Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι

Το μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» πλησιάζει το τέλος, μετρώντας ήδη πάνω από 150.000 επισκέπτες.

Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι

Πού ξεκινά και πού σταματά η ευρηματικότητα του μεγάλου Λεονάρντο; Ήταν ένας πρωτοποριακός ζωγράφος που εφηύρε την τεχνική του σφουμάτο και της αναγεννησιακής προοπτικής; Ένας μανιακός ερευνητής που ρίσκαρε την ελευθερία του για να ικανοποιήσει το δαιμόνιο της περιέργειάς του; Ένας δεινός εφευρέτης που οραματίστηκε πολλές από τις τεχνολογικές επιτεύξεις επόμενων αιώνων; Ή μήπως ένας συγκερασμός πολεοδόμου, μουσικού, γλύπτη, γεωλόγου και όλων των προηγούμενων; Για λίγες ακόμα ημέρες, η πολυδαίδαλη φιγούρα του κατεξοχήν αναγεννησιακού ανθρώπου, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σας περιμένει στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι.

Μετρώντας ήδη περισσότερους από 150.000 επισκέπτες, το εκθεσιακό αφιέρωμα «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» ολοκληρώνει τη διαδρομή του την τελευταία μέρα του Μαρτίου (έως 31/3). Πρόκειται για την πρώτη φορά που «σε μια έκθεση συγκεντρώνονται όλα όσα διακινούνται διεθνώς σε μουσειολογικό και τεχνολογικό επίπεδο γύρω από τον Ντα Βίντσι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει η Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια του ιδιωτικού φορέα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Λάβρυς, στα εγκαίνια προ τεσσάρων μηνών. Σε συνεργασία με την Grande Exhibitions, το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης αλλά και το Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, εκατοντάδες εκθέματα ενώνουν κομμάτι-κομμάτι το παζλ της ιστορικής προσωπικότητας.

Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι - εικόνα 1

Ξύλινες κατασκευές-μοντέλα εφευρέσεων στο μέγεθος που τις σχεδίασε ο Λεονάρντο (από πτητικές μηχανές και μηχανές νερού μέχρι όργανα μουσικής, οπτικής και χρόνου), πιστά αντίγραφα των φημισμένων έργων τέχνης αλλά και των περίφημων χειρόγραφων κωδίκων που έγραφε με την κατοπτρική διάλεκτο, αναπαραγωγές σχεδίων και πληροφοριακά βίντεο περιμένουν τον επισκέπτη ήδη από την πρώτη ενότητα. Αμέσως μετά, το «Da Vinci Alive – The Experience» αναλαμβάνει δράση: ένα δωμάτιο με την τεχνολογία SENSORY4™ που ζωντανεύει διασκεδαστικά τη ζωή του καλλιτέχνη και εφευρέτη Ντα Βίντσι, ιδωμένη μέσα από τις πόλεις στις οποίες έζησε. Η εκθεσιακή κορύφωση, δε, έρχεται στο τελευταίο στάδιο με την έρευνα του Γάλλου Πασκάλ Κωτ πάνω στο περιβόητο έργο της «Μόνα Λίζα», αποκαλύπτοντας –μεταξύ άλλων– πως δεν πρόκειται για ένα αλλά για τέσσερα απανωτά πορτρέτα.

Μέσα από συνολικά δεκαεπτά θεματικές ενότητες, ο κόσμος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποκαλύπτεται από διαφορετικές οπτικές. Χρησιμοποιώντας πληροφοριακές επεξηγήσεις σε κάθε ενότητα ξεχωριστά καθώς και μερικά infopoints εντός του χώρου για περαιτέρω λεπτομέρειες, το «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» παρέχει ένα χρήσιμο οδηγό για μικρούς και μεγάλους που ενώνει ψυχαγωγία και γνώση. Πρόκειται για ένα χρήσιμο entry level οδηγό σε όποιον θέλει να γνωρίσει το τρικυμιώδες σύμπαν του μεγάλου Λεονάρντο, πιστοποιώντας το λόγο που πεντακόσια χρόνια ύστερα από το θάνατό του συνεχίζει να μας απασχολεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια σειρά video art στη ψηφιακή πλατφόρμα VisualcontainerTV

Η ενότητα αποτελείται από 11 έργα βίντεο που δημιουργήθηκαν από φοιτητές του εργαστηρίου με διάφορες τεχνικές, στο πλαίσιο μαθημάτων υπό την επίβλεψη της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.