Στέφανος Ξενάκης: «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αλλάξω εγώ»

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο» και ειδικός στην αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη μας μιλά λίγο πριν το talk του στο Utopia @ Golden Hall.

Στέφανος Ξενάκης: «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αλλάξω εγώ»

O Στέφανος Ξενάκης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και έκανε MBA στο Manchester Business School. Εργάστηκε με επιτυχία ως στέλεχος και επιχειρηματίας στο χώρο της Διαφήμισης από το 1993 έως το 2015. Έκτοτε ασχολείται με το πάθος του, την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη, τις οποίες υπηρετεί παθιασμένα με τα κείμενα και τις ομιλίες του. Άρχισε να μοιράζεται μικρές ιστορίες από την καθημερινότητά του στο Facebook κι αργότερα στην «Καθημερινή». Το πρώτο βιβλίο του «Το Δώρο» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018.

Το «Δώρο», είναι ένα πραγματικό δώρο με μαθήματα ζωής, ένας οδηγός για την ευτυχία. Πρόκειται για μια συλλογή από μικρές καθημερινές ιστορίες που όμως κρύβουν μέσα τους το νόημα της ζωής. Αυτή την εποχή εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα «Ναι Μπορώ» για παιδιά (μάθετε περισσότερα στο naiboro.gr και βρείτε σχετικά video στο «Ναι Μπορώ» YouTube Channel), ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας από την πρώτη κιόλας Δημοτικού. Το «Ναι Μπορώ» έχει ήδη ξεκινήσει να διδάσκεται ερευνητικά σε 70 σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

O Στέφανος Ξενάκης θα είναι καλεσμένος της Τίνας Δασκαλαντωνάκη στη θεματική Euphoria στο Utopia @ Golden Hall για να μας μιλήσει για τo life coaching και το πώς μπορούμε ουσιαστικά να βελτιώσουμε τη δική ζωή μας και των παιδιών μας. Λίγο πριν βρεθεί στο concept store, του θέσαμε μερικές ερωτήσεις για να μας δώσει τον τόνο για όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα συζητήσει την Τρίτη 21/5 στις 17:00 στο χώρο του Utopia @ Golden Hall, όπου φυσικά μπορείτε ελεύθερα να παραβρεθείτε κι εσείς και να παρακολουθήσετε live τη συνέντευξη.

Στέφανος Ξενάκης: «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αλλάξω εγώ» - εικόνα 1

Πες μας το δημιουργικό process πίσω από το βιβλίο σου το «Δώρο» που συζητάνε όλοι;
Την έμπνευσή μου για την καταγραφή των ιστοριών που περιέχονται στο βιβλίο την αντλώ καθημερινά απ' έξω, από μικρά φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλους μας. Αυτά που συχνά προσπερνάμε. Χθες την ιστορία μου την εμπνεύστηκα από έναν πελάτη του αγαπημένου μου Υποκαταστήματος Τραπέζης, ο οποίος λόγω της επερχόμενης Γιορτής της Μητέρας πρόσφερε τριαντάφυλλα σε όλες τις κυρίες που εργάζονται στο υποκατάστημα. Όταν ρώτησα εάν έχει φυτώριο, η απάντηση ήταν όχι, τα κόβει από τον κήπο του. Περιττό να πω ότι αυτός ο κύριος έλαμπε από χαρά και πληρότητα.

Ως life coach ποιο νιώθεις ότι το κοινό πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται σε σένα και τι τους απαντάς;
Δεν είμαι life coach και δεν κάνω συνεδρίες. Από τις ομιλίες μου όμως αίσθησή μου είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από τη ζωή. Οι περισσότεροι δεν την ζουν, απλά την αποδέχονται. Ο κόσμος ουδέποτε ήταν τόσο υπερπληφορορημένος αλλά και τόσο υποεμπνευσμένος.

Τι απαντάς σε αυτούς που είναι καχύποπτοι με την αυτοβελτίωση ως διαδικασία;
Δεν απαντάω τίποτα. Εάν θέλουν μπορούν να τη δοκιμάσουν, εάν δεν θέλουν όχι. Η μόνη όμως «εγγύηση» ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα αύριο είναι η προσωπική μας εξέλιξη. Το να γίνουμε σήμερα κάτι παραπάνω από αυτό που ήμασταν χθες. Την ασφάλεια, την επιτυχία κι ό,τι άλλο επιζητούμε ο πολύς κόσμος τα ψάχνει έξω ενώ θα έπρεπε να τα καλλιεργεί μέσα. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αλλάξω εγώ. Οπότε δεν απαντώ τίποτα γιατί ήμουν κι εγώ καχύποπτος προ ετών.

Ποια είναι η μία συνήθεια των ανθρώπων που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τους ίδιους και δεν το καταλαβαίνουν;
Η διαρκής και μόνιμη εστίαση στο κακό. Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία βλέπουν το πρόβλημα και όχι τη λύση, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν θέλουν κι όχι αυτό που θέλουν. Ο αποκλειστικός για μένα λόγος που οι άνθρωποι δεν χαίρονται τη ζωή είναι οι ίδιοι κι ο αρνητικός προγραμματισμός στον οποίο άθελά τους μας έχουν υποβάλλει οι γονείς μας και τις πιο πολλές φορές υποβάλλουμε κι εμείς στα παιδιά μας κι από κει και πέρα συνεχίζεται με τα ΜΜΕ και τον περιβάλλοντα χώρο.

Θέλουμε να μας δώσεις μια λίστα με πέντε βιβλία που πρέπει κάθε άνθρωπος να διαβάσει οπωσδήποτε στη ζωή του.

«Oι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων του Steven Covey

«Η δύναμη του τώρα» του Echart Tolle

«Η σχολή των Θεών» του Elio D' Anna

«Ο μοναχός που πούλησε την Φεράρι» του Robin Sharma

«Nα ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του Leo Buscaglia

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.