Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Η μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς, ανοιχτά μαθήματα χορού και αυτοσχεδιασμού, πασχαλινά μπαζάρ και βραδινά πάρτι με χνουδωτά άφυλα πλασματάκια έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Πέντε γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν για τη σεξουαλική απελευθέρωση και την αυτονομία του γυναικείου φύλου, πέρα από σύνορα, θρησκευτικούς κανόνες και πολιτισμικούς περιορισμούς. Το ντοκιμαντέρ «Female Pleasure» της Barbara Miller που έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 προβάλλεται από το WIFT GR, στο πλαίσιο της σειράς «Η προκλητική γοητεία της γυναικείας ματιάς». Πρόκειται για ένα έργο-κραυγή που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη θέση των γυναικών μέχρι σήμερα, διατρέχοντας κουλτούρες, θρησκείες και ηπείρους: από την Ιαπωνία έως την Ινδία, από την μουσουλμανική Σομαλική διασπορά έως την χασιδική κοινότητα στο Μπρούκλιν και τον καθολικό κλήρο στην Ευρώπη. Ραντεβού στην Ταινιοθήκη, την Κυριακή 21 του μηνός, στις 12 το μεσημέρι.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 1

Η 29η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού και το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μαζί με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τη γιορτάζουν την Κυριακή των Βαΐων (21/4) με μια ολοήμερη γιορτή απλωμένη σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ. Από τις 10 π.μ. θα γίνονται ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου, σάλσα, φλαμένκο, τανγκό, καποέιρα, ελληνικών χορών, αυτοσχεδιασμοί, παρουσιάσεις από ομάδες χορού, πάρτι στην Αγορά, ενώ η γιορτή θα κορυφωθεί, στις 6.30 μ.μ., με την παρουσίαση από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του τριπτύχου «Από τη Ρωσία με αγάπη», που περιλαμβάνει τρία έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το εφηβικό κοινό πρωταγωνιστεί για ακόμη μια χρονιά στο Onassis Youth Festival και αποδεικνύει πως το outsider των ηλικιακών γκρουπ έχει πολλά να δώσει. Μέχρι τις 21 Απριλίου, η Μικρή Σκηνή της Στέγης ανεβάζει εκατό (συν ένα) εφήβους από επτά μαθητικές ομάδες σχολείων όλης της Αττικής που συνεργάστηκαν με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, σε συντονισμό και καλλιτεχνική επίβλεψη της Μυρτώ Λάβδα. Φετινή θεματική είναι το τρίπτυχο Αθήνα-Βηρυτός-Αλεξάνδρεια, αναδεικνύοντας όλα όσα ενώνουν αυτές τις τρεις πολυπολιτισμικές πόλεις.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 2

Το Comicdom Con Athens, το σημαντικότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ των κόμικς στη χώρα, επιστρέφει για 14η χρονιά και μένει προσηλωμένο στο μοναδικό στόχο του: την προώθηση της ένατης τέχνης μέσα από μια γιορτή ανοιχτή σε όλους. Μέχρι την Κυριακή (21/4), η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και το Γαλλικό ινστιτούτο γεμίζουν από κορυφαίους κομίστες, εργαστήρια και εκδηλώσεις για τους φαν του είδους, κινηματογραφικές προβολές και ομιλίες, καθώς και αμέτρητους τίτλους κόμικς. Τιμώμενος καλλιτέχνης για φέτος είναι ο Τάσος Μαραγκός. Δείτε όλα όσα δεν χάνουμε εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 3

Ένα μουσικό πρόγραμμα με κορυφαίες θρησκευτικές συνθέσεις από τον κόσμο της Τζαζ φέρνει την αίσθηση κατάνυξης στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Αυτό το Σάββατο (20/4), το Voyage Jazz Group γιορτάζει τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση του Duke Ellington, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της αφροαμερικάνικης μουσικής, και παίζει αποσπάσματα από τα υπέροχα αλλά σπάνια παιγμένα Sacred Concerts του σπουδαίου μουσικού, σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Χρηστίδη. Απαραίτητη η προμήθεια δελτίων εισόδου (2 δελτία/ άτομο), τα οποία θα διανέμονται στα ταμεία του θεάτρου την ημέρα της συναυλίας από τη 1 το μεσημέρι.

Μια και καταφτάνουν οι Ημέρες των Παθών, τα εκκλησιαστικά δρώμενα αποκτούν άλλη χάρη. Συνεχίζοντας με περίσσια συνέπεια τους Αναγεννησιακούς Εσπερινούς κάθε μήνα, η Schola Cantorum Sancti Pauli επιστρέφει στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27), την Κυριακή 21 Απριλίου (8 μ.μ.) – ημέρα του Πάσχα των Δυτικών Εκκλησιών. Υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά, θα ακουστεί μουσική των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, Rolande de Lassus και άλλων σημαντικών συνθετών, συνδυάζοντας το χορωδιακό τραγούδι, τη μουσική του εκκλησιαστικού οργάνου και τα κείμενα της Αγίας Γραφής δια στόματος του ιερέα, αναβιώνοντας τους εσπερινούς της Αγγλίας του 16ου αιώνα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 4

Ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» και οι τελευταίες του συναντήσεις είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες. Το Σάββατο (20/4), η τελευταία εν πλω ξενάγηση περιδιαβαίνει την ιστορία του λιμανιού: με τον Πέτρο Κόκκαλη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά, επιστρέφουμε στον Μάρτιο του 2015, όταν επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στον Πειραιά (αφετηρία: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8 στις 12 μ.). Επίσης την Κυριακή (21/4), η Ιχθυόσκαλα ανοίγει τις πόρτες της και ο διευθυντής Βασίλης Κατσιώτης, μαζί με το δημοσιογράφο Γιάννη Κλάδη, παρουσιάζουν τη δραστηριότητα και την ιστορία της ιχθυόσκαλας, τον ρόλο της ως τροφοδότη του λεκανοπεδίου, καθώς και την ιστορία της αλίευσης.

Μετά από ένα χρόνο «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ένα χρόνο ασφυκτικά γεμάτο από εκδηλώσεις που διέδωσε το σύνθημα «Βιβλία Παντού», η μεγάλη γιορτή φτάνει στο τέλος και ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει την τελετή λήξης στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Την Κυριακή 21 του μηνός, στις 9 το βράδυ, μουσικοθεατρική παράσταση «Οι ποιητές μας τραγουδούν» ανεβαίνει στη σκηνή με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αλλά και τους μουσικούς Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλής Ζάκκας (μαντολίνο/μπουζούκι). Είσοδος με δελτία εισόδου (επικοινωνία στο 2103642540).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 5

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που έγιναν στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», αλλά και γενικότερα στην πόλη τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Το «Fluffy Library» της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, η χνουδωτή βιβλιοθήκη που έντυσε την Άτοπο στο Μεταξουργείο σε παστέλ χρώματα φιλοξενώντας κάθε λίγο δράσεις γύρω από ζητήματα φύλου και συμπεριληπτικότητας, ρίχνει αυλαία το Σάββατο 20 Απριλίου και ανεβάζει στη σκηνή τους Bitchy 101. Ο Φλάφι και αρκετά ακόμη άφυλα πλασματάκια που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σας περιμένουν από τις 8 το βράδυ.

Μακριά από την αντίληψη για τέχνη που στοχεύει στο καλαίσθητο, το εικαστικό-κοινωνικό πρότζεκτ της Ελένης Πολυχρονάτου χρησιμοποιεί το έργο τέχνης ως εργαλείο επικοινωνίας, συνδιαλλαγής και γεφύρωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Έχοντας ήδη ταξιδέψει στους δήμους Κορυδαλλού, Ψυχικού – Φιλοθέης, Χαλανδρίου αλλά και Αγίας Παρασκευής, το πρότζεκτ «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» καταφτάνει στο δήμο Βριλησσίων. Προτού οι δώδεκα φιλοτεχνημένες κρεμάστρες από νέους δημιουργούς τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του δήμου καλώντας τους περαστικούς να κρεμάσουν ό,τι θέλουν να προσφέρουν στους άπορους (ρούχα, τρόφιμα, υλικά αγαθά κοκ), η νέα συλλογή παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος (Υμηττού 57, Βριλήσσια, 2106095505) από 21 Απριλίου.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/4) - εικόνα 6

Συνεχίζονται τα πασχαλινά μπαζάρ στην πόλη, μοιράζοντας πάμπολλες ευκαιρίες για οικονομικές αγορές και δώρα. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν, το φιλανθρωπικό μπαζάρ του Χαμόγελου του Παιδιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών. Αυτό το σαββατοκύριακο 20-21/4, από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ., εκπτώσεις έως και 80% σε επιλεγμένα κομμάτια διακεκριμένων Ελλήνων σχεδιαστών (όπως η Anna Veneti ή η Marina Vernicos) αλλά και μια μεγάλη συλλογή από λαμπάδες μας περιμένουν. Επίσης, τις ίδιες ημέρες, το δημοφιλές Meet Market επιστρέφει σε πασχαλινή έκδοση και συγκεντρώνει δεκάδες πάγκους με πρωτότυπο υλικό από νέους δημιουργούς, καθώς και παράλληλα δρώμενα για τους επισκέπτες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο φιλανθρωπικός περίπατος που γίνεται σε συνεργασία της L’Oréal Hellas και του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος) επιστρέφει στην πόλη και στηρίζει την εκπλήρωση ευχών παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Το Σάββατο 20 Απριλίου (6 μ.μ.), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχής, ο περίπατος ξεκινάει από την Τεχνόπολη και πρόκειται να ολοκληρωθεί Πύλη του Αδριανού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".