Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και ανοίγει στο κοινό την ανασκαφή της αρχαίας Αθήνας

Ο υπόγειος όροφος του μουσείου γίνεται επισκέψιμος και συμπληρώνει το όραμα του μουσείου των μουσείων.

Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και ανοίγει στο κοινό την ανασκαφή της αρχαίας Αθήνας

Ο ίσως σημαντικότερος χώρος πολιτισμού στη χώρα αυτή τη στιγμή, το πολύ προσεγμένο και σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη των Αθηνών κι έναν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς το μουσείο συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει επαινεθεί ουκ ολίγες φορές από επισκέπτες, μελετητές κι αρχαιολόγους σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια σπουδαία αποκάλυψη για το μουσείο, μια κίνηση που αναμένεται να συζητηθεί και να προσκαλέσει πλήθος κόσμου στις πόρτες του. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανοίξει προς επίσκεψη η ανασκαφή κάτω από το κτίριο, η οποία θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας ακόμη όροφος ενσωματωμένος στο υπόλοιπο μουσείο – πτέρυγα που είχε αρχίσει να δρομολογείται από το 2014.

Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και ανοίγει στο κοινό την ανασκαφή της αρχαίας Αθήνας - εικόνα 1

«Η αντίληψή μας ήταν να μην δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παντερμαλής. Η έκτασή των 2.500-3.000 τετραγωνικών μέτρων της ανασκαφής φέρνουν στο φως την καθημερινότητα στη γειτονιά νότια της Ακρόπολης, με έναν πρωτότυπο αρχιτεκτονικό τρόπο: αντί για προθήκες και βιτρίνες, διαμορφώνεται ένας περίπατος σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό επίπεδο, όπου τα ερείπια είναι ορατά μέσα από σχισμές.

Η συγκεκριμένη ενσωμάτωση πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους στην πολιτική του Μουσείου Ακρόπολης, που ύστερα από αρκετές δυσκολίες φτάνει στην ολοκλήρωση. Πλέον, πέρα από το μυθολογικό πάνθεον που κοσμεί περήφανα τους πάνω ορόφους του μουσείου, η νέα προσθήκη ολοκληρώνει την εμπειρία στον κόσμο της αρχαίας Αθήνας. Όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου κατά την έγκριση της μουσειολογικής/ μουσειογραφικής μελέτης για το υπόγειο, περιλαμβάνονται 1.290 εκθέματα από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ως τον 10ο αιώνα μ.Χ., τα οποία θα διακρίνονται σε δύο μεγάλες εκθεσιακές/χρονολογικές ενότητες και σε είκοσι μία θεματικές. Μετράμε αντίστροφα για να ξαναγνωρίσουμε, λοιπόν, αυτό το μουσειακό κόσμημα της Αθήνας. Η είσοδος την ημέρα του εορτασμού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".