«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Εταιρίες και υψηλόβαθμα στελέχη συμπράττουν σε μια πρωτοβουλία που παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση εκ των έσω σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού. Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Μέσα σε μια οκταετία, από το 2008 έως το 2016, πάνω από 450 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες (και μέλλον) στο εξωτερικό. Η οικονομική αβεβαιότητα που ξέσπασε με την κρίση, η διαφθορά του κράτους καθώς και η έλλειψη αξιοκρατίας συνεχίζουν να οδηγούν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό εκτός συνόρων, και οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι άνθρωποι με άριστο επίπεδο σπουδών και εξειδικευμένες γνώσεις. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από την πρόσφατη έρευνα της ICAP People Solution, μιας έγκριτης εταιρείας που τα τελευταία χρόνια καταγράφει το φαινόμενο, μόλις το 8% των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών δεν έχει κανένα πτυχίο, ενώ ο αριθμός αυτών που κατέχουν υπεύθυνη θέση αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλοι τους αναπολούν την πατρίδα και ισχυρίζονται πως θα γυρνούσαν αν εξασφάλιζαν αντίστοιχες εργασιακές συνθήκες και αποδοχές.

Με αυτά τα στατιστικά δεδομένα κατά νου, μια νέα πρωτοβουλία επιχειρεί να μετατρέψει το λεγόμενο Brain Drain σε «Brain Regain». Έτσι ονομάζεται η εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησαν πέντε στελέχη από επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, προσπαθώντας να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού που θέλουν να επαναπατριστούν. «Μέσα από μια ευρεία συμμαχία εταιρειών και στελεχών θέλουμε να διαμορφώσουμε κανάλια επανασύνδεσης‧ χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τρίτη (16/4), στο μουσείο Κυκλαδικής. Αυτό που ουσιαστικά φτιάχνει το «Brain Regain» είναι μια πλατφόρμα για να παρέχει στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού από τους ειδήμονες του χώρου: αυτούς που βρίσκονται μέσα στις ελληνικές εταιρείες.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων - εικόνα 1
Από αριστερά: Γιάννης Παπαχρήστου (Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου Coca-Cola Τρία Έψιλον)Κωνσταντίνος Κεσεντές (Πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε), Θεόδωρος Κοτιώνης (Διευθύνων Σύμβουλος Ogilvy Greece), Ευάγγελος Μαρνέρης (Διευθύνων Σύμβουλος AIMS International Hellas A.E., Στάθης Ποταμίτης (Διευθύνων Εταίρος PotamitisVekris Law Partnership)

«Τα δύο βασικά εμπόδια που μπορούμε να ξεπεράσουμε είναι η άγνοια για την αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον της χώρας γενικότερα, καθώς και η απόσταση ανάμεσα σε όποιον ζει στο εξωτερικό και τους κλάδους που μέσα στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν δυνατοί», εξήγησε ο Θεόδωρος Κοτιώνης, διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece. Κάθε μία από τις εταιρείες που είναι μέσα στο δίκτυο της «Brain Regain» δεσμεύεται να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό ανώτατων στελεχών ως μέντορες. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες του εξωτερικού κάνουν μια αίτηση στην ιστοσελίδα του δικτύου, επισυνάπτοντας το βιογραφικό και το LinkedIn προφίλ τους, και ανάλογα με το επαγγελματικό τους πεδίο βρίσκεται ο κατάλληλος μέντορας που θα τους λύσει τις απορίες.

Σε δεύτερη φάση, οι δύο πλευρές έρχονται σε επαφή και κανονίζουν διαδικτυακές διασκέψεις. Το πρόγραμμα της κάθε καθοδήγησης διαρκεί τρεις μήνες και περιέχει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις. Σε αυτό το διάστημα, ο επαγγελματίας που εργάζεται στο εξωτερικό ενημερώνεται εκ των έσω για τις εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο του, δικτυώνεται με την αφρόκρεμα των εδώ επιχειρήσεων και καθοδηγείται για την αναζήτηση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ η υποστήριξή του από το μέντορα συνεχίζεται και κατά την επάνοδό του στην Ελλάδα.

Το εναρκτήριο δίκτυο της αποτελείται από 16 εταιρείες διαφόρων κλάδων (τροφίμων, ασφαλιστικού, τηλεπικοινωνίας, χρηματοπιστωτικών κά) και πλαισιώνεται από μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που λειτουργούν ως πρεσβευτές του εγχειρήματος. Στόχος είναι η προσπάθεια να διαχυθεί σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλοι μέντορες για κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

i Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Brain Regain» θα βρείτε στο www.brainregain.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.