Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10)

Ο θρυλικός Don Lets με ένα ασύγκριτο ρέγκε μιιξ, σινε-αριστουργήματα για τον πόλεμο του ’40, διαδρομές με ένα βιβλίο στο χέρι και ψηφιακές προβολές για τον κόκκινο πλανήτη έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10)

Ο θρυλικός Don Lets έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο μουσικός που σύστησε τη ρέγκε στους πάνκηδες παίζοντας με ένα δικό του τρόπο στο πρώτο πανκ κλαμπ, το Roxy, το 1977, σκηνοθέτησε εκατοντάδες μουσικά βίντεο για διάφορους καλλιτέχνες –από τους Public Image έως τον Bob Marley–, ήταν ο βασικός videographer των Clash και μετέπειτα πέρασε στη δημιουργία ντοκιμαντέρ έρχεται την Κυριακή 20 του μηνός. Η βραδιά ξεκινά με μια ανοιχτή συζήτηση που θα συντονίσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος ενώ από τις 9 μ.μ. θα χτυπηθούμε στους ρυθμούς του Don.

Ο τρόπος που η έβδομη τέχνη έχει καταγράψει τις πιο έντονες στιγμές του πολέμου, μέσα από τη μυθοπλασία αλλά και το ντοκιμαντέρ, έρχεται στο προσκήνιο στον κινηματογράφο Τριανόν, από τις 21 έως τις 23 του μηνός. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσης αλλά και διαχρονικά κινηματογραφικά αριστουργήματα προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος, με μία ημέρα ειδικά αφιερωμένη στα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Στο πρόγραμμα βρίσκουμε το αξεπέραστο «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» (Αντρέι Ταρκόφσκι, 1962), την ταινία «Ειδικό Δικαστήριο» (1975) του Κώστα Γαβρά αλλά και σύγχρονα διαμάντια όπως το «Μέρες Θυμού» (2008) του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 1

Παρότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον Άρη θα πραγματοποιηθεί μετά το 2040, οι γνώσεις μας για το κόκκινο πλανητικό σώμα έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο αιώνα. Όλα αυτά τα στοιχεία για τον άνυδρο πλανήτη με τις ακραίες θερμοκρασίες παρουσιάζονται, συνοδείας της φωνής του Στάνκογλου, στη νέα παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, «Ο Κόκκινος Πλανήτης». Η πρεμιέρα γίνεται με δύο ψηφιακές προβολές ελεύθερης εισόδου στο πάντα εντυπωσιακό Πλανητάριο (το οποίο εδώ και δύο χρόνια έχει εκσυγχρονίσει τα μηχανήματά του), την Τρίτη 22 του μηνός (6.20 μ.μ. & 8 μ.μ.), στις οποίες θα προλογίσει ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 2

Επειδή οι καλύτερες διαδρομές γίνονται με ένα βιβλίο στο χέρι, οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, που έτρεχαν την περσινή σεζόν στο πλαίσιο του «Αθηνά 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» με στόχο τη βιωματική σύνδεση των κατοίκων με την ανάγνωση, επανέρχονται για όλη τη χρονιά παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς και ηθοποιούς. Αυτό το Σάββατο (19/10) χρησιμοποιούμε ως οδηγό από «Τα μηχανάκια», το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Μένης Κουμανταρέας το 1962 (με αφορμή την επανέκδοσή του από τις Εκδόσεις Πατάκη), και διασχίζουμε το κέντρο της πόλης. Στο ενδιάμεσο σπουδαστές-ηθοποιοί της δραματικής σχολής «Δήλος»-Δήμητρα Χατούπη παρεμβαίνουν με αναγνώσεις. Σημείο συνάντησης το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη (Ακαδημίας 65) στη 1 μ.μ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Η μικρή κινητή ποδηλατοβιβλιοθήκη που σχεδίασε και υλοποίησε η Κοιν.Σ.Επ. Αλώνι στο πλαίσιο του This is Athens-Polis ξεκινά βόλτες στη γειτονιά των Πετραλώνων, αυτό το Σάββατο (19/10, 5 μ.μ.). Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο των βιβλίων και μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα. Σημείο συνάντησης η Πλατεία Μερκούρη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 3

Πώς εξελίχθηκε ο οικιακός χώρος και συγκεκριμένα η κουζίνα στο Bauhaus; Αν και τα παραδείγματα των γυναικών που βγήκαν μπροστά στο γερμανικό αρχιτεκτονικό κίνημα δεν ήταν πολλά, το όραμα της απόλυτης ισότητας υποστηρίχθηκε έμπρακτα σε μερικά προγράμματα οικιστικής ανάπτυξης τη δεκαετία του ’20, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Das neue Frankfurt», το οποίο έχτισε οκτώ χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες, όπου κάθε διαμέρισμα διέθετε μπάνιο, ηλεκτρισμό και με μια εντοιχισμένη κουζίνα – κίνηση-ματ για τον επαναπροσδιορισμό του κατεξοχήν χώρου που συνδεόταν με τη γυναίκα άρα και της θέσης του γυναικείου φύλου στην κοινωνία γενικότερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Από το κτήριο στην κοινότητα – ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus» στο Ωδείο Αθηνών, αυτήν την Πέμπτη 24 του μηνός, βλέπουμε μια σειρά ταινιών, συζητάμε επί του θέματος και ακούμε ζωντανή μουσική (8 μ.μ.).

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Greening the Global Economy» καθώς και καθηγητής του πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης – Άμερστ, Ρόμπερτ Πόλιν, έρχεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για μια συζήτηση με έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο. Η θέση του είναι πως οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν όχι μόνο να συμβάλουν στην σταθεροποίηση του κλίματος αλλά και να καταπολεμήσουν την ανεργία, που οι πολιτικές λιτότητας αυξάνουν. Στο τραπέζι μαζί του θα βρίσκεται η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 του μηνός (7.30 μ.μ.) ενώ επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες χρειάζεται δήλωση συμμετοχής στο 2108015870.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (19-25/10) - εικόνα 4

Επώνυμες μάρκες σε είδη σπιτιού, ρούχα, τσάντες, κοσμήματα και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε πολύ χαμηλές τιμές (μερικά κομμάτια ξεκινούν από € 1) περιμένουν τους επισκέπτες της Τεχνόπολης στις 20 Οκτωβρίου (10 π.μ.-5 μ.μ.) με το Second Hand Brand Bazaar. Πρόκειται για μια διοργάνωση του MDA Ελλάς, ένα φιλανθρωπικό σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.

Ένα ντέρμπι διαφορετικό από τα άλλα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Markopoulo Park την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του 73ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ, στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου Αθηνών τρία κορυφαία ονόματα της γαστρονομίας, ο Βασίλης Καλλίδης, ο Διονύσης Αλέρτας και η Ελένη Ψυχούλη, θα μας μυήσουν στον κόσμο της κουζίνας, μέσα από διαδραστικά μαθήματα μαγειρικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.

Μια βόλτα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Το πολιτιστικό πάρκο είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη.

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.