Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης

Παρατηρήσεις του ουρανού με τηλεσκόπιο, μουσικές παραστάσεις, ξεσηκωτικά πάρτι, εκθέσεις, ομιλίες και ακροβατικά θεάματα. Τι άλλο;

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης

H καλοκαιρινή Αθήνα, λουσμένη από το φως της πανσελήνου, απλώνει παραπάνω λόγους να την περπατήσεις, να δεις ενδιαφέροντα θεάματα, να ακούσεις ωραίες μουσικές, να παρτάρεις ή απλά να χαρείς την αύρα της από ένα ψηλό λόφο ή μια ταράτσα. Αυτή τη φορά, μια συγκυρία σημειώνεται στο ημερολόγιο: η πανσέληνος του Ιουλίου συμπίπτει με την επέτειο της προσσελήνωσης, τη συμπλήρωση δηλαδή πενήντα χρόνων από τότε που ο άνθρωπος πάτησε στον άγνωστο έως τότε δορυφόρο, δίνοντας τροφή σε ακόμη περισσότερες θεματικές εκδηλώσεις.

Παρατηρήσεις του ουρανού με τηλεσκόπιο, μουσικές παραστάσεις, ξεσηκωτικά πάρτι, εκθέσεις, ομιλίες και ακροβατικά θεάματα έρχονται, ενώ ακόμη κι αν προτιμάτε τη σπιτική ραστώνη έχουμε τη λύση. Όπως και να έχει πάρτε μολύβι και χαρτί.

Πάμε «Από τη Γη στη Σελήνη» με ορμητήριο το Αστεροσκοπείο

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης - εικόνα 1

Φύσει συνδεδεμένο με τους πλανήτες και την ανάλυσή τους, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις της πανσελήνου. Παίρνοντας, μάλιστα, αφορμή από το ιωβηλαίο της προσσελήνωσης ακολουθεί συμβολικά το ταξίδι του Apollo 11 που ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1969 και διήρκησε έως τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους, ετοιμάζοντας δράσεις τις αντίστοιχες ημερομηνίες στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Το βράδυ της πανσελήνου, την Τετάρτη, από τις 9 μ.μ. κι έπειτα, έρχεται μια μουσική παράσταση από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Καλαμάτας: «Όταν βγαίνει το φεγγάρι», όπως λέει ο τίτλος της, με ερμηνευτές τους Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού και Πάνο Μπούσαλη. Θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες δράσεις της θεματικής θα βρείτε εδώ (γενική είσοδος ‎€ 10 και μειωμένο εισιτήριο ‎€ 5).

Φεγγαρολουσμένα τσιρκολάνικα κόλπα

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης - εικόνα 2

Στο Θόλο, το νέο εξωτερικό stage του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που εγκαινίασε την πορεία του στο Summer Nostos Festival, ανεβαίνουν οι Circo Cachivache με την παιδική παράσταση «Βαδίζοντας στην Ουρά του Τίγρη». Η σπιρτόζικη ομάδα με τα επιδέξια σάλτα, τις χορευτικές κινήσεις και τα μελετημένα ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, μας μεταφέρει υπό το φως της πανσελήνου –την Τετάρτη 17 του μηνός (9 μ.μ.)– σε ένα μυθολογικό βασίλειο, το λεγόμενο βασίλειο του ΚΙΝ, όπου επικρατεί ειρήνη μέχρι που ο δόλιος αδερφός του βασιλιά θα φέρει την ξηρασία. Μόνο μία γυναίκα έχει τη δύναμη να αποτρέψει την καταστροφή. Θα τα καταφέρει; Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς-μεγάλους και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να προβληματίσει για την οικολογική καταστροφή.

Φουλ του φεγγαριού στην Τεχνόπολη

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης - εικόνα 3

Όσοι δεν έχετε βρεθεί στο ανοιχτό «στεφανωτό» stage της Τεχνόπολης, με το φως του φεγγαριού να συμπληρώνει αισθαντικά το φόντο, τώρα είναι η ευκαιρία. Το Full Moon Fiesta, η μουσική γιορτή που επανέρχεται με ελεύθερη είσοδο, αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου στο βιομηχανικό τοπόσημο – με φωτεινά βραχιόλια ανά χείρας, φυσικά, όλοι τους. Φέτος, ξεκινώντας το πρόγραμμα από τις 7.30 το απόγευμα την Τετάρτη, έχουμε την έξτρα μελωδική Katerine Duska, στην πρώτη εμφάνισή της μετά τη Eurovision, με τα πιο δημοφιλή της κομμάτια, έχουμε Minor Project –τη νεανική μπάντα που επανήλθε με το κομμάτι «Από τη Φολέγανδρο στην Κω»– καθώς και την καλοκαιρινή Matina Sous Peau στα ντεκς, με τα ασυναγώνιστα mashup.

Στην επιστημονική πλευρά της Σελήνης

Συμμετέχοντας στη διεθνή γιορτή των επιστημών και της τεχνολογίας για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ιστορική αποστολή στο φεγγάρι, το Ίδρυμα Ευγενίδου συγκεντρώνει σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA. Οι Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Δρα Θανάση Οικονόμου, Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου και Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη, με συντονιστή τον μοναδικό Έλληνα που βρέθηκε στο Ακρωτήριο Canaveral για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Apollo 11, τον Διονύση Σιμόπουλο, μιλούν για τις εμπειρίες τους στον πλανήτη-δορυφόρο το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση. Είσοδος ελεύθερη.

Με έμπνευση το σώμα και τα νοήματα της Σελήνης

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης - εικόνα 4

Μπορεί να μην έχουμε στην ακτίνα μας το μεγάλο art show του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης για τα τετρακόσια χρόνια απεικόνισης της Σελήνης, όμως το αθηναϊκό εικαστικό τοπίο έχει επιλογή με θέμα τη σελήνη. Πρόκειται για το «Man on the Moon» της Project Art Gallery, μια έκθεση σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη με περίπου εξήντα εικαστικούς που παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τη Σελήνη. Σχεδόν από την αρχή της καλλιτεχνικής έκφρασης, το φεγγάρι, ως ένα σύμβολο για το άγνωστο, το άφταστο ή το ψυχολογικά/συναισθηματικά φορτισμένο, βρίσκεται στην τέχνη. Τι σημαινόμενα αποκτά από τους σύγχρονους δημιουργούς; Είσοδος ελεύθερη.

Σε ποια ταράτσα θα σε βρει η σελήνη;

Αν μη τι άλλο, το κέντρο της πόλης κρύβει τόσες όμορφες ταράτσες για να πιάσεις θέση μπροστά στο ολόγιομο φεγγάρι παρέα με καλή μουσική και ένα ποτό, που δύσκολα δεν θα βρει κάποιος αυτό που ακριβώς επιθυμεί: το ιστορικό «Galaxy Bar» στον 13ο όροφο του Hilton με την κοσμική αύρα, το τροπικό «Anglais» με τις κρεμασμένες χαριτωμένες λάμπες, το φοίνικα και την έξτρα καλοκαιρινή αισθητική του να σε διακτινίζει σε κάποιο νησί, το χρωματιστό και πολύ αγαπημένο «Couleur Locale» είτε η ταράτσα του «Bios» στον Κεραμεικό για πιο εναλλακτικές φάσεις είναι μερικές μονάχα από τις επιλογές για τη βραδιά της πανσελήνου, ενώ κάποιες από αυτές ετοιμάζουν και ειδικά event, όπως το «Gazarte». Στην ταράτσα του έρχεται ένα Full Moon Party με ξεσηκωτικούς ρυθμούς και καλοκαιρινά vibes από διάφορους DJ.

«Κοιτάζοντας τα αστέρια» μέσα από ένα βιβλίο

Πανσέληνος Ιουλίου: Όλες οι ιδέες για να χαρείτε το φεγγάρι και την επέτειο προσσελήνωσης - εικόνα 5

«Έτσι όπως υπάρχουν πολλές οπτικές ερμηνείες των αστερισμών, υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες που σχετίζονται με αυτούς», γράφει η Σάρα Γκίλινχαμ –βραβευμένη γραφίστρια και art director με πολλά βιβλία στο ενεργητικό της– στο νέο της βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» που μόλις ξεκίνησε να κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καπόν (μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης). Εάν τη βραδιά, λοιπόν, που θα είναι γεμάτο το φεγγάρι, η σπιτική θαλπωρή σας κερδίσει, αυτό το εικονογραφημένο έργο είναι ιδανική επιλογή ώστε να πλοηγηθείτε στον κόσμο των αστεριών. Πρόκειται για μια έκδοση που προέκυψε με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και παρουσιάζει τους 88 επίσημους αστερισμούς –όπως είναι καταγεγραμμένοι από τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση–, καθώς και τις ιστορίες ή τους μύθους που κρύβουν, εκλογικεύοντας τις ζωδιακές δοξασίες και τις ιδιότητες που δόθηκαν στα αστέρια ανάλογα με το ιστορικό/κοινωνικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.