Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι

Το μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» πλησιάζει το τέλος, μετρώντας ήδη πάνω από 150.000 επισκέπτες.

Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι

Πού ξεκινά και πού σταματά η ευρηματικότητα του μεγάλου Λεονάρντο; Ήταν ένας πρωτοποριακός ζωγράφος που εφηύρε την τεχνική του σφουμάτο και της αναγεννησιακής προοπτικής; Ένας μανιακός ερευνητής που ρίσκαρε την ελευθερία του για να ικανοποιήσει το δαιμόνιο της περιέργειάς του; Ένας δεινός εφευρέτης που οραματίστηκε πολλές από τις τεχνολογικές επιτεύξεις επόμενων αιώνων; Ή μήπως ένας συγκερασμός πολεοδόμου, μουσικού, γλύπτη, γεωλόγου και όλων των προηγούμενων; Για λίγες ακόμα ημέρες, η πολυδαίδαλη φιγούρα του κατεξοχήν αναγεννησιακού ανθρώπου, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σας περιμένει στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι.

Μετρώντας ήδη περισσότερους από 150.000 επισκέπτες, το εκθεσιακό αφιέρωμα «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» ολοκληρώνει τη διαδρομή του την τελευταία μέρα του Μαρτίου (έως 31/3). Πρόκειται για την πρώτη φορά που «σε μια έκθεση συγκεντρώνονται όλα όσα διακινούνται διεθνώς σε μουσειολογικό και τεχνολογικό επίπεδο γύρω από τον Ντα Βίντσι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει η Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια του ιδιωτικού φορέα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Λάβρυς, στα εγκαίνια προ τεσσάρων μηνών. Σε συνεργασία με την Grande Exhibitions, το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης αλλά και το Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, εκατοντάδες εκθέματα ενώνουν κομμάτι-κομμάτι το παζλ της ιστορικής προσωπικότητας.

Τελευταία ευκαιρία να μπείτε στο θαυμαστό κόσμο του Ντα Βίντσι - εικόνα 1

Ξύλινες κατασκευές-μοντέλα εφευρέσεων στο μέγεθος που τις σχεδίασε ο Λεονάρντο (από πτητικές μηχανές και μηχανές νερού μέχρι όργανα μουσικής, οπτικής και χρόνου), πιστά αντίγραφα των φημισμένων έργων τέχνης αλλά και των περίφημων χειρόγραφων κωδίκων που έγραφε με την κατοπτρική διάλεκτο, αναπαραγωγές σχεδίων και πληροφοριακά βίντεο περιμένουν τον επισκέπτη ήδη από την πρώτη ενότητα. Αμέσως μετά, το «Da Vinci Alive – The Experience» αναλαμβάνει δράση: ένα δωμάτιο με την τεχνολογία SENSORY4™ που ζωντανεύει διασκεδαστικά τη ζωή του καλλιτέχνη και εφευρέτη Ντα Βίντσι, ιδωμένη μέσα από τις πόλεις στις οποίες έζησε. Η εκθεσιακή κορύφωση, δε, έρχεται στο τελευταίο στάδιο με την έρευνα του Γάλλου Πασκάλ Κωτ πάνω στο περιβόητο έργο της «Μόνα Λίζα», αποκαλύπτοντας –μεταξύ άλλων– πως δεν πρόκειται για ένα αλλά για τέσσερα απανωτά πορτρέτα.

Μέσα από συνολικά δεκαεπτά θεματικές ενότητες, ο κόσμος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποκαλύπτεται από διαφορετικές οπτικές. Χρησιμοποιώντας πληροφοριακές επεξηγήσεις σε κάθε ενότητα ξεχωριστά καθώς και μερικά infopoints εντός του χώρου για περαιτέρω λεπτομέρειες, το «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» παρέχει ένα χρήσιμο οδηγό για μικρούς και μεγάλους που ενώνει ψυχαγωγία και γνώση. Πρόκειται για ένα χρήσιμο entry level οδηγό σε όποιον θέλει να γνωρίσει το τρικυμιώδες σύμπαν του μεγάλου Λεονάρντο, πιστοποιώντας το λόγο που πεντακόσια χρόνια ύστερα από το θάνατό του συνεχίζει να μας απασχολεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.