Ο δήμος Βριλησσίων γεμίζει με «Κρεμάστρες» που στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη

To πρότζεκτ κοινωνικής τέχνης της Ελένης Πολυχρονάτου «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» επιστρέφει στην πόλη.

Ο δήμος Βριλησσίων γεμίζει με «Κρεμάστρες» που στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη

Η δράση της εικαστικού και διδάκτορα Περιβαλλοντικής Τέχνης Ελένης Πολυχρονάτου έχει φανεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Το πρότζεκτ «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» που ξεκίνησε το ’13 στο δήμο Κορυδαλλού και μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει στους δήμους Ψυχικού – Φιλοθέης, Χαλανδρίου αλλά και Αγίας Παρασκευής, αναδεικνύει την ομορφιά ενός έργου τέχνης μέσα από τη λειτουργική αξία που αποκτά, ενισχύοντας τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες: Οι ευφάνταστες κρεμάστρες που κάθε φορά φιλοτεχνούνται από νέους εικαστικούς γίνονται σημεία συλλογής ρουχισμού, φαγητού και υλικών αγαθών για όσους το έχουν ανάγκη.

Αυτή τη φορά το πρότζεκτ έρχεται στο δήμο Βριλησσίων. Προτού οι εικαστικές κρεμάσεις τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της περιοχής καλώντας τους περαστικούς να συνδράμουν στο φιλανθρωπικό σκοπό της δράσης, τα έργα εκτίθενται για λίγες ημέρες στην Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης. Από την Κυριακή 21 του μηνός (εγκαίνια στις 7.30 μ.μ.), η νέα συλλογή του «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου», σε υλοποίηση της Ελένης Πολυχρονάτου, παρουσιάζει δώδεκα νέες ευφάνταστα κατασκευασμένες (και λειτουργικές) κρεμάστρες, που όλες υπακούν σε συγκεκριμένη μορφή: τρεις ευθείες γραμμές, δεμένες στη μέση, που φτιάχνουν ένα εύπλαστο γλυπτό ύψους 1,80 μέτρων.

Ο δήμος Βριλησσίων γεμίζει με «Κρεμάστρες» που στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη - εικόνα 1

Το συγκεκριμένο project δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει μια ακίνητη και άψυχη τέχνη. Αντιθέτως θέλει να κινητοποιήσει το κοινό ώστε να αλληλεπιδράσει, να ενεργοποιηθεί και τελικά να συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών διαφορών. Με βάση τους άξονες «Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο», η ιδέα είναι πως το έργο τέχνης οφείλει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη, να αποτάξει το χαρακτήρα ενός εμπορεύσιμου προϊόντος που έχουμε συνηθίσει και να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.

i «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» | Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος) | Υμηττού 57 | Βριλήσσια | 2106095505 | 21/4-6/5 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ – 8 μ.μ | Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.