Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1)

Η Αθήνα μας καλεί να δοκιμάσουμε θεατρικό κουμ-κουατ, να μαγευτούμε απ' το Παρίσι της μπελ επόκ και να υποδέχτουμε τη χρονιά του χοίρου.

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1)

#1 «Κουμ κουάτ» να κεράσουμε;

Μια κωμωδία βγαλμένη από τα ’70s σκηνοθετεί και συνυπογράφει ο Γιάννης Καλαβριανός με τη Μαρία Κοσκινά στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου από την Παρασκευή 25/1. Μετά την επιτυχία της «Γρανάδας», ο γνωστός σκηνοθέτης, κι ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Sforaris, υπογράφει για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια μια κωμωδία. Το «Κουμ κουάτ» με τον πρωτότυπο τίτλο του σου φέρνει στο μυαλό ­κάτι ανάλαφρο, γλυκόξινο και χαριτωμένο. Από την παράσταση δεν λείπει, βέβαια, το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, αφού διαδραματίζεται στην Ελλάδα της δικτατορίας, με τον Γιώργο Γλάστρα και τη Μαρία Κοσκινά να υποδύονται ένα ζευγάρι που λέει ψέματα για να αποφύγει να κάνει ακόμη ένα Πάσχα στο χωριό. Κι εκεί που πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει να μείνουν έστω και για μία ημέρα μόνοι, τα πράγματα παίρνουν απρόβλεπτη και ξεκαρδιστική τροπή.

#2 Γίνε ο ήρωας των Κυκλάδων

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 1

Εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με επίκεντρο το περιβάλλον, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς ­οργανώνουν μια σειρά δράσεων και κάνουν το πρώτο βήμα με την «Κυκλαδούπολη»: ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για τη σημασία της κυκλαδικής φύσης. Ως μουσειοσκευή (εκπαιδευτική βαλίτσα), το παιχνίδι θα ταξιδέψει σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, βάζοντας τα παιδιά στον ρόλο ενός ενεργού κι ευσυνείδητου πολίτη, που προσπαθεί να προστατεύσει το τοπίο των Κυκλάδων.

#3 Ιψενική όπερα στη Λυρική

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 2

Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν ανεβαίνει ως όπερα δωματίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (25-27/1, 1-3/2), σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project. Είναι κάτι πραγματικά καινούργιο, αφού το κλασικό αυτό έργο εντάσσεται για πρώτη φορά στο λυρικό θέατρο. Η παραγωγή φέρει την υπογραφή του συνθέτη Γιώργου Δούση, που κινείται σε πολυμουσική κατεύθυνση, ενώ το λιμπρέτο ανήκει στην Έρι Κύργια. Σκηνοθετεί η ­Ράια Τσακηρίδη και διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας, ενώ την τραγική ιψενική αντιηρωίδα ερμηνεύουν η Γιούλια Ρουτιλιάνο και η Ιρένα Αθανασίου.

#4 Ένα μαγευτικό animation για την μπελ επόκ

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 3

Η φαντασία του Μισέλ Οσελό («Αζούρ και Ασμάρ») μαγεύει ξανά στο «Η Dilili στο Παρίσι». Η νεαρή ηρωίδα της ταινίας φτάνει στην Πόλη του Φωτός για να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη πλεκτάνη, που τη φέρνει σε επαφή με σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Μαρί Κιουρί και ο Τουλούζ-Λοτρέκ.

#5 Συνάντηση κορυφής στο Μετς

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 4

Μη χάσετε μια απόλυτα δημιουργική μουσική συνάντηση στο «Half Note Jazz Club» (25-28/1), που ονομάζεται «Elegia Session» κι εμπλέκει τον πολυπράγμονα τζαζ τρομπετίστα Erik Truffaz, τον πολυκαλλιτέχνη (μουσικός, σκηνοθέτης κ.λπ.) Sig –ή Siegfried Debreband–, ο οποίος εδώ παίζει πιάνο, τσέλο και σινθεσάιζερ, και τον Λιβανέζο outrock ντράμερ/περκασιονίστα Fouad Afra. Με λίγα λόγια ένας απίθανος τζαζ συνδυασμός...

#6 Ένα νησί γεμάτο σταρ

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 5

Τα φαινόμενα απατούν και η αλήθεια είναι σχετική στο ατμοσφαιρικό θρίλερ «Νησί της Αποπλάνησης», με πρωταγωνιστές τον Μάθιου ΜακΚόναχι και την Αν Χάθαγουεϊ. Ηθελημένα απομονωμένος σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής, ο Μπέικερ ζει μια ήσυχη ζωή μέχρι τη στιγμή που το σκοτεινό παρελθόν του τον εγκλωβίζει σε μια εφιαλτική κατάσταση. Πέτρα του σκανδάλου η Κάρεν, η οποία θα του ζητήσει να δολοφονήσει τον διαταραγμένο και βίαιο σύζυγό της...

#7 Φύγαμε για Allouche

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 6

Στο ιστορικό κτίριο του Μεγάρου Δεληγεώργη, που εδώ και μερικούς μήνες αποτελεί την έδρα της νέας γκαλερί Allouche Benias, μέχρι τα τέλη Μαρτίου Έλληνες εικαστικοί παρουσιάζουν τα έργα τους. Από τη μία η ατομική εγκατάσταση του street artist b. «Life» μεταμορφώνει το ισόγειο σε μια σύνθεση τοιχογραφιών, γλυπτών και πινάκων, ενώ στην ομαδική «In Total Light», που τρέχει στον υπόλοιπο χώρο, συναντάμε (μεταξύ άλλων) ξεχωριστές αγιογραφίες του Στέλιου Φαϊτάκη, εύθραυστα γλυπτά της Μαλβίνας Παναγιωτίδη και ανθρωπόμορφα πλάσματα του Vassilis H.

#8 Σινεφίλ διήμερο για μικρούς (και μεγάλους)

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 7
«Αργά το Απόγευμα»

Οι βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έρχονται το σαββατοκύριακο 26-27/1 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Μη χάσετε το βαθιά ανθρώπινο και αβίαστα τρυφερό «Σούπα Μόντο» (Λικάριον Βαϊνάινα) από την Κένια, με ηρωίδα ένα κοριτσάκι που πιστεύει ότι έχει υπερδυνάμεις. Ακόμη, φροντίστε να φτάσετε στην ώρα σας στην Ταινιοθήκη, καθώς πριν από κάθε ταινία προβάλλονται εξαιρετικές μικρού μήκους, όπως το γλυκό ιρλανδικό animation «Αργά το Απόγευμα» (Λουίζ Μπαγκνάλ) και το... γουεσαντερσονικό «Βουρβουρού» της ταλαντούχας Καρίνας Λογοθέτη.

#9 Digital ρίχτερ από Ιαπωνία

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 8

Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Ριότζι Ικέντα επιστρέφει στη Στέγη και ηλεκτρίζει. Από τις 28/1 ο υπόγειος εκθεσιακός χώρος μεταμορφώνεται σε έναν οπτικοακουστικό παλμογράφο χάρη στο τελευταίο έργο του Ιάπωνα δημιουργού από τη σειρά «datamatics», με τίτλο «Data Flux». Δώδεκα βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με μια μινιμαλιστική ηλεκτρονική σύνθεση και γεμίζουν ψηφία και δεδομένα τις αισθήσεις του επισκέπτη. Είσοδος ελεύθερη.

#10 Βασιλική κόντρα στην οθόνη

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 9

Η πραγματική κόντρα του 16ου αιώνα ­ανάμεσα στη Μέρι Στιούαρτ και την Ελισάβετ Α΄ για το βρετανικό θρόνο περνάει με φινέτσα και μεγαλοπρέπεια στη μεγάλη οθόνη με το «Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας». Η έμπειρη θεατρική σκηνοθέτις Τζόσι Ρουρκ, στην πρώτη της κινηματογραφική δουλειά, στήνει γοητευτικά πλάνα και ντύνει με υπέροχα κοστούμια τις πρωτοκλασάτες πρωταγωνίστριες (Σέρσια Ρόναν, Μάργκο Ρόμπι), οι οποίες παραδίδουν μαθήματα ίντριγκας και μηχανορραφιών σε ένα δράμα εποχής με οσκαρικό αέρα.

#11 Δημόσια γλυπτική στο «Νιάρχος»

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 10

Λίγους μήνες μετά τα ασπρόμαυρα γλυπτά της Σοφίας Βάρη νέοι γλυπτικοί «οικοδεσπότες» έρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Από τις 28/1 είκοσι δημόσια γλυπτά του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου παρουσιάζονται στην Αγορά και την Πίσω Αγορά, όπως και στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης με το αφιέρωμα «Γιώργος Ζογγολόπουλος: το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής», ανοίγοντας τη συζήτηση για τη σημασία της δημόσιας τέχνης.

#12 «Πουπέ» με την Τζήμου

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 11

Τη Ρίκα, μια γυναίκα που εκθέτει την πινακοθήκη της ζωής της σε δημόσια θέα, ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου στο μονόλογο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Λα Πουπέ». Η σκηνοθέτις της παράστασης Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου, που προέρχεται από το χώρο του κινηματογράφου, ενσωματώνει πολλά οπτικοακουστικά στοιχεία στην αφήγηση. Δείτε την παράσταση του Από Μηχανής Θεάτρου σε avant premiere στις 28/1, παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό που θα βρείτε εδώ.

#13 Πώς είναι η Πρωτοχρονιά στα κινέζικα;

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 12

Για ένα διήμερο (29-30/1) η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μπαίνει στους ρυθμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς και υποδέχεται τη χρονιά του χοίρου. Μουσική, ακροβατικά, κουνγκ φου, χορός και όπερα Kunqu μάς φέρνουν σε επαφή με τον πολιτισμό της μακρινής χώρας, ενώ εκπαιδευτικά εργαστήρια (χαρτοκοπτική, καλλιγραφία, μαγειρική κ.ά.) πλαισιώνουν το πρόγραμμα. Είσοδος ελεύθερη.

#14 Το Dine Athens επιστρέφει

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (24-30/1) - εικόνα 13

Από 28/1-10/2 συντονιζόμαστε στους γευστικούς ρυθμούς της Athens Restaurant Week που φέτος μεγαλώνει. Περισσότεροι από 20.000 Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν πέρυσι στο γαστρονομικό κάλεσμα του Dine Athens, που επιστρέφει φέτος ανανεωμένο απλώνοντας τη δράση του από 28/1-10/2 και αγκαλιάζοντας πλέον δύο σαββατοκύριακα. Στο επίκεντρο βρίσκονται 120 κορυφαία εστιατόρια της πόλης και οι ταλαντούχοι σεφ τους που ανοίγουν τις πόρτες τους με ειδικά degustation menu των € 15, € 30 και € 60, αλλά και επιπλέον έκπτωση 10% για τους κατόχους καρτών της Alpha Bank. Βραβευμένα εστιατόρια, μοντέρνα bar-restaurants, εκλεκτοί πρεσβευτές της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας και των γεύσεων του κόσμου, αλλά και ταβέρνες και μεζεδοπωλεία δίνουν το παρών και προσφέρουν μια πληθώρα ιδεών για εξόδους από το «Botrini's», το «Tudor Hall» και το «CTC» μέχρι το «Che», το «Zinglee» και το «Ramino». To φετινό Dine Athens θα κορυφωθεί με μια ξεχωριστή εμπειρία: στις 3 και 4/2 ο διάσημος Αυστριακός σεφ Jacob Jan Boerma θα αφήσει για λίγο το εστιατόριό του «The White Room» στο Άμστερνταμ (3 αστέρια Michelin και 19.5/20 στον Gault&Millau) και θα έρθει στη «Σπονδή» με ένα ειδικό μενού έξι σταδίων σε υψηλές γαστρονομικές ταχύτητες. Δείτε όλα τα εστιατόρια που συμμετέχουν και κάντε τις κρατήσεις σας στο www.dineathens.gr, όπως και μέσω του e-table στο 211-311-5555.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".