«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα

Προσδεθήκαμε στο «Hurricane 360VR», το μηχάνημα που συνδυάζει κορυφαία VR γραφικά με ήχο, αέρα και περιστροφές 360 μοιρών σε σενάρια υψηλών roller coaster.

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα

Είναι μετρημένοι οι χώροι στην Αθήνα που ασχολούνται με τη διασκέδαση εικονικής πραγματικότητας και ακόμη λιγότεροι όσοι δίνουν κάτι αξιόλογο. Μια και το αθηναϊκό –αλλά και γενικότερα το ελληνικό– κοινό δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αρκετά εγχειρήματα χρησιμοποιούν τη ταμπέλα του Virtual Reality για να θεωρηθούν απευθείας πρωτοποριακά και φουλ εξελιγμένα, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, αφήνοντας την εντύπωση πως η εικονική πραγματικότητα δεν έχει εξελιχθεί τελικά όσο θα θέλαμε. Έλα, όμως, που αυτό δεν ισχύει. Ολόκληροι διαγωνισμοί και κορυφαίες εκθέσεις σημειώνονται διεθνώς πάνω στο VR, αναδεικνύοντας εταιρίες που πετυχαίνουν τον ένα και μοναδικό στόχο αυτής της τεχνολογίας: το απόλυτο πάντρεμα της πραγματικότητας με το εικονικό σενάριο.

Αυτόν ακριβώς το συνδυασμό φέρνει το «ViRtuality», όπως μαρτυρά το έξυπνο λογοπαίγνιο στο όνομά του. Πίσω από τη γυάλινη επιφάνεια του κυλινδρικού κτιρίου που σε υποδέχεται στο The Mall Athens στο Μαρούσι, ένα νέο σημείο τεχνολογικής καινοτομίας άνοιξε τις πόρτες του πριν από μερικούς μήνες και έχει ήδη εξιτάρει επισκέπτες κάθε ηλικίας. Μπαίνοντας στο χώρο, αφού περπατήσεις το διάδρομο, αποκαλύπτεται στα αριστερά σου ένα μεγάλο, επιβλητικό μηχάνημα σε φουτουριστική αισθητική, το οποίο ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα. Πρόκειται για το «Hurricane 360VR», μια «τελευταίας τεχνολογίας entertainment εγκατάσταση που συνδυάζει τη VR εμπειρία με το roller coaster», όπως μου λένε τα παιδιά του «ViRtuality» λίγο πριν προσδεθώ.

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 1
© Παντελίτσα Χρυσοστόμου
«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 2
© Παντελίτσα Χρυσοστόμου

Κάθομαι σε μία από τις θέσεις, βάζω το headset, φοράω την προστατευτική ζώνη ενώ το μηχάνημα αρχίζει να μας σηκώνει στον αέρα και το σενάριο ξεκινά: ξαφνικά βρισκόμαστε πάνω σε μια μηχανή-πυραυλάκατο που διασχίζει μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Η ταχύτητα ανεβαίνει ιλιγγιωδώς και εμείς δεν ανακόπτουμε δευτερόλεπτο. Περνάμε ξυστά από κτίρια και άλλα αμάξια –νιώθεις το τράνταγμα σε κάθε εμπόδιο–, στρίβουμε αλά Βαλεντίνο Ρόσι (και μαζί μας στρίβει όλος ο μηχανισμός), ανεβαίνουμε ανηφόρες, παίρνουμε φόρα και βουτάμε από ουρανοξύστες στο κενό. Σκάμε στο έδαφος με κομμένη την ανάσα και αρχίζουμε να γυρνάμε (κυριολεκτικά) τούμπες μαζί με τη μηχανή. Ύστερα από ένα γεμάτο εξάλεπτο (και αρκετές στροφές στον αέρα), η ιστορία ολοκληρώνεται και η αδρεναλίνη έχει χτυπήσει κόκκινο.

«Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, αφού συνδυάζει κορυφαία VR γραφικά με τεχνολογίες αιχμής στο μηχανισμό κίνησης, χαρίζοντας ένα συναρπαστικό συναίσθημα roller coaster διαδρομής», μου λέει ο Σάκης Τανιμανίδης, συνιδρυτής του «ViRtuality». Μόλις είδαν το «Hurricane 360VR» στην έκθεση IAAPA στο Άμστερνταμ, αποφάσισαν αμέσως πως ήταν αυτό που θα έκανε τη διαφορά. Κατασκευασμένο από την εταιρεία DOF Robotics, το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις και βραβεία, ενώ το στοιχείο που το διακρίνει είναι η περιστροφή 360 μοιρών, η οποία μαζί με το τράνταγμα, τους ήχους που ακούς και τον αέρα που εκτοξεύεται ανάλογα με τη σκηνή του σεναρίου, δίνουν την απόλυτη εμβύθιση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα σενάρια (Wall of China για βόλτα στο σινικό τοίχος με ποδήλατο, Mission Mars για διαστημική εξερεύνηση, Dino για γνωριμία με τον κόσμο των δεινοσαύρων και Motor Ride για πιο τουρ με αδρεναλίνη), ανάλογα με την ηλικία και την όρεξη του παίκτη.

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 3
© Παντελίτσα Χρυσοστόμου

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 4
© Παντελίτσα Χρυσοστόμου

«Πιστεύουμε πως αυτό που έλειπε ήταν ένας χώρος όπου θα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες συναρπαστικές, καινοτόμες εμπειρίες, βασισμένες στην εικονική πραγματικότητα», συνεχίζει ο έτερος ιδρυτής Μίλτος Καμπουρίδης, «στόχος μας είναι το “ViRtuality” να αποτελέσει μοναδικό πόλο ψυχαγωγίας με άξονες την εικονική πραγματικότητα και τη σύγχρονη τεχνολογία». Τα δύο μέλη βρίσκονται πίσω από τον όμιλο Enthoosia, τον οποίον έχουμε γνωρίσει μέσα από το Museum of Illusions στο Μοναστηράκι αλλά και το πρότζεκτ ομαδικών εκδρομών «World Party Traveller». Μια γεύση από τα συγκεκριμένα εγχειρήματα –αλλά και από όσα περιμένουμε στο άμεσο μέλλον, όπως ο προσωμοιωτής ελεύθερης πτώσης Aerodium– παίρνει ο επισκέπτης στο νέο τους χώρο, μέσω εικονικών περιηγήσεων.

Επίσης, τεχνολογικά gadgets, όπως επαγωγικοί φορτιστές και ασύρματα ακουστικά, είναι διαθέσιμα για αγορά. Και για να κρατήσετε την ανάμνηση της επίσκεψής σας υπάρχει το «Video Flip»: διαλέγεται φόντο, παίρνετε props και φιλμάρερτε τις κινήσεις σας ώστε να φτιάξετε ένα μικρό flip book με εσάς πρωταγωνιστή. Υπάρχουν αρκετά σχέδια στο μυαλό των παιδιών ώστε να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο το «ViRtuality» με νέες εγκαταστάσεις-εμπειρίες βασισμένες στο VR, που δεν υπάρχουν αλλού στη χώρα.

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 5

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 6

«ViRtuality»: Ένας νέος χώρος εικονικής πραγματικότητας τα φέρνει όλα τούμπα - εικόνα 7
© Παντελίτσα Χρυσοστόμου

i«ViRtuality» | Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι | 2106109259 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια βόλτα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Το πολιτιστικό πάρκο είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.