Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12)

«Where are the lotus eaters», αναρωτιούνται οι Πάτσιος και Μαγκανιώτης στην Blender Gallery και ακόμη οκτώ εκθέσεις που αξίζουν αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12)

Δεσμοί κάποιας έντασης

Μια ασυνήθιστη ομαδική παρουσίαση εγκαινιάζει το μη κερδοσκοπικό χώρο Akwa Ibom στα Εξάρχεια, από τις 3 Δεκεμβρίου: μια νέα ταινία δύο μερών της αναγνωρισμένης Rosalind Nashashibi και έξι πίνακες του νεοϊδρυθέντος ΝΒΑ (Agency of New Way), μιας συνεργασίας ανάμεσα στους Nick Bastis, Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Dalia Dūdenaitė, Ona Kvintaitė και Elena Narbutaitė. Το θέμα της αγάπης, υπό τη γενικότερη έννοια ως βαθύτερη επικοινωνία, αναδύεται. Εγκαίνια στις 7 μ.μ.

i Akwa Ibom (Βαλτετσίου 35) | 3/12-14/2 | Τετ.-Παρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Χασάπηδες και κριοφόροι

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 1

Η κληρονομιά του Κοσμά Ξενάκη, γεννημένου τη δεκαετία του ’20 και αναγνωρισμένου ως ενός εκ των πιο ερμητικών Ελλήνων καλλιτεχνών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, έρχεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τα έργα που καταπιάνονται με το θέμα των χασάπηδων. Προβάλλοντας έργα από το 1945 έως περίπου το 1960, η έκθεση υπογραμμίζει την πορεία από την αναπαράσταση στην αφαίρεση, από την «ελληνικότητα» στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Φυσικά, το ζώο-alter ego ανοίγει τη συζήτηση σε αυτοαναφορικά, συμβολικά και ψυχαναλυτικά μονοπάτια. Εγκαίνια στις 4 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.).

i Μέγαρο Εϋνάρδου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) | 4/12-28/3 | Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


I Think I‘ll Stay In Bed, Thank You Very Much

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 2

Ποιος τολμά να μπει στο δωμάτιο της Ξένιας Βήτου; Ένας κόσμος με διαστρεβλωμένους συμβολισμούς, μηχανισμούς και χνουδωτά ανοίγεται στο κοινό με τη νέα έκθεση στο Ultra Plain. Μεταξύ παιδικού και ανατριχιαστικού, παστέλ και ξεχαρβαλωμένης κίνησης, η μεγάλη εγκατάσταση ανασυνθέτει φόβους και επιθυμίες από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 8 μ.μ.).

i Ultra Plain | 5-14/12 | Πέμ.-Σάβ.: 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Where are the lotus eaters?

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 3

«Που είναι οι λωτοφάγοι;», ρωτούν ο Κωνσταντίνος Πάτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, οι οποίοι συμπράττουν στη νέα έκθεση που παρουσιάζεται στην Blender Gallery από 5 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 7 μ.μ.). Ο ένας συνδυάζοντας κολάζ και σύγχρονη ζωγραφική, ο άλλος μόνο με κολαζοσυνθέσεις, τα τωρινά έργα απλώνουν συνδέσεις ανάμεσα σε μύθους, μνημεία, αρχαιότητες και αναπαραστάσεις – ιδωμένα όλα με σύγχρονη, εικονοκλαστική οπτική.

i The Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα) | 5/12-1/2 | Δευτ.-Τρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Breakfast at Tiffany’s

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 4

Τέσσερα χρόνια μετά από την πρώτη τους συνάντηση στο διαμέρισμα της οδού Φωκιανού και την απαρχή του FokiaNou Art Space, ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox, έχοντας παρουσιάσει δεκάδες εκθέσεις με πολλούς-πολλούς καλλιτέχνες, ανοίγουν τα δικά τους εικαστικά κιτάπια. Έργα μικρών διαστάσεων, με έντονα χρώματα μεταμορφώνουν το αστικό χώρο σε ένα περιβάλλον ευφορίας, μοιάζοντας με βιτρίνα του καταστήματος Tiffany’s: τα μικροσκοπικά κολάζ και οι ψηφιακές εκτυπώσεις της Mary Cox, από τη μία, που παίζουν με την ιδέα της οικειοποίησης του έργου άλλων καλλιτεχνών, και πρόσφατα κολλάζ σε χαρτί-μέρη ενός εκτενέστερου art book από τον Παναγιώτη Βούλγαρη ιχνογραφούν ένα ταξίδι στο πραγματικό και το φανταστικό. Εγκαίνια έκθεσης το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου (6 μ.μ.).

i FokiaNou Art Space | 7-21/12 | Τετ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


a.O. - b.c.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 5

Ένα οπτικοακουστικό ημερολόγιο της περιόδου από το 2004 μέχρι το 2010 και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει η τρομερά πολυφωνική έκθεση «a.O. - b.c.» που διοργανώνεται από το State of Concept και παρουσιάζεται ταυτόχρονα στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) και το χώρο τέχνης στο Κουκάκι. Από τη φωνή της Μπιενάλε, κολλεκτίβες αλλά και μεμονωμένους ρηξικέλευθους καλλιτέχνες –όπως οι Λουκία Αλαβάνου και Νίκος Ναυρίδης– μέχρι μουσικούς, σκηνοθέτες, σχεδιαστές ή όποιον είχε κριτικό λόγο εκείνη την περίοδο, το πολιτιστικό αποτύπωμα του τότε αξίζει ανασκόπησης. Η παρουσίαση ξεκινά με συζήτηση στις 7/12 στην ΑΣΚΤ (φουαγιέ Παλιάς Βιβλιοθήκης) με τις Ελπίδα Καραμπά και Δέσποινα Ζευκιλή και στις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας στο State of Concept μέχρι και τις 8 μ.μ.

i State of Concept & ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) | 7/12-1/2 | ΑΣΚΤ: Τετ.-Παρ.: 12 μ.-4 μ.μ., State of Concept: Τετ.-Παρ.: 4.30 π.μ.-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Δονήσεις συνείδησης

«Πόσο συνειδητά ζούμε;», ρωτά ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ένας από τις φωνές που ενώνονται στην εικαστική έκθεση-δρώμενο στο χώρο ΦΙΑΤ στο Κουκάκι. Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και οικολογικής καταστροφής, στο έτος μιας χρονιάς με πυρκαγιές και περιβαλλοντικές καταστροφές, στόχος είναι η αναθεώρηση των κατευθύνσεων που χαράσσουμε άθελα ή ηθελημένα μας: γλυπτικά έργα, επίτοιχα μικτών τεχνικών, φωτογραφίες, ηχοπαράγωγα και η κεντρική εγκατάσταση ηχοτοπίων, μορφών και αισθήσεων του Γιώργου Τριανταφύλλου, δονούν τις συνειδήσεις μας. Συνεχίζεται έως 15 Δεκεμβρίου.

i ΦΙΑΤ, Φαλήρου 97-99, Κουκάκι | Έως 15/12 | Είσοδος ελεύθερη


I Am Always A Different Person

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μα πού πήγαν όλοι οι λωτοφάγοι; (2-8/12) - εικόνα 6

Επισφραγίζοντας το πρόγραμμα φιλοξενίας των Δύο Χωριών, του δραστήριου εικαστικού οργανισμού που δραστηριοποιείται για χρόνια στη Μύκονο αλλά και στην Αθήνα πλέον, η Maja Djordjevic παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη μας τους πιξελωτούς της πίνακες: με την αισθητική των doodles, όπως δηλαδή όταν ζωγραφίζεις σε προγράμματα στον υπολογιστή, η Σέρβα ζωγράφος αποτυπώνει το εικαστικό της alter ego –ένα ξανθό κορίτσι, συνήθως γυμνό– καθώς και άγνωστους περαστικούς που ακολούθησε στο νησί των ανέμων. Το «I Am Always A Different Person» σας περιμένει έως 15/1 στο Νέο Ψυχικό (Ολυμπιονικών 220, 2106714827).

i Δύο Χωριά (Ολυμπιονικών 22, Νέο Ψυχικό) | Έως 15/1 | Δευτ., Τετ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Τρ., Πέμ.-Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

27/09/2022

O William Barnhart μας ταξιδεύει στην ποικιλόμορφη αθηναϊκή κουλτούρα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Villa Exarchia Residency.

"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.

"Sheltered Gardens": Ένα καταφύγιο τέχνης στον άγνωστο στους πολλούς Βοτανικό Κήπο Διομήδους μας βγάζει από τα περιοριστικά πλαίσια της ταυτότητας

Μια υβριδική έκθεση σύγχρονης τέχνης από το PCAI επανασυστήνει τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο κοινό και αγκαλιάζει τα διάφορα φάσματα της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας, εξετάζοντας το ζήτημα της ταυτότητας και της queer ύπαρξης.

"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR" στο Metalogues

Μια σειρά ξεχωριστών εικαστικών εμπειριών με το βλέμμα στο μέλλον.

"HYPARXIS": Φυσική και φιλοσοφία στη ζωγραφική του Jean Noel Chazelle

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα θα φιλοξενηθεί στην S Art Gallery.

Η έκθεση "Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους" αποκαλύπτει ψηφίδες του αρχαιολογικού παρελθόντος του Πειραιά

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, από τη σωστική ανασκαφή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου παρουσιάζονται στην περιοδική έκιθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.