τάξης ή τυχαία περιστατικά με πρόσωπα-φάροι του καλλιτεχνικού και όχι μόνο στερεώματος, όπως τον ψυχρό και ταυτόχρονα υπερβολικά ευαίσθητο Θεόδωρο Αγγελόπουλο ή τον άνθρωπο-ταλέντο Άγγελο Παπαδημητρίου, ο Σοφιανόπουλος ατενίζει τη ζωή του στοχαστικά με την αυτοβιογραφία «Πολλά χρόνια αργότερα» (εκδ. Ποταμός).

Δύο γάμοι, τρεις κόρες και πολλά –μα πολλά– ταξίδια. Ίσως να ευθύνεται εκείνο το ηρωικό τετράτροχο Ντεκαβέ, που τον φόρτωνε ο πατέρας του παιδί γράφοντας χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, για την διαρκή αγάπη του για τα ταξίδια. Από αυτόν τον άνθρωπο κληρονόμησε επίσης το αθώο πάθος για τον Παναθηναϊκό και τον Αντρέα Παπαεμμανουήλ με το χρυσό φάουλ-μπανάνα, την κλίση στα οικονομικά που σπούδασε μετέπειτα αλλά και τους πρώτες του αδυναμίες που, πέρα από τον Βενιζέλο, ήταν τα αρχαία δράματα και οι όπερες.

Όπως στην περίπτωση της τηλεοπτικής του καριέρας, όπου παρά την παραπάνω αναφορά αποκαλύπτεται ένας σκηνοθέτης με γνήσιο μεράκι κόντρα στην εύκολη πεπατημένη του τηλεοπτικού γυρίσματος, έτσι και στην εξιστόρηση της υπόλοιπης ζωής του, ο Σοφιανόπουλος απαρνείται τη νοσταλγία.

Οι οικονομικές σπουδές στην Αμερική και την Αγγλία δεν τον κράτησαν μακριά από το καλλιτεχνικό του ένστικτο. Βλέποντας τον εαυτό του σαν έναν άλλο Αντονιόνι, επίσης οικονομολόγο και αρκετά χρόνια τραπεζικό υπάλληλο, ο Σοφιανόπουλος μάζευε ερεθίσματα και υλικό για το διψασμένο του νου: μαλλιάς, τότε, με χαϊμαλιά και πλουμιστά ρούχα, ασπάστηκε τη χίπικη φιλοσοφία γυρνώντας αμέτρητα μέρη (φυσικά και το Άμστερνταμ) με ωτοστόπ, νυχτερινά τρένα αλλά και ένα ξεχαρβαλωμένο αμάξι που είχε αγοράσει, γνώρισε τους πρώτους του έρωτες, διάβασε πολύ με αδυναμία στον Μπρεχτ και μυήθηκε στους μεγάλος της έβδομης τέχνης, τον Φελίνι, τον Κουροσάουα και τον Μπερτολούτσι, ενώ αρκετά συχνά ό,τι ζούσε οραματιζόταν πως αποτελούσε σεκάνς ταινίας, με τον ίδιο στη θέση του σκηνοθέτη.

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του αλλά και η επταετία της Χούντας, ακόμη κι αν τη βίωσε εκ περιτροπής καθώς πηγαινοερχόταν στο εξωτερικό, τον έκαναν γρήγορα να ωριμάσει. Μάλλον και το αναπάντεχο δυστύχημα σε ένα γκρεμό στη Μαλακάσα όπου πέρασε ξυστά από το θάνατο έπαιξε το ρόλο του. Έτσι, μετά από ένα γρήγορο πέρασμα σε οργανισμό του Υπουργείου Χωροταξίας, παραιτήθηκε και αφιερώθηκε στο ασίγαστο πάθος του: τη σκηνοθεσία. Μπήκε στην τηλεόραση, γύρισε πολλά σήριαλ και, τελικά, έμεινε εκεί για είκοσι χρόνια περίπου. «Παρ’ ότι κινήθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο μίνιμουμ ευπρέπειας, θεωρώ ότι έχω συμβάλλει σ’ αυτό που αποκαλώ τη “μεγάλη χαμένη ευκαιρία της κοινωνίας για μόρφωση και κουλτούρα”», σημειώνει προς το τέλος.

Όπως στην περίπτωση της τηλεοπτικής του καριέρας, όπου παρά την παραπάνω αναφορά αποκαλύπτεται ένας σκηνοθέτης με γνήσιο μεράκι κόντρα στην εύκολη πεπατημένη του τηλεοπτικού γυρίσματος (ποιος άλλος ψάχνει περίεργα τράβελινγκ πλάνα και ενδιαφέρουσες γωνίες;), έτσι και στην εξιστόρηση της υπόλοιπης ζωής του, ο Σοφιανόπουλος απαρνείται τη νοσταλγία – όπως όταν αποχωρίστηκε για ένα κομμάτι ψωμί το τεράστιο τραινάκι με τα οποίο είχε συνδέσει την παιδική του ηλικία. Γράφοντας την αυτοβιογραφία του, κοιτά το παρελθόν με κριτικό βλέμμα, αποτίει φόρο τιμής στους φίλους, λέει ανοιχτά όσα δεν πρόλαβε να πει σε όσους έφυγαν νωρίς και καταγγέλλει ό,τι τον βρίσκει αντίθετο. Δεν ωραιοποιεί, απλά παρατηρεί, σαν να βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, πίσω από τον κινηματογραφικό φακό.

i «Πολλά χρόνια αργότερα», Δημήτρης Σοφιανόπουλος, εκδόσεις Ποταμός (2019), σελ. 296, € 15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".