
#1 Ο «Αρίστος» μετακομίζει
Η παράσταση που υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιώργος Παπαγεωργίου αλλάζει θεατρικό σπίτι με τον ερχομό της νέας χρονιάς. Ο «Αρίστος» έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2018 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, έγινε sold out ξανά και ξανά, διακρίθηκε στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του «α» και από 14/1 συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο Θέατρο Άνεσις. Η Ελένη Ουζουνίδου, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Χριστοδούλου πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση υψηλού συγκινησιακού βεληνεκούς και δυναμικής ερμηνευτικής παρουσίας, που εξετάζει την υπόθεση του φερόμενου ως δράκου του Σέιχ Σου Αριστείδη Παγκρατίδη. Βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» και με λίγα σκηνικά αντικείμενα, που σχεδόν περνούν απαρατήρητα δίπλα στις κορυφαίες ερμηνείες των τριών ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει τις χειμαρρώδεις εξομολογήσεις εννέα προσώπων που συνδέθηκαν με τον Αρίστο.
#2 Στο θηλυκό καλειδοσκόπιο

Από τις μυθικές αφηγήσεις μέχρι τις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, οι διαφορετικοί ρόλοι της γυναίκας ενέπνευσαν την Έλμα Τσαρούχη κι έδωσαν τροφή στη νέα σειρά έργων «Προσωρινές προσωπικότητες». Από την Πέμπτη 10/1, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, έργα μεικτής τεχνικής με βάση το ξύλο συνδυάζουν ζωγραφικά πορτρέτα σε ύφος φαγιούμ με λεπτομέρειες μικρογλυπτικής, αναζητώντας έμμεσα το συνδετικό κρίκο που ενώνει όλα τα θηλυκά προσωπεία. Υπάρχει άραγε;
#3 Τα παιδιά των Jethro Tull στο «Temple»

Οι Καναδοί Blood Ceremony φέρνουν την εμποτισμένη με νότες φλάουτου vintage rock τους στο μουσικό «ναό» της Ιάκχου (12/1). Λίγο doom, λίγη ’70s ψυχεδέλεια και αρκετή μαύρη μαγεία σε ένα live που θα αποθεώσει την έννοια του occult... Το πρόσταγμα δίνει η ταλαντούχα φλαουτίστρια Alia O’Brien, με σόλο που θυμίζουν επικίνδυνα Jethro Tull – είναι η αγαπημένη της μπάντα άλλωστε. «Black Sabbath με φλάουτο» ή «Τα παιδιά των Jethro Tull»; Ανατριχίλες ή μυσταγωγία; Εσείς θα αποφασίσετε ανάμεσα στις προκλητικές horror ιστορίες τους. Τη συναυλία ανοίγουν οι νεοσύστατοι Electric Feat.
#4 Χαρτιά σχεδόν μαγικά

Η γκαλερί Roma, που άνοιξε μόλις στο Κολωνάκι, εγκαινιάζει την πορεία της με έργα του νεορεαλιστή Παύλου Διονυσόπουλου. Από την Πέμπτη 10/1 (εγκαίνια: 7 μ.μ.), στο «Pavlos - Almost Magic», επιλεγμένα έργα ανά δεκαετία της ζωής του δίνουν μια γεύση από τον πολυταξιδεμένο εικαστικό και τη χαρακτηριστική του τεχνοτροπία στη μετατροπή λωρίδων χαρτιού από αφίσες σε τρισδιάστατα έργα τέχνης. Παράλληλα, στον επάνω όροφο, θα λειτουργεί private viewing room για τη δευτερογενή αγορά έργων σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως οι Γαΐτης, Κεσσανλής, Κανιάρης, Φασιανός κ.ά.
#5 «Παιχνίδι με τη Φωτιά»

Ένας νεαρός που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας ερωτεύεται μια παλιά του συμμαθήτρια. Ύστερα από ένα ταξίδι της στην Αφρική, εκείνη θα γυρίσει συνοδευόμενη από έναν πλούσιο γόη, με τον συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι να στήνει ένα παράξενο τρίο, οι σχέσεις του οποίου θα οδηγηθούν γρήγορα σε απρόοπτα μονοπάτια. Στο «Παιχνίδι με τη Φωτιά» ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Λι Τσανγκ-ντονγκ («Ποίηση») διασκευάζει δεξιοτεχνικά και με υπόγεια ένταση το διήγημα του διάσημου Ιάπωνα, υπογράφοντας ένα υποβλητικό ερωτικό θρίλερ που κέρδισε το βραβείο των κριτικών στο Φεστιβάλ Κανών.
#6 Punk ’n’ roll συναυλία αλληλεγγύης

Τα «Τραγούδια της φωτιάς» θα ανάψουν την πιο κρίσιμη ώρα στο «Κύτταρο» (11/1) για να καλυφθούν τα υψηλά ιατρικά έξοδα ενός συνανθρώπου μας. Σπύρος Γραμμένος, Deus ex Machina, Ζωρζ Πιλαλί κ.ά. συσπειρώνουν την punk ’n’ roll σκηνή για καλό σκοπό.
#7 Τι μουσική φτιάχνεις χακάροντας;

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της ηλεκτρονικής sound art, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει ένα τριήμερο εργαστήριο αφιερωμένο στα diy μουσικά όργανα της νέας γενιάς. Από 11 έως τις 13 του μηνός, σε συνεργασία με διεθνείς μέντορες, μουσικοί, ηχολήπτες κι επίδοξοι χάκερ βάζουν στο «on» ηλεκτρονικούς αισθητήρες κι ελεγκτές και πειραματίζονται με τη συλλογική δημιουργία καινούργιων οργάνων/ήχων και τους τρόπους δημιουργίας μουσικής. Την τελευταία ημέρα (13/1), στις 5 το απόγευμα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα συντεθούν σε ένα ενιαίο έργο και θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μια ανοιχτή περφόρμανς.
#8 Ποιητικός και μουσικός «Θείος Βάνιας»

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος παίζει θέατρο; Ναι, η Μαρία Μαγκανάρη πήρε την απόφαση να γεμίσει με μουσικότητα την παράσταση του τσεχοφικού αριστουργήματος, που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 10/1 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και ζήτησε από τον γνωστό συνθέτη όχι μόνο να γράψει τη μουσική της παράστασης αλλά και να παίξει δίπλα σε εκείνη και στους Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Κώστα Κουτσολέλο, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρη Ντάσκα και Γιωργή Τσαμπουράκη. Σε αυτήν την ιδιαίτερη τσεχοφική ανάγνωση ο ρεαλισμός αποδομείται, με τις μουσικοποιητικές στιγμές να απεικονίζουν τι συμβαίνει στην ψυχή των ανεξίτηλων ηρώων του έργου.
#9 Φωτίζοντας την υλικότητα

Με καταβολές από το χώρο της περφόρμανς, η Άννα Φαφαλιού χρησιμοποιεί αρκετά τη σωματική αντίληψη στα έργα της. Στη νέα ατομική της έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη «There is a light that never goes out» μια συνθήκη από νέον επιγραφές και δύο γλυπτά καλεί τον επισκέπτη να βρει τα προσωπικά του χωρικά και συναισθηματικά όρια, να διερωτηθεί για τη δυσκαμψία ή τη μεταβλητότητα της ύλης (από 10/1).
#10 Τα ζόμπι καταλαμβάνουν το Παρίσι

Οι νεκροζώντανοι δεν είναι, ως γνωστόν, χορτοφάγοι, αλλά ούτε και αποκλειστικό προνόμιο του αμερικανικού σινεμά. Βασισμένος σε μια απλή ιδέα ενός μυθιστορήματος του Πιτ Αγκαρμάν, ο Γάλλος Ντομινίκ Ροσέ στήνει ένα αλλόκοτο σκηνικό γύρω από τον Σαμ, έναν άντρα που ξυπνά σε ένα Παρίσι το οποίο έχει πλημμυρίσει ανεξήγητα από ζόμπι. Κλεισμένος στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, θα προσπαθήσει να προστατευτεί από τους εισβολείς αλλά και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τυχόν άλλους επιζώντες. Το αγγλόφωνο «Βράδυ που Έφαγε τον Κόσμο» είναι η ευρηματική, κλειστοφοβική και αγωνιώδης οδύσσειά του, ένας πρωτότυπος συνδυασμός των ταινιών «Ζωντανός Θρύλος» και «28 Μέρες Μετά».
#11 Πρωτόγνωρη συνάντηση για την ΚΟΑ

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει για πρώτη φορά ο πολύπλευρος μαέστρος και ακαδημαϊκός Λέον Μποτστάιν. Στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής (11/1) θα συναντηθεί το μουσικό αίνιγμα του Νίκου Σκαλκώτα «Πέντε ελληνικοί xoροί» με το επαναστατικό «concerto grosso» του Δημήτρη Μητρόπουλου και το εντυπωσιακό, φρέσκο Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2 του Γιώργου Τσοντάκη με σουίτα από την όπερα «Ο Ιππότης με το ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους.