«Ωσεί παρόντες»: Μάθημα δημοσιογραφίας από την Όλγα Μπακομάρου

Ένα βιβλίο με συνεντεύξεις της δημοσιογράφου Όλγας Μπακομάρου από προσωπικότητες που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας σε όλους τους τομείς της ζωής μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.

«Ωσεί παρόντες»: Μάθημα δημοσιογραφίας από την Όλγα Μπακομάρου

Για όσους μπήκαμε στη δημοσιογραφία εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι συνεντεύξεις της Όλγας Μπακομάρου ήταν ένα μάθημα δημοσιογραφίας. Θυμάμαι σαν τώρα να κόβω και να αρχειοθετώ τα κείμενα που μου άρεσαν (κυρίως από τη «Γυναίκα»). Η αρχειοθέτηση θεμάτων ήταν το δικό μας χειροποίητο google προτού εισβάλει η τεχνολογία στη ζωή μας. Εκεί ανατρέχαμε για στοιχεία, αν είχαμε την τύχη να μας αναθέσουν μια συνέντευξη από πρόσωπο με το οποίο είχε ήδη μιλήσει η Όλγα.

Τι θυμάμαι από τις συνεντεύξεις της; Τη μαεστρία να βγάζει αβίαστα από τον συνεντευξιαζόμενο την προσωπική του αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα και επιτήδευση. Την ικανότητά της να σου τον συστήνει δημιουργώντας εικόνες με παρεμβολές ανάμεσα στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Την επιμονή της να κάνει ερωτήσεις όσο έπρεπε αιχμηρές ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρισκόταν στη δημόσια ζωή ο άνθρωπος που είχε απέναντί της.

Τα θυμήθηκα όλα μόλις έφτασε στο γραφείο μου το βιβλίο της «Ωσεί παρόντες, 26 συνεντεύξεις». Αν και δεν συνηθίζω να γράφω για βιβλία συναδέλφων, κυρίως επειδή σε μεγάλο βαθμό «αγιοποιούν» περασμένες εποχές και παρελθοντολογούν με έναν τρόπο που προσωπικά με αφήνει αδιάφορη, αυτό το βιβλίο με καθήλωσε από την πρώτη στιγμή. Γιατί και οι 26 συνεντεύξεις (Μάνος Χατζιδάκις, Ανδρέας Παπανδρέου, Ελένη Βλάχου, Γιάννης Τσαρούχης, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρης Χορν, Κάρολος Κουν, Αλέξανδρος Ιόλας κ.ά.) θα μπορούσαν να είχαν δοθεί και σήμερα. Και παρότι αυτό οφείλεται σίγουρα στις χαρισματικές και ιστορικές προσωπικότητες που είχε απέναντί της, μέσα από τις σελίδες λάμπει η προσωπικότητα της δημοσιογράφου. Ένα πραγματικό μάθημα δημοσιογραφίας και ιστορίας, για την τέχνη και την πολιτική μισού αιώνα, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Αναζητήστε το!

Έλλη Μπουμπουρή

i«Ωσεί Παρόντες., 26 Συνεντεύξεις», Όλγα Μπακομάρου, Εκδόσεις Αρμός, σελ. 456, € 22

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.