HerMa HUB: Ερευνητές και πολίτες αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιηθεί η κοινότητα της Ελευσίνας

«Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι ο τίτλος της διημερίδας.

HerMa HUB: Ερευνητές και πολίτες αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιηθεί η κοινότητα της Ελευσίνας

Με τις μηχανές να είναι στα κόκκινα πλέον για την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα, καθώς το οργανόγραμμα πιέζει ασφυκτικά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization, με δέκα χρόνια δράσης σε προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς, ετοιμάζει ένα σημαντικό διήμερο για τις θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης της τοπικής κοινότητας μέσω του πολιτισμού.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, το HerMa HUB συγκεντρώνει για πρώτη φορά στο ελευσίνιο τραπέζι ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, πάνω από τριάντα ομάδες πολιτών απ’ όλη τη χώρα (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α.) καθώς και πολιτιστικούς συλλόγους από την περιοχή. Με τίτλο «Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η διημερίδα –ένας ανοιχτός διάλογος και ένα εργαστήριο– πρόκειται να επικοινωνήσει πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν αντίστοιχες εμπειρίες από άλλες πόλεις.

HerMa HUB: Ερευνητές και πολίτες αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιηθεί η κοινότητα της Ελευσίνας - εικόνα 1

Ανάμεσα στους ομιλητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διακεκριμένοι στον κλάδο τους, θα βρεθεί ο αρχαιολόγος Juanjo Puildo ο οποίος θα μιλήσει για στρατηγικές ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών γύρω από την αγροτική κληρονομιά, η αρχιτεκτόνισσα-community artist Ελένη Τζιρτζιλάκη αναπτύσσοντας τη σχέση κοινότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και –μέσω skype– η Δρ. Έλενα Στεφανοπούλου που θα εστιάσει στο δημόσιο χώρο και την αξία του για τον πολίτη. Μάλιστα, η συζήτηση του Σαββάτου (7/12) που θα γίνει στο «Αναψυκτήριο» θα χρησιμοποιήσει και υλικό από το βιωματικό εργαστήριο της προηγούμενης ημέρας, στο οποίο θα διαμορφωθεί ένας πολιτιστικός περίπατος μέσω συμμετοχικής διαδικασίας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

i HerMa HUB | 6-7/12 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2022

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η εκδίκηση της ποίησης

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των ημερών έφεραν στο προσκήνιο τον υπαινικτικό αλλά διαπεραστικό τρόπο της ποίησης.

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.