Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1)

Ζωντανές περφόρμανς γεμίζουν τα δωμάτια του «St. George Lycabettus», ο Βαν Γκογκ ζωντανεύει και οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν τον ονειρικό προορισμό τους στην Πλατεία Κοτζιά.

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1)

#1 Βέρντι κατευθείαν από το... Λονδίνο

Η νέα χρονιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινάει με τη σπουδαία όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Σιμόν Μποκανέγκρα». Πρόκειται για ένα έργο με βαθιά πολιτικά μηνύματα, που αφορούν την ενότητα μιας Ιταλίας χωρίς εμφύλιες διαμάχες και πολέμους, έργο βαθιά φιλοσοφικό και στοχαστικό και, φυσικά, με πανέμορφη μουσική, που το κάνει να ξεχωρίζει στην εργογραφία του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος εδώ έχει πλάσει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Στη Λυρική έρχεται για έξι παραστάσεις (από 19/1) η ιστορική παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Ελάιτζα Μοζίνσκι, πλούσια κι εντυπωσιακή στην αναγεννησιακή της μορφή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Διευθύνουν η Ζωή Τσόκανου και ο Στάθης Σούλης.

#2 Έχετε κλείσει δωμάτιο;

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 1

Η εικαστική διοργάνωση «Rooms» της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος φέρνει, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Πάνθεον, την έκδοση «Performance Rooms»: για τέσσερις ημέρες (24-27/1) δεκαεννιά επιμελητές παρουσιάζουν ζωντανές περφόρμανς στα δωμάτια του ξενοδοχείου «St George Lycabettus» (Κλεομένους 2, Πλατεία Δεξαμενής). Μέσα από digital πειραματικές συνθήκες, αστικές ζούγκλες δωματίου, φουτουριστικές προβολές ή συλλογικά εργαλεία, η έκθεση επιχειρεί να καταγράψει το σύγχρονο επιτελεστικό αποτύπωμα, να δοκιμάσει την «ηρεμία» του θεατή και να σκεφτεί out of the box.

#3 Ο Καραγκιόζης αποκτά το δικό του στέκι

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 2

Ο Ηλίας Καρελλάς δημιούργησε σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής ένα στέκι για το θέατρο σκιών. Το «Σπίτι του Καραγκιόζη» ανοίγει τις πόρτες του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 300 τ.μ. στο φουαγιέ του ισογείου. Μια βιωματική εμπειρία για όλη την οικογένεια, που μας βάζει για πρώτη φορά μέσα στο σπίτι του Καραγκιόζη. Με οδηγούς τους εμψυχωτές ανακαλύπτουμε καλά κρυμμένα μυστικά του θεάτρου σκιών, ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε σπάνιες συλλεκτικές φιγούρες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, εκεί θα μας περιμένει και ο Ηλίας Καρελλάς με το νέο του έργο «Ο Καραγκιόζης μαέστρος» (19/1–20/4). Ένα πολυθέαμα με γιγαντοφιγούρες και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τη Δήμητρα Καχριμανίδη (λαούτο) και τον Χρήστο Σύγγελο (ούτι, νέι) και συν-εμψυχωτές τους Δήμητρα Κώνστα και Νικόλα Τζιβελέκη.

#4 Διακόπτες στο «on»

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 3

«Αν οι μνήμες είναι αυτές που καθορίζουν την ταυτότητά μας, τι συμβαίνει όταν τις ανασυνθέτεις;» Η εικαστικός Σοφία Ροζάκη επιλέγει αποσπασματικές φιγούρες, πράγματα και καταστάσεις από τη ζωή της, τα δένει εκ νέου στον καμβά και παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Flip a switch». Στην αίθουσα τέχνης ena contemporary ποπ αρτ έργα με μπόλικο χρώμα και διαφορετικά μέσα μας περιμένουν μέχρι τις 9/2.

#5 Βαλκανικό σουίνγκ στο Μέγαρο

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 4

Μια μπάντα την οποία ξέρουμε ήδη καλά, μία από τις hot ­ορχήστρες των Βαλκανίων που δίνουν νόημα σε ένα σουίνγκ που συγγενεύει με τα δικά μας ακούσματα. Η ορχήστρα χάλκινων του τρομπετίστα Bojan Ristic έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής (21/1) για να στήσει ένα πραγματικό γλέντι, μια γιορτή όπως αυτές που ζήσαμε στις ταινίες του Κουστουρίτσα και, από πολιτισμική άποψη, καταγράφουν χαρές, αισθήματα, λύπες των ανθρώπων μιας χερσονήσου γεμάτης φιέστες, πάθη και πολέμους...

#6 Φύγαμε για Πλατεία Κοτζιά

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 5

Συνεπές στο ραντεβού του για ακόμη μία χρονιά, το 23ο Παζάρι Βιβλίου καταφθάνει στην Πλατεία Κοτζιά με κεντρικό σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». Από την Παρασκευή 18/1 και σχεδόν για ένα μήνα, σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, περίπου διακόσιοι εκδότες της χώρας συγκεντρώνουν χιλιάδες βιβλία κάθε κατηγορίας. Με τις τιμές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες, οπότε... καλό book digging, αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες!

#7 Τραγουδώντας Λόρκα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 6

Το «Δέντρο F.G. Lorca» είναι ένα ολόκληρο πολιτισμικό σώμα (ποίηση, τραγούδι, μουσική) που αγκαλιάζει τον κόσμο. Αφορμή είναι πάντα ο λόγος του κορυφαίου ποιητή, που ο ίδιος τον έχει κάνει τραγούδι κι έχει εμπνεύσει δικούς μας συνθέτες να τον μελοποιήσουν. «Δέντρο F.G. Lorca» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την Πέμπτη 17/1, στον κύκλο «Μουσική και λόγος». Τραγουδά η Καλλιόπη Βέττα με τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων σε ενορχηστρώσεις και κιθαρισμούς του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

#8 Ο Γουίλεμ Νταφόε σε ρόλο ζωής

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 7

Ένας σπουδαίος ηθοποιός υποδύεται έναν κορυφαίο ζωγράφο στην ταινία «Στην Πύλη της Αιωνιότητας» του Τζούλιαν Σνάμπελ, του σκηνοθέτη που μας έχει χαρίσει αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές στιγμές («Πριν Πέσει η Νύχτα», «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα»). Εδώ ο δημιουργός καδράρει τον Νταφόε καθώς ενσαρκώνει τον Ολλανδό ιμπρεσιονιστή την περίοδο που ζούσε στην πόλη Αρλ του γαλλικού Νότου. Το τοπίο γοήτευσε τον Βαν Γκογκ, ο οποίος τότε εμπνεύστηκε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του, όπως η «Έναστρη Νύχτα», αλλά και τη διάσημη σειρά πινάκων με τα «Ηλιοτρόπια». Για την εξαιρετική ερμηνευτική δουλειά του ο Νταφόε απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες.

#9 Καθημερινά αθηναϊκά frames

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 8

Ποιος γνωρίζει καλύτερα την Αθήνα, αν όχι εκείνοι που τη βιώνουν καθημερινά; Κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, η νέα ομαδική έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 24/1 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με τίτλο «Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους», παρουσιάζει κάδρα από πενήντα ερασιτέχνες φωτογράφους με θέμα την περιοχή της πόλης που ζουν.

#10 Γίνε ο ήρωας της 9ης τέχνης

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 9

Έχοντας πάντα στόχο τη γνωριμία των παιδιών με κάθε μορφή τέχνης, το δωρεάν εκπαιδευτικό εργαστήριο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο «Εισαγωγή στα comics και στο character design», καλεί τους έφηβους επισκέπτες του σε μια πρώτη επαφή με την 9η τέχνη. To Σάββατο 19/1 (5-7 μ.μ.) έφηβοι 12-17 ετών ανακαλύπτουν τα μυστικά του σύμπαντος των κόμικς, ενώ στη δεύτερη συνάντησή τους (26/1, 5-7 μ.μ.) τα μολύβια παίρνουν φωτιά και αρχίζει ο σχεδιασμός των χαρακτήρων μέσα από ασκήσεις και παραδείγματα.

#11 Πάνω στο κυπριακό σώμα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα (17-23/1) - εικόνα 10

Ποια είναι η ταυτότητα της Κύπρου, ενός γεωγραφικού τόπου κατακερματισμένου με ασυμφιλίωτες κοινωνίες κι εθνικές κοινότητες; Στη νέα ατομική του έκθεση «Αρχιπέλαγος», που φιλοξενείται στην γκαλερί CAN, ο Κύπριος Λευτέρης Τάπας δημιουργεί ένα φαντασιακό χάρτη πάνω στο τρίπτυχο «γη - νερό - ουρανός», χρησιμοποιώντας υλικά παρμένα από τον τόπο αναφοράς και τις προσωπικές του μνήμες. Συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.