4 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία

Αντηλιακό, καπέλο και βιβλία γεμάτα σασπένς- το απόλυτο τρίπτυχο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

4 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία

#1 Η εξαφάνιση της Ρόζι Άντερσον

Η εξαφάνιση της δεκαοκτάχρονης Ρόζι Άντερσον σοκάρει την τοπική κοινότητα όπου έμενε. Ενοχές κατακλύζουν την Κέιτ καθώς η µοναχοκόρη της, Γκρέις, ήταν συµµαθήτρια της Ρόζι. Η Ρόζι ήταν όµορφη, ευγενική και καλόκαρδη και μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τα άλογα που έχει η Κέιτ. Προερχόταν από µια δεµένη, ευκατάστατη οικογένεια και είχε µπροστά της όλη της τη ζωή. Η Κέιτ προβληματίζεται για το ποιος θα μπορούσε να της κάνει κακό.

Μεγάλο μέρος της ιστορίας το βλέπουμε από την οπτική της Κέιτ καθώς είναι σίγουρη ότι κάτι σηµαντικό διαφεύγει την προσοχή της αστυνοµίας. Είναι βέβαιη πως κάποιος στο χωριό γνωρίζει περισσότερα απ’ ό,τι αφήνει να φανεί. Όσο οι έρευνες εντείνονται, τόσο εντείνεται και η εµµονή της να διαλευκάνει το µυστήριο. Την ιστορία αρχικά αφηγείται η ίδια η Ρόζι, στη συνέχεια -και για το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου- ο ρόλος του αφηγητή περνάει στην Κέιτ και σε κάποια κεφάλαια στη Ντέλφι- την αδερφή της Ρόζι.

Η εναλλαγή του αφηγητή είναι ένα έξυπνο τέχνασμα που επιτρέπει στη συγγραφέα να παρουσιάσει πολύπλευρα τα γεγονότα, δείχνοντας παράλληλα πόσους ανθρώπους επηρέασε η εξαφάνιση της Ρόζι. Ένα βιβλίο απολαυστικό, αρκετά σκοτεινό σε κάποια σημεία, με πολλές ανατροπές που σε κρατούν καθηλωμένο.

iΕκδόσεις Πατάκη | Συγγραφέας : Χάουελς Ντέμπι| €18.80| Μεταφραστής : Φακίνου Μαρία | σελ 424

# 2 Μαχαίρι

4 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία - εικόνα 1

Η δωδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε θα δοκιμάσει τα όρια του όσο καμία άλλη. Το βιβλίο ξεκινά με τον ήρωα να έχει πιάσει πάτο: η σύντροφός του, Ράκελ, τον έχει διώξει από το σπίτι, έχει ξανακυλήσει στο ποτό, ενώ δουλεύει µε τον βαθμό αστυφύλακα κάτι ασήμαντες υποθέσεις

Όταν ο Χάρι ξυπνά με τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα, ξέρει πως τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να εξελιχθούν αλλά δεν φαντάζεται πόσο. Ο Νέσμπο αποφασίζει να βασανίσει κι άλλο τον Χόλε, καθώς η αγαπημένη του Ράκελ είναι νεκρή. Τα προβλήματα του δε σταματούν εκεί, καθώς το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει. Ο πρώτος εγκληματίας που συνέλαβε- ο κατά συρροή βιαστής Σβάιν Φίνε- αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει την ποινή του. Ο Φίνε διψάει για εκδίκηση για τον άνθρωπο που τον έκλεισε για τόσα χρόνια στη φυλακή.

Ο Νέσμπο επιστρέφει δυναμικά σε ένα μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και δράση που καθηλώνει τον αναγνώστη, ο οποίος ταυτίζεται με τον Χόλε που αν και συντετριμμένος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να βρει τον υπεύθυνο για το θάνατο της Ράκελ.

Δείτε περισσότερα εδώ.

iΕκδόσεις Μεταίχμιο | Nesbo Jo | €19,90 | Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη | σελ. 680

#3 Η γυναίκα του Ίσνταλ

4 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία - εικόνα 2

Νορβηγία, χειμώνας 1970. Το απανθρακωμένο πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας στην κοιλάδα του Ίσνταλ –στην Κοιλάδα του Θανάτου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι– θα ταράξει την ήσυχη πόλη του Μπέργκεν. Η αφορμή του βιβλίου είναι η πραγματική υπόθεση της «γυναίκας του Ίσνταλ» –η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες. Αυτό και μόνο σε ιντριγκάρει να διαβάσεις τη συνέχεια.

Οι έρευνες για τη «γυναίκα του Ίσνταλ» οδηγούν σε αδιέξοδο καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η γυναίκα αυτοκτόνησε ή αν έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Δεν είναι σε θέση καν να γνωρίζουν την ταυτότητα της, καθώς η γυναίκα είχε φροντίσει να την κρύψει πίσω από ψεύτικα έγγραφα, μεταμφιέσεις και κωδικοποιημένα σημειώματα, ενώ από τα καψαλισμένα ρούχα που βρίσκονται γύρω της έχουν κοπεί επιμελώς οι ετικέτες. Η κατάσταση περιπλέκεται από τη δραστηριότητα ξένων κατασκόπων στην περιοχή, αλλά και μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Η επιμονή των δύο ερευνητών που έχουν αναλάβει την υπόθεση τους οδηγεί να ανακαλύψουν ένα απρόσμενο μυστικό.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ισορροπώντας ανάμεσα στην αλήθεια και στη μυθοπλασία, συνθέτει βήμα βήμα την ιστορία της άγνωστης γυναίκας, μέσα από τα μάτια του αστυνομικου Ρολφ Στόλεσεν και του εγκληματολόγου Άνερς Φλο, που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν τη μυστηριώδη υπόθεση με φόντο το σκηνικό του Ψυχρού πολέμου. Παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης ξετυλίγονται και οι ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών, όχι όμως εις βάρος της υπόθεσης. Χρονικά η ιστορία εκτυλίσσεται μόλις σε 22 μέρες του 1970, ενώ για τη λύση του μυστηρίου ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στο 2016.

iΕκδόσεις Διόπτρα| Βαγγέλης Γιαννίσης | €15.50 | σελ 408

#4 Παραπλάνηση

4 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία - εικόνα 3

Μια εξηντάχρονη γυναίκα βρίσκεται χτυπημένη από αυτοκίνητο σε έναν δρόμο του Λονδίνου. Ποια είναι στ' αλήθεια; Πόσες διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους έχει αναλάβει στη ζωή της; Και τι ή ποιος την καταδιώκει; Για ακόμα μια φορά η Άτκινσον επιστρέφει με ένα πρωτότυπο και απολαυστικό μυθιστόρημα.

Όλα ξεκινούν στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όπου η Τζούλιετ, ορφανή, ευφυής,με σαρδόνιο χιούμορ αλλά και νεανική αφέλεια, χωρίς καλά καλά να το καταλάβει γίνεται μέλος σε μια ομάδα κατασκόπων της MI5 που στοχεύει στην εξάρθρωση του δικτύου των Βρετανών φιλοναζιστών. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '50, τη συναντάμε ως παραγωγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή. Τότε, όμως, το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί.

Η συγγραφέας Κέιτ Άτκινσον λατρεύτηκε ήδη από το πρώτο της μυθιστόρημα « Στα παρασκήνια του Μουσείου» για το καυστικό της χιούμορ, τους πολύπλοκους χαρακτήρες των ηρώων της και για την ικανότητα της να συνθέσει ένα άρτιο μυστήριο. Η ανατροπή στα βιβλία της είναι τόσο καλά προμελετημένη, ώστε ο αναγνώστης να αισθάνεται έκπληκτος που δεν είχε καταλάβει τη λύση νωρίτερα.

Στην «Παραπλάνηση» φλερτάρει με το νουάρ και το ιστορικό μυθιστόρημα, με πολύ μπλακ χιούμορ δημιουργώντας ένα - εκ πρώτης όψεως ανάλαφρο- είδος κατασκοπικού θρίλερ. Η ικανότητα της να συνδυάζει σοβαρότητα και ελαφρότητα μπορεί να κάνει τον αναγνώστη από τη μια να γελάει με τη καρδία του και ταυτόχρονα να τον προβληματίζει.

iΕκδόσεις Παπαδόπουλος| Atkison Kate | €19.00 | Μετάφραση: Ηλιάδη Ιωάννα | σελ 400

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.