Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4)

Ο Φαφούτης και ο Ψάρης επιστρέφουν στις αίθουσες, ρετρό παιχνίδια μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία και η μόδα συναντάει την τέχνη στο Μέγαρο Μουσικής.

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4)

Ο Hellboy σε νέες περιπέτειες

Ίσως ο πιο αντισυμβατικός (μισός) δαίμονας που γεννήθηκε ποτέ στις σελίδες των κόμικς, από το ευφάνταστο μυαλό του δημιουργού του Μάικ Μινόλα, ο Hellboy γνώρισε μια πρώτη κινηματογραφική επιτυχία χάρη στις δύο απολαυστικές ταινίες του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («Ο Ήρωας της Κόλασης», «Hellboy 2: Η Χρυσή Στρατιά»). Τώρα, στα έμπειρα χέρια του σκηνοθέτη Νιλ Μάρσαλ («Η Κάθοδος»), το «Hellboy: Ξαναγύρισα από την Κόλαση» μας συστήνει στην αιμοδιψή και ακόμη πιο σαρκαστική φύση του κατακόκκινου αντιήρωα, ο οποίος επιστρέφει από τον κάτω κόσμο. Ο μεταμορφωμένος Ντέιβιντ Χάρμπουρ, τον οποίο γνωρίσαμε στο «Stranger Things», σηκώνει την παντοδύναμη δεξιά γροθιά του στη μοχθηρή μάγισσα Νίμουε, την οποία ενσαρκώνει η γοητευτική Μίλα Γιόβοβιτς. Με φόντο τη σύγχρονη Αγγλία, οι δυο τους θα αναμετρηθούν σε μια μάχη μέχρις εσχάτων, καθώς η Νίμουε επιχειρεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Για βιβλία στο Μπενάκη

Βιβλία για ιστορία, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, ιστορία ή πανεπιστημιακές μελέτες και εκπαιδευτικά συγγράμματα; Με μια ανανεωμένη λίστα από τους τίτλους που έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Μπενάκη, το 6ο Bazaar βιβλίων έρχεται στο κτίριο της Πειραιώς 138, από τις 12 έως τις 14/4, προσφέροντας εκπτώσεις 50% και 70% καθώς και ένα τμήμα με second hand βιβλία σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Επίσης, την Κυριακή (14/4), παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους.

Δαμάστε το δράκο σας για μια τελευταία βόλτα

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 1

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchise κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών, οι ταινίες «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας» ολοκληρώνονται με το τρίτο κεφάλαιο της σειράς. Οι Βίκινγκς, ο αγαπημένος ήρωας Ψάρης και ο αξιολάτρευτος δράκος του Φαφούτης, ξεκινούν μια τελευταία περιπέτεια όταν συναντούν τυχαία μια δράκαινα που ανήκει σε ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος. Όμως ο κακός Γκρίμελ δεν τους αφήνει να χαρούν για πολύ. Όταν ο Ψάρης και ο Φαφούτης αποχωρίζονται ο ένας τον άλλον εξαιτίας του, θα χρειαστεί να μάθουν για πρώτη φορά να αντιμετωπίζουν μόνοι τους κάθε κίνδυνο προκειμένου να βρεθούν ξανά μαζί.

Ο Γιάννης Μανταφούνης χορεύει στη Στέγη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 2

Μπορεί ο Γιάννης Μανταφούνης να έχει εδραιωθεί ως χορογράφος στο σύμπαν του σύγχρονου χορού, παρ’ όλα αυτά ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενος κλασικός χορευτής. Στο μπαλετικό του παρελθόν, λοιπόν, μας γυρνά με το έργο «Faded» που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (12-14/4). Με παρτενέρ την ηθοποιό Αντιγόνη Φρυδά στο ρόλο της μουσικού, ο Έλληνας διεθνής χορογράφος φέρνει με την αυτοβιογραφική του παράσταση τον θεατή πιο κοντά στον υπεράνθρωπο αγώνα που κρύβεται πίσω από την τεχνική και αισθητική αρτιότητα της τέχνης του.

Πασαρέλα με κοινωνικά μηνύματα

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 3

Με πηγή έμπνευσης την έκθεση «Art & Fashion Creative Wear Exhibition» που έγινε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μια ομάδα σχεδιαστών της σχολής φέρνει το πρωτότυπο πρότζεκτ της με τίτλο «fashion STATEments» για ένα βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 14 Απριλίου (7 μ.μ.), η τέχνη συναντάει τη μόδα σε μια ιδιαίτερη, φουτουριστική «πασαρέλα», που χρησιμοποιεί κυρίως νέα μέσα και διερωτάται πάνω στον κοινωνικό αντίκτυπο της συνεχούς εξέλιξης. Δεκάδες δημιουργοί βάζουν το λιθαράκι τους σε ένα συνολικό installation, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες με έναν συμβολικό κήπο-εικαστική σύνθεση σε επιμέλεια της Ίριδας Κριτικού.

Ένας μεγάλος ποδηλατικός γύρος

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 4

Πιστός στο ανοιξιάτικο ραντεβού του, ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας σβήνει φέτος τα 26α κεράκια και ανανεώνει το προφίλ του. Πέρα από την καθιερωμένη διαδρομή των 3,5 χιλιομέτρων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους (6-14 ετών), για πρώτη φορά ο μεγάλος γύρος επεκτείνεται στα 15 χιλιόμετρα, προσκαλώντας αυτή την Κυριακή (14/4) να πλημμυρίσουμε όσο ποτέ άλλοτε την πόλη με δίκυκλα οχήματα. Με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος, οι αγώνες ξεκινούν στις 10 το πρωί και απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή για τη συμμετοχή.

Ψάχνοντας ιερά δισκοπότηρα

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 5

Κατά μία έννοια, κάθε έργο τέχνης δεν είναι παρά μια απόπειρα εξήγησης του κόσμου από το δημιουργό. Αυτή η μυστικιστική ιδιότητα ενέπνευσε τη νέα έκθεση της The Project Gallery (Πλατεία Θεάτρου 14, 2130436954), «Quest for the holy Grail». Περισσότεροι από τριάντα πέντε καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Νίκου Γιαβρόπουλου, παρουσιάζουν τα δικά τους ιερά τοτέμ (κεραμικά, βίντεο, ready made και ζωγραφικά αντικείμενα) και αναμένουν τις ερμηνείες των επισκεπτών.

Νέος Vassilikos στη Λυρική

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 6

Το καινούργιο άλμπουμ του Βασιλικού μόλις κυκλοφόρησε. Λέγεται «Amazing Grey» και παρουσιάζει καινούριο υλικό, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Raining Pleasure, καθώς ο εξαιρετικός αυτός καλλιτέχνης είχε επικεντρωθεί στην τέχνη των ιδιαίτερων και λεπτών ευρυφασματικών διασκευών. Με τα νέα τραγούδια του, ο Βασιλικός δείχνει πως είναι σε νέα δημιουργική φάση και θα τον απολαύσουμε σε ένα σπάνιο live στη Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» (15/4).

Υπερ-ρομαντισμός αλά Μπάιρον

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 7

Κλιμακώνοντας την ανυπομονησία όλων για την εντός των επόμενων χρόνων πλήρη λειτουργία του, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού φέρνει ακόμη μία δυνατή έκθεση στο εμβληματικό Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι: τους «Βυρωνικούς ήρωες» της Λυδίας Βενιέρη. Πρόκειται για φωτογραφίες που εμπνέονται από τον Λόρδο Βύρωνα και αποτυπώνουν νέους ανθρώπους, ντυμένους με στοιχεία της εποχής του μεγάλου φιλέλληνα, σε ειδυλλιακά τοπία. Η ψηφιακή επεξεργασία που έχουν υποστεί σε δεύτερη φάση δημιουργεί ένα υπερ-ρομαντικό αισθητικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει (έως 31/5).

Στη δίνη της Κωνσταντινούπολης

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 8

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς μιας εκ των σημαντικότερων εικαστικών της Τουρκίας, της Gülsün Karamustafa, συγκεντρώνει η Nitra Gallery (Αλωπεκής 34, Κολωνάκι, 2130436697) κάτω από τον τίτλο «Peculiar Song». Από φωτογραφικά κολάζ και βίντεο μέχρι ζωγραφικούς πίνακες και υαλογραφίες που θυμίζουν παραδοσιακά καδράκια του 19ου και 20ού αιώνα, τα έργα της Karamustafa επαναπροσεγγίζουν την ιστορία της Ισταμπούλ επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα πώς διαχειρίζεσαι την έννοια της μνήμης μια μεγαλούπολη (έως 1/6).

Ο Κουρεντζής διευθύνει Βέρντι

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 9

Το συγκλονιστικό «Ρέκβιεμ» του Τζουζέπε Βέρντι θα μας παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής (16/4) η musicAeterna της όπερας του Περμ. Ο Θόδωρος Κουρεντζής διευθύνει με τον εκρηκτικό του τρόπο το διάσημο μουσικό σύνολο (ορχήστρα-χορωδία) που ο ίδιος έχει διαμορφώσει έχοντας ως κεντρικούς ερμηνευτές στο αριστουργηματικό αυτό ορατόριο τη σοπράνο Zarina Abaeva, τη μέτζο σοπράνο Hermine May, τον τενόρο Dmitry Popov και τον μπάσο Tareq Nazmi.

Ραντεβού με τις αναμνήσεις μας

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 10

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι όταν ήσασταν μικροί; Για έκτη χρονιά, το Vintage Toys επιστρέφει στην πόλη και ηλεκτρίζει τη νοσταλγία μας. Παλιά παιχνίδια, ρετρό κονσόλες, arcade παιχνιδομηχανές, ποδοσφαιράκια, κόμικς, επιτραπέζια και πολλά άλλα γεμίζουν για λίγες ημέρες (12-14/4) το «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης. Γενική είσοδος τριήμερου: € 5.

Ένας περίπατος με οικολογική συνείδηση

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (11-17/4) - εικόνα 11

Για μια ημέρα, δέκα διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης εκπέμπουν ταυτόχρονα για το περιβάλλον. Σε διοργάνωση της WWF Ελλάς, ένας ανοικτός περίπατος έρχεται την Κυριακή 14 Απριλίου και καλεί επισκέπτες όλων των ηλικιών να περπατήσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και φυσικά να γιορτάσουν. Με εκκίνηση την πλατεία Κλαυθμώνος από τις 11 το πρωί, το WWF Walk περιλαμβάνει δημιουργικές δράσεις, παιχνίδια, παρουσιάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικές ή γευστικές εκπλήξεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.