Βραβεία Αργώ | Ένας νέος θεσμός για τη βράβευση των αρίστων Ελλήνων του Κόσμου

Στόχος του νέου αυτού θεσμού είναι η ανάδειξη και η προβολή των ιδιαίτερα επιτυχημένων Ελλήνων του πλανήτη.

Βραβεία Αργώ | Ένας νέος θεσμός για τη βράβευση των αρίστων Ελλήνων του Κόσμου

Η βράβευση των αρίστων Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο, θα γίνει στις 21 Μαρτίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος του νέου αυτού θεσμού είναι η ανάδειξη και η προβολή των ιδιαίτερα επιτυχημένων Ελλήνων του πλανήτη, που αποτελούν παράδειγμα εξέλιξης και αριστείας, αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας μεγαλουργεί όπου κι αν βρεθεί, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας Ελλάδας με εξωστρέφεια, ανοικτούς ορίζοντες, δημιουργικότητα και κοσμοπολιτισμό.

Οι τομείς δραστηριότητας των Βραβείων «Αργώ» αφορούν τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό, την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία, την Γαστρονομία, την Προσφορά στα Κοινά, τον Αθλητισμό και την Ανθρωπιστική Προσφορά. Η επιτροπή αξιολόγησης των Βραβείων Αργώ, αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες πανευρωπαϊκής, αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας.

Πρόεδρος είναι η Ελένη Αρβελέρ και μέλη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ο Παναγιώτης Γιαννάκης προπονητής καλαθοσφαίρισης, ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Επιχειρηματίας – Εκδότρια Άννη Ηλιοπούλου, ο Σταύρος Μπένος, ιδρυτής της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής / διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ», ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Βασίλειος Σκουρής ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Γαστρονομία αποτελεί μία από τις οκτώ κατηγορίες βράβευσης του θεσμού. Το γεγονός αυτό είναι ακόμα μία αναγνώριση του ρόλου που παίζει στις σύγχρονες κοινωνίες η τέχνη της Γαστρονομίας. Αποτελεί διεθνώς μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, δεν διαφέρει από τις άλλες Καλές Τέχνες, βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη, είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, καινοτομίες, έρευνα, πειραματισμό, είναι πολιτισμός σπουδαίος και σύνθετος.

Οι σύγχρονοι chefs – δημιουργοί σε όλο τον κόσμο είναι πλέον rock-stars, ιδιαίτερα αγαπητοί το κοινό, πρωτοπόροι και ρηξικέλευθοι και η δημιουργία ενός νέου μεγάλου πιάτου τους κάθε φορά που συμβαίνει, αποτελεί γεγονός.

Η Υψηλή Γαστρονομία, παράλληλα με την καλλιτεχνική της υπόσταση, αποτελεί και ένα επιχειρηματικό τομέα ιδιαίτερα επιτυχημένο που προσφέρει αναγνωσιμότητα και δημοφιλία που έχει αντοχή στον χρόνο και συνεχή εξέλιξη.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, ότι διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικούς ανθρώπους και σε αυτόν τον τομέα. Όχι μόνο ως αναγνωρισμένους και βραβευμένους chefs, αλλά και ως επιτυχημένους και υψηλού επιπέδου επιχειρηματίες, διακεκριμένους διεθνώς οινολόγους, στελέχη διεθνών οργανισμών που έχουν σχέση με ποιοτικά είδη διατροφής ή με την ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και παραγωγούς κρασιών.

Όλες αυτές οι προσωπικότητες, τιμούν την χώρα μας στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργικότητας και τον κόσμου του πολιτισμού. Το ποιος «άριστος» εξ’ όλων αυτών θα βραβευθεί στις 21 Μαρτίου 2019, θα το πληροφορηθούμε την ώρα της βράβευσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Άννη Ηλιοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.