Βραβεία Αργώ | Ένας νέος θεσμός για τη βράβευση των αρίστων Ελλήνων του Κόσμου

Στόχος του νέου αυτού θεσμού είναι η ανάδειξη και η προβολή των ιδιαίτερα επιτυχημένων Ελλήνων του πλανήτη.

Βραβεία Αργώ | Ένας νέος θεσμός για τη βράβευση των αρίστων Ελλήνων του Κόσμου

Η βράβευση των αρίστων Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο, θα γίνει στις 21 Μαρτίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος του νέου αυτού θεσμού είναι η ανάδειξη και η προβολή των ιδιαίτερα επιτυχημένων Ελλήνων του πλανήτη, που αποτελούν παράδειγμα εξέλιξης και αριστείας, αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας μεγαλουργεί όπου κι αν βρεθεί, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας Ελλάδας με εξωστρέφεια, ανοικτούς ορίζοντες, δημιουργικότητα και κοσμοπολιτισμό.

Οι τομείς δραστηριότητας των Βραβείων «Αργώ» αφορούν τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό, την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία, την Γαστρονομία, την Προσφορά στα Κοινά, τον Αθλητισμό και την Ανθρωπιστική Προσφορά. Η επιτροπή αξιολόγησης των Βραβείων Αργώ, αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες πανευρωπαϊκής, αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας.

Πρόεδρος είναι η Ελένη Αρβελέρ και μέλη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ο Παναγιώτης Γιαννάκης προπονητής καλαθοσφαίρισης, ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Επιχειρηματίας – Εκδότρια Άννη Ηλιοπούλου, ο Σταύρος Μπένος, ιδρυτής της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής / διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ», ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Βασίλειος Σκουρής ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Γαστρονομία αποτελεί μία από τις οκτώ κατηγορίες βράβευσης του θεσμού. Το γεγονός αυτό είναι ακόμα μία αναγνώριση του ρόλου που παίζει στις σύγχρονες κοινωνίες η τέχνη της Γαστρονομίας. Αποτελεί διεθνώς μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, δεν διαφέρει από τις άλλες Καλές Τέχνες, βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη, είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, καινοτομίες, έρευνα, πειραματισμό, είναι πολιτισμός σπουδαίος και σύνθετος.

Οι σύγχρονοι chefs – δημιουργοί σε όλο τον κόσμο είναι πλέον rock-stars, ιδιαίτερα αγαπητοί το κοινό, πρωτοπόροι και ρηξικέλευθοι και η δημιουργία ενός νέου μεγάλου πιάτου τους κάθε φορά που συμβαίνει, αποτελεί γεγονός.

Η Υψηλή Γαστρονομία, παράλληλα με την καλλιτεχνική της υπόσταση, αποτελεί και ένα επιχειρηματικό τομέα ιδιαίτερα επιτυχημένο που προσφέρει αναγνωσιμότητα και δημοφιλία που έχει αντοχή στον χρόνο και συνεχή εξέλιξη.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, ότι διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικούς ανθρώπους και σε αυτόν τον τομέα. Όχι μόνο ως αναγνωρισμένους και βραβευμένους chefs, αλλά και ως επιτυχημένους και υψηλού επιπέδου επιχειρηματίες, διακεκριμένους διεθνώς οινολόγους, στελέχη διεθνών οργανισμών που έχουν σχέση με ποιοτικά είδη διατροφής ή με την ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και παραγωγούς κρασιών.

Όλες αυτές οι προσωπικότητες, τιμούν την χώρα μας στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργικότητας και τον κόσμου του πολιτισμού. Το ποιος «άριστος» εξ’ όλων αυτών θα βραβευθεί στις 21 Μαρτίου 2019, θα το πληροφορηθούμε την ώρα της βράβευσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Άννη Ηλιοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Guerrilla Girls: "Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ακτιβισμό είναι να νιώθεις ταυτόχρονα χαρούμενος και εξαγριωμένος"

Το προβοκατόρικο φεμινιστικό γκρουπ Guerrilla Girls έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διεθνούς διαθεματικού φεστιβάλ WOW – Women of the World στο ΚΠΙΣΝ. Μιλήσαμε με το ιδρυτικό μέλος "Frida Kahlo" για τα φλέγοντα ζητήματα στην τέχνη σήμερα, τη διαφθορά των μουσείων και για το τι εκπροσωπεί για τις ίδιες ο φεμινισμός.