Λίνα Μενδώνη: «Να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας»

Μετά από τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε συνέντευξη Τύπου για το φλέγον ζήτημα.  

Λίνα Μενδώνη: «Να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας»

Μετά από τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες για την κατάσταση του προγράμματος Ελευσίνα 2021, καθώς οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποδείχθηκαν τόσο αργοπορημένες που πιθανολογείται η αποτυχία της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο την περασμένη Πέμπτη (14/11), μαζί με το νέο δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου και την Δέσποινα Γερουλάνου από το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας 2021 μεταξύ άλλων, μιλώντας για το φλέγον ζήτημα.

«Αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας», ανέφερε η υπουργός, «δεν έχουμε δικαίωμα, δεν έχουμε δυνατότητα να την αφήσουμε». Με μόλις δεκαπέντε μήνες να υπολείπονται μέχρι το μεγάλο γεγονός και μηδενική πρόοδο να έχει σημειωθεί, από αρχές Νοεμβρίου δημιουργήθηκε Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να λειτουργήσει ως επιταχυντής διαδικασιών, περιλαμβάνοντας εκπροσώπους από πολλά υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού). «Αρμοδιότητά της είναι να εισηγηθεί τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, να παρέχει συνδρομή στον Δήμο και να διατυπώνει προτάσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των υποδομών και των καλλιτεχνικών δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», επεσήμανε η υπουργός. Επίσης, η Διυπουργική Επιτροπή θα στηρίξει τις απαραίτητες υποδομές που παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου Ελευσίνας.

Παράλληλα, ο Δήμος Ελευσίνας, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέτοχος της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας», προχώρησε σε συγκρότηση του νέου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο επικεφαλής είναι η Δέσποινα Γερουλάνου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της (μόλις λίγες ημέρες), η δημοτική ανώνυμη εταιρεία έχει ξεκινήσει την επικοινωνία με πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ενώ σε δεύτερο χρόνο καλείται να βρει χορηγούς, με βάση όμως συγκεκριμένες ανάγκες και προτάσεις.

Τέλος, όσον αφορά την Ελευσίνα σε γενικότερο πλαίσιο, σημειώθηκε πως πρόκειται να ετοιμαστεί φάκελος υποψηφιότητας προκειμένου να ενταχθεί το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, ανακοινώθηκε πως η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα περάσει και από την Ελευσίνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.