10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο

Επισκέψεις σε άλλοτε ακμάζουσες βιοτεχνίες, επιτελεστικά δωμάτια ξενοδοχείου και οπτικοακουστικά ρίχτερ Ιαπωνίας στις εκθέσεις του μήνα.

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο

#1 Επίσκεψη: Έρση Κρούσκα, Άγγελος Σκούρτης

Για πάνω από δεκαπέντε χρόνια στα χέρια του μουσείου Μπενάκη ως «Δωρεά Μέντη», το ανενεργό σώμα της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας Μεντής έχει εγκλωβίσει την αύρα της άλλοτε ακμάζουσας νηματουργίας σε ένα μουσειακό χώρο-εργαστήριο που μυεί τους επισκέπτες στα στάδια της επεξεργασίας μεταξιού και κατασκευής κλώστινων τεχνουργημάτων. Αφού επισκέφτηκαν πολλές φορές το μέρος, συζήτησαν με τους ανθρώπους του, βιντεοσκόπησαν και φωτογράφησαν τις μηχανικές εγκαταστάσεις, οι καλλιτέχνες Έρση Κρούσκα και Άγγελος Σκούρτης (ομάδα Point) δημιουργούν μια site-specific πρόταση. Από τις 8 Ιανουαρίου, βιντεο-προβολές σηματοδοτούν τη λειτουργία του εργαστηρίου, μικρές εικαστικές παρεμβάσεις με φωτογραφίες κοστουμιών από διάφορες εποχές, μαζί με υλικά και προϊόντα που παράγει η κλωστοϋφαντουργεία κάνουν αναδρομή στην ιστορία του ενδύματος.

i Κλωστοϋφαντουργία/ Μουσείο Μεντής | Πολυφήμου 6, Κάτω Πετράλωνα | 2103478792 | 8/1-9/2 | Τρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#2 Pavlos – Almost magic

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 1

Η γκαλερί Roma, ένας φρέσκος χώρος τέχνης στο Κολωνάκι της Άννας Αγγελοπούλου, εγκαινιάζει την πορεία του με έργα του Παύλου Διονυσόπουλου. Μαθητής του Γιάννη Μόραλη, ο πολυταξιδεμένος εικαστικός συγχρωτίστηκε στην πορεία του με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Raymond Haynes, Cesar, Giacometti, Calder και Dubuffet, και ακολούθησε το ευρωπαϊκό κίνημα του «Νέου Ρεαλισμού». Από τις 10 Ιανουαρίου, επιλεγμένα έργα ανά δεκαετία της πορείας του Pavlos δίνουν μια σύντομη γεύση από την χαρακτηριστική του τεχνοτροπία, που μετατρέπει τεμαχισμένες λωρίδες χαρτιού από αφίσες σε έργα τέχνης. Παράλληλα, στον επάνω όροφο, θα λειτουργεί private viewing room για τη δευτερογενή αγορά έργων σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα, όπως των Γαϊτη, Κεσσανλή, Κανιάρη, Φασιανού και άλλων.

i Roma Gallery | Ρώμα 5, Κολωνάκι | 2130358344 | 10/1-10/3 |Δευτ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-5 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#3 Ατελιέ στον χρόνο

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 2

Με στόχο την παρουσίαση δημιουργών θηλυκού γένους που έχουν συνέπεια και συνέχεια στο σύνολο του καλλιτεχνικού τους έργου, το μουσείο Φρυσίρα φέρνει την ομαδική έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο». Από τις 10 Ιανουαρίου, δέκα διακεκριμένες γυναίκες εικαστικοί που είναι σημεία αναφορά για την ελληνική σκηνή παραθέτουν καμβάδες και τρισδιάστατα έργα, σε ένα συνολικό σκηνικό που συνομιλεί άλλοτε ήσυχα και άλλοτε γοερά. Συμμετέχουν οι: Αντιγόνη Καββαθά, Μαριγώ Κάσση, Πελαγία Κυριαζή, Αφροδίτη Λίτη, Εύα Μελά, Ελένη Μωραΐτη, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Δέσποινα Τσάκνη, Μαίρη Χρηστέα.

i Μουσείο Φρυσίρα | 10/1-Απρίλιος | Τετ.-Παρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ.: € 3


#4 Λευτέρης Τάπας: Archipelago

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 3

Γη, νερό, ουρανός. Το σώμα της Κύπρου –ενός νησιού χωρισμένου στη μέση, ενός τόπου με πλούσια ιστορία και αποικιοκρατικό παρελθόν, ενός σημείου συνάντησης ξεχωριστών και όχι ιδιαίτερα ενοποιημένων κοινοτήτων, εθνοτήτων και εθνικοτήτων– γίνεται ο δίαυλος στα χέρια του Λευτέρη Τάπα. Στη νέα έκθεση-σύνθεση που παρουσιάζει στην CAN gallery από 11 Ιανουαρίου, δημιουργεί ένα φαντασιακό εικαστικό τόπο για να διερωτηθεί πάνω στην ταυτότητα της πολυσήμαντης Κύπρου αλλά και το ρόλο της ίδιας της τέχνης. Υλικά παρμένα από λατομεία της Κύπρου, πολτοποιημένες κυπριακές εφημερίδες και προσωπικές αναμνήσεις-αποτυπώσεις του νυχτερινού ουρανού από το νησί φτιάχνουν ένα βαριά φορτισμένο έργο που ξεγλιστράει σε πολλά εννοιολογικά μονοπάτια.

i CAN gallery | 11/1-23/2 | Τρ.-Παρ.: 12 μ-3 μ.μ., 5-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#5 Πέπη Σβορώνου: Αναδρομική Έκθεση

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 4

Αν και η Πέπη Σβορώνου είναι γνωστή κυρίως για την ενασχόλησή της με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη δημιουργία γυναικείων ενδυμάτων από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η ίδια δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι το θάνατό της και συμμετείχε σε αρκετές εκθέσεις. Η έκθεση στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που ξεκινά από τις 15 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη έκθεση που επιδιώκει να αναδείξει αυτόνομα το σύνολο του έργου της Πέπης Σβορώνου, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωγραφική της δημιουργία με περίπου εκατό πίνακες από τα σπουδαστικά της χρόνια, μέχρι τις αφηρημένες συνθέσεις του ’60-’70 και τις κατασκευές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους εξπρεσιονιστικούς πίνακες που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, τμήμα της έκθεσης θα αφιερωθεί στην εργασία στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, με την παρουσίαση ολοκληρωμένων ενδυμάτων, αλλά και των σχεδίων εργασίας.

i ΜΙΕΤ | 15/1-23/2 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#6 Ο συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 5

Είναι χαρά όταν ένας κομίστας κερδίζει τη θέση του σε μουσείο. Ο Soloup, κατά κόσμο Αντώνης Νικολόπουλος, φέρνει πρωτότυπο υλικό από το νέο graphic novel του στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μία ιστορία που επαναπροσεγγίζει το σενάριο της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την διηγούνται οι αδελφοί Γκριμ στην δεύτερη εκδοχή της. Από 23 Ιανουαρίου, storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς αλλά και μερικές εικαστικές κατασκευές, που ζωντανεύουν τις έξι διηγήσεις του βιβλίου, δίνουν αρκετές οπτικές στον επισκέπτη. Την έκθεση πλαισιώνουν ημερίδες, συναυλίες, workshops και άλλες δράσεις.

i Μουσείο Μπενάκη-κτίριο Πειραιώς | 23/1-17/3 | Τετ.-Σάβ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 5


#7 Performance Rooms 2019

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 6

Φτάνοντας στην αρχή της τρίτης δεκαετίας, η εικαστική διοργάνωση Rooms της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον φέρνουν το «Performance Rooms»: για τέσσερις ημέρες, δεκαεννιά επιμελητές παρουσιάζουν περφόρμ στα δωμάτια του ξενοδοχείου St George Lycabettus στο Κολωνάκι. Με στόχο την καταγραφή του σύγχρονου επιτελεστικού αποτυπώματος, συναντάμε από μετα-ψηφιακές συνθήκες –όπως στο «Fake ID» της Μαριλένας Αλιγιζάκη που σε καλεί να φτιάξεις ένα άβαταρ ή στο «Urbanox» του Γιώργου Νικόπουλου όπου βλέπουμε το animation στην πραγματική ζωή– μέχρι μεταμορφώσεις δωματίων σε αστικές ζούγκλες, φουτουριστικές προβολές ή συλλογικά εργαλεία, φλερτάροντας με τη συμμετοχή του επισκέπτη, την «ηρεμία» του θεατή και την πρωτοτυπία της σύγχρονης τέχνης. Εγκαίνια στις 24 Ιανουαρίου.

i Ξενοδοχείο St George Lycabettus | Κλεομένους 2, Κολωνάκι | 24-27/1 | 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#8 Μαρκ Χατζηπατέρας

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 7

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας, ένας από τους καλλιτέχνες που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με δημόσια έργα αλλά και στο εξωτερικό με συμμετοχές σε εκθέσεις και φουάρ, επιστρέφει με νέα σειρά έργων στην γκαλερί a.antonopoulou.art από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019. Περισσότερο απλά αποτυπωμένες μορφές, σε μινιμαλιστικό πάντα πλαίσιο, με μια διάθεση παιχνιδιού και αθωότητας, παίζουν με το μάτι του θεατή αψηφώντας την προοπτική και το ξεκάθαρο σημαινόμενο. Φυτά, δέντρα, φωτιστικά, έπιπλα, μικρά αρπακτικά, ιερογλυφικά ή ιερά αντικείμενα; Οι μορφές-σύμβολα του Χατζηπατέρα –σε καμβά ή γλυπτό– παραμένουν ακαθόριστες, μα αρκετά οικίες στον επισκέπτη.

i Γκαλερί a.antonopoulou.art | 24/1-2/3 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#9 Ριότζι Ικέντα: Data.flux [12XGA version]

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 8

Πόσα μοτίβα κρύβει το σύμπαν γύρω μας; Φιλοξενώντας για δεύτερη φορά τον διεθνώς καταξιωμένο Ιάπωνα καλλιτέχνη Ριότζι Ικέντα, η Στέγη μετατρέπεται σε ένα immersive περιβάλλον που δονεί τις ανθρώπινες αισθήσεις με ψηφία και δεδομένα. Δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με μια μινιμαλιστική ηλεκτρονική σύνθεση και παρασύρουν το θεατή στο «data.flux [12XGA version]», το τελευταίο έργο της εν εξελίξει σειράς «datamatics». Από τα μικρά μοτίβα που υπάρχουν γύρω μας μέχρι τις γεωγραφικές συντεταγμένες, τις κυτταρικές πληροφορίες και τις χωροχρονικές ακολουθίες, μαθηματικά και digital art ενώνονται σε μια αισθητηριακή εμπειρία πολλών οπτικοακουστικών ρίχτερ. Το installation ξεκινάει στις 28 Ιανουαρίου.

i Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Εκθεσιακός Χώρος) | 28/1-17/2 | Δευ.-Παρ.: 4-10 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 12 μ.-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


#10 Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 9

Αρχής γενομένης από τα ασπρόμαυρα γλυπτά της Σοφίας Βάρη, το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μάς είχε προετοιμάσει για νέες γλυπτικές φιλοξενίες στους χώρους του. Από τις 28 Ιανουαρίου, ο εμβληματικός Γιώργος Ζογγολόπουλος, δημιουργός μερικών από τα πιο αναγνωρίσιμα δημόσια έργα στη χώρα, όπως οι «Ομπρέλες» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ή οι «Ολυμπιακοί Κύκλοι» στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, καταφτάνει στο Νιάρχο με είκοσι έργα που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι νέοι γλυπτικοί «οικοδεσπότες» απλώνονται στην Αγορά και την Πίσω Αγορά, καθώς και στο αίθριο του τέταρτου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος στόχος παραμένει η ανάδειξη της σημασίας της δημόσιας τέχνης και της σχέσης πολίτη-δημόσιου χώρου.

i ΚΠΙΣΝ | 28/1-31/5 | Είσοδος ελεύθερη.


#11 Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 10

Λόγω των αναγκαίων μέτρων προστασίας και της ευαισθησίας του υλικού που είναι κατασκευασμένα, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων από την περιοδική έκθεση του μουσείου Ακρόπολης έχει επιστρέψει στον τόπο του και έχει αντικατασταθεί με νέο υλικό, δίνοντας εκ νέου λόγους για να ανακαλύψουμε τη μακρινή κουλτούρα. Από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong, από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου –που για πρώτη φορά ανοίγονται στο κοινό–, η προσωπογραφία του αυτοκράτορα σε προχωρημένη ηλικία με επίσημο ένδυμα, νέα περίτεχνα κεντημένα κοστούμια ηθοποιών της αυτοκρατορική αυλής και ειλητάρια, καθώς και εικονογραφημένα θεατρικά βιβλία με νέες παραστάσεις μας περιμένουν για όλο τον μήνα. Κάθε Παρασκευή (1 μ.μ.), Σαββάτο και Κυριακή (11 π.μ. & 1 μ.μ.), οι φροντιστές-αρχαιολόγοι διοργανώνουν ξεναγήσεις.

i Μουσείο Ακρόπολης (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων) | Έως 14/2 | Δευτ.: 8 π.μ.-4 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 8 π.μ.-8 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 3


#12 Ηρακλής, Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο - εικόνα 11

Ο ήρωας-θεός που τίμησε περισσότερο η αρχαία Αθήνα, ο πολυδιάστατος Ηρακλής, πρωταγωνιστεί στο νέο περιοδικό εκθεσιακό αφιέρωμα του Νομισματικού Μουσείου. Για όλο το μήνα, περισσότερες από τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες παρουσιάζονται –οι περισσότερες για πρώτη φορά στο κοινό– και αποτυπώνουν τις διαφορετικές εκδοχές του ήρωα ανά περιοχή και αισθητική αντίληψη περιόδου. Στο δεύτερο όροφο του Ιλίου Μελάθρον, στη βιβλιοθήκη του Ερρίκου Σλήμαν, νομισματικά κυρίως ευρήματα αλλά και επιγραφές, γλυπτά ή πινάκια ξεδιπλώνουν τέσσερις θεµατικές ενότητες. Σε επιμέλεια του διευθυντή του μουσείου Δρ. Γεώργιου Κακαβά και της συνεργάτιδας-αρχαιολόγου Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, βλέπουμε τις προσωπογραφίες, τα όπλα, την παιδική ηλικία και την αφομοίωση του Ηρακλή µε άλλες θεότητες της Ανατολής. Ταυτόχρονα, δεκαεννέα σύγχρονα ζωγραφικά έργα του Παύλου Σάμιου (καθηγητή της ΑΣΚΤ) συνομιλούν με τις αρχαιότητες.

i Νομισματικό Μουσείο (2ος όροφος στο Ιλίου Μελάθρον) | Έως 31/10 | Δευτ., Τετ-Κυρ.: 8.30 π.μ.-3.30 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 3.


Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Φρυσίρα (Frissiras Museum)

Μονής Αστερίου 3, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

CAN

Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2022

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.

Ένα μαρμάρινο πορτραίτο παιδιού από τη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, γιορτάζει την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζοντας την άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης".

Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε κοσμεί τα Άνω Λαδάδικα

Η περιοχή Βαλαωρίτου αποκτά μια νέα τοιχογραφία με θέμα την εμβληματική ταινία "Cine Paradiso", η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.