Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Ο πολιτισμός γιορτάζει χωρίς εισιτήριο

Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και οργανώνουν ξεναγήσεις, πρωτότυπες δράσεις και οικογενειακά προγράμματα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και σημειώστε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Ο πολιτισμός γιορτάζει χωρίς εισιτήριο

Είναι μερικές ημέρες που οι λάτρεις των μουσείων και του πολιτισμού εν γένει έχουν όλα τα δίκια να πανηγυρίζουν. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που όπως έχει καθιερωθεί για σαράντα και πλέον χρόνια από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) σημειώνεται στις 18 του Μαΐου, είναι το πιο δυναμικό παράδειγμα, παρασύροντας πολλές πόλεις του κόσμου σε ένα κύμα πολιτισμού που ενεργοποιεί τα μουσειακούς χώρους – δημόσιους και ιδιωτικούς. Ανάμεσα στις πιο δραστήριες περιπτώσεις, η Αθήνα δίνει το «παρών» και συγχρονίζεται με τη φετινή θεματική της επετείου: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Τιμώμενο ίδρυμα για φέτος είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, λόγω του πολυσχιδούς έργου που εμφανίζει μέσω του δικτύου των εννέα θεματικών μουσείων στην περιφέρεια (ανάμεσά τους και το εντυπωσιακό, πρόσφατα ανεγερμένο Μουσείο Μαστίχας Χίου), του Iστορικού Aρχείου, της Bιβλιοθήκης αλλά και των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Αν και οι επετειακές δράσεις του ΠΙΟΠ αφορούν περιοχές εκτός Αττικής –όπου και τα μουσεία του–, η πόλη μας δίνει αμέτρητους λόγους ανήμερα της επετείου ή τις προηγούμενες ημέρες να βγούμε αυτή τη μέρα έξω, να ανακαλύψουμε ή να ξανα-ανακαλύψουμε πολιτιστικούς θησαυρούς και να βάλουμε τα μουσεία στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, πάνω από πενήντα εκδηλώσεις και δράσεις σε αθηναϊκούς δημόσιους ή ιδιωτικούς θύλακες πολιτισμού προγραμματίζονται για αυτήν την ημέρα, τα ταμεία των εισιτηρίων κλείνουν ενώ οι εκπλήξεις πάνε πέρα από τις μόνιμες συλλογές,

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Ο πολιτισμός γιορτάζει χωρίς εισιτήριο - εικόνα 1

Για αρχή, το Μουσείο της Ακρόπολης, ένας χώρος που δεν παύει να σε εκπλήσσει όσες φορές κι αν τον επισκεφθείς, ανεβάζει ρυθμούς με εκτεταμένο ωράριο στις 18 του Μάη (από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα) και ετοιμάζει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα: μια νέα σειρά οικογενειακών προγραμμάτων εγκαινιάζεται, με δύο διαφορετικές θεματικές («Στα Παναθήναια με όλες μου τις αισθήσεις» και «Τι απέγινε το θαυμαστό άγαλμα της Αθηνάς από τον Παρθενώνα;»), όπου παιδιά ηλικίας 3-5 και 6-9 ετών αναλαμβάνουν δράση μαζί με τους συνοδούς τους. Μία αντίστοιχα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση, αυτή τη φορά για ενήλικες, φέρνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 16 του μηνός. Χρησιμοποιώντας για έμπνευση την αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες Όψεις του Ωραίου» που αποκαλύπτει την αισθητική του κάλλους στην Αρχαία Ελλάδα, το «Σμιλεύω με τις λέξεις: προσεγγίζοντας τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα από τη δημιουργική γραφή» κάνει αυτό που λέει το όνομά του.

Αν θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε κάποιο μουσείο για τις περιοδικές του εκθέσεις, αυτό θα ήταν το Μπενάκη. Πέρα από τα εκθέματα στις μόνιμες προθήκες του, αυτή τη στιγμή μπορούμε να βουτήξουμε σε ένα τεράστιο αφιέρωμα στους κόσμους της αραβικής χερσονήσου («Δρόμοι της Αραβίας: Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία») –μια έκθεση με πλούσια γκάμα ιστορικών εκθεμάτων που έχει περάσει και από το μουσείο του Λούβρου–, να ακολουθήσουμε το μετέωρο ταξίδι των μεταναστευτικών ρευμάτων μέσα από το φακό του Δημήτρη Κοιλαλούς στο «CAESURA, Όσο κρατάει μια ανάσα», να δούμε εικαστικές μεταγραφές με πρώτη ύλη Nick Cave («Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds' No More Shall We Part 14 paintings 17 years later»), και πόσα ακόμη. Πέρα από ξεναγήσεις και ελεύθερη είσοδο σε ό,τι παρουσιάζει στα κτίριά του, στις 18 του μηνός το Μουσείο Μπενάκη συντονίζει συναντήσεις με δημιουργούς, εγκαίνια νέων εκθέσεων και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Ο πολιτισμός γιορτάζει χωρίς εισιτήριο - εικόνα 2

Επίσης, ύστερα από την πρόσφατη επανεκκίνησή του μέσα από το δίκτυο MOMus (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο (Πλ. Ασωμάτων 5) βρίσκεται στη λίστα των μουσείων που φέτος ενεργοποιούνται, ξεναγώντας ανήμερα της επετείου το κοινό στη φυσιογνωμία και την πορεία της βαρυσήμαντης εικαστικού-ιδρύτριας του χώρου, μέσα από τη μόνιμη συλλογή και την περιοδική έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» που έχει αυτή τη στιγμή. Από τα μουσεία που συστάθηκαν κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αξίζει μια βόλτα (ειδικά για τους ηλικιακά μικρούς επισκέπτες) στο Μουσείο Κοτσανά, όπου τα μουσικά όργανα της Αρχαίας Ελλάδας και η αρχαίοι πρωτοπόροι στην τεχνολογία/ επιστήμη γίνονται πρώτη ύλη για διασκεδαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οπλιστείτε με αντοχές και φύγαμε για διαδρομές με πολλές στάσεις πολιτισμού!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.