Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/1)

Βόλτα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ποίηση στους δρόμους, ταξίδια σε μετα-μποχερσιανές βιβλιοθήκες και φωτογραφικές συναντήσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/1)

Πρώτη Κυριακή του μήνα (6/1) για τη χειμερινή περίοδο σημαίνει ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πέρα από τα χιλιάδες ιστορικά τεκμήρια της χώρας, η περιοδική έκθεση «Ξόμπλια Πλουμίδια & Στολίσματα» (επιμ. Ίρις Κρητικού) εμπνέεται από την αρχαία αισθητική και φέρνει σύγχρονες κομψές προτάσεις. Από την άλλη, στο Νομισματικό Μουσείο, πέρα από τα μόνιμα εκθέματα, βρίσκουμε την νέα περιοδική έκθεση «Ηρακλής, Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος» με τριακόσιες σαράντα έξι αρχαιότητες –οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό– γύρω από τη μεγάλη μυθολογική προσωπικότητα.

Την πρώτη Δευτέρα του έτους (7/1) το T.A.F. στο Μοναστηράκι γεμίζει με μουσική. Στη σκεπασμένη του αυλή, ο αυτοδίδακτος τζαζίστας από την Βερόνα Marco Birro, μαζί με άλλους τρεις νέους μουσικούς, τον Jason Wastor στα drums, τον Νίκο Χατζητσάκο στο κοντραμπάσο και τον Vid Jamnik στο βιμπράφωνο, παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο πρωτότυπων συνθέσεων του Marco, επηρεασμένο από κλασικά κομμάτια. Ραντεβού στις 9.30 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/1) - εικόνα 1

Η ετήσια διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» κάνει ποδαρικό στο νέο έτος με «Ποίηση On the Road». Αυτό το Σάββατο 5 Ιανουαρίου (12 μ), οι ποιητές Ουρανία Παπακώστα, Μαρία Φίλη, Θωμάς Τσαλαπάτης και Ευτυχία Παναγιώτου, με τις ζωντανές μουσικές των Δημήτρη και Νέστορα Βασιλάκη, έρχονται στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Επίσης, αντίστοιχα ποιητικό εσάνς έρχεται την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου να συζητά με τους Δανάη Σιώζου, Κάλλια Παπαδάκη, Δημήτρη Πέτρου και Πελαγία Φυτοπούλου για την σχέση ποίησης και πόλης.

Πόσο καλά γνωρίζεται την αρχαία Αθήνα; Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο της θεματικής δράσης Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη, μπαίνει στην ένατη διαδρομή αυτό το Σάββατο 5/1 (10 π.μ.). Ξεκινώντας από το κεντρικό του κτίριο στην Πλάκα, περπατάμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με την ιστορικό Λίλα Πατσιάδου και ανακαλύπτουμε κτίρια-μνημεία του 19ου και 20ού αιώνα που πιθανότατα έχουν διαφύγει της προσοχής μας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/1) - εικόνα 2

Μερικούς μήνες ύστερα από τον «Τελευταίο αναγνώστη», την πρώτη ενότητα της τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη» που αφενός είχε εγκαινιάσει το annexM, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο, έρχεται το δεύτερο μέρος της τριλογίας, με τίτλο «Μετά τη Βαβέλ». Υπό την επιμέλεια της Άννας Καφέτση, περίπου εκατό έργα απλώνονται στα τέσσερα επίπεδα του χώρου (και την αυλή), φέρνοντας είκοσι πέντε διεθνείς καλλιτέχνες στην ίδια αφήγηση. Έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα και performances μιλούν για τα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη μορφή τους, και συνολικά στήνουν μια πολυδαίδαλη μετα-μπορχεσιανή Βιβλιοθήκης της Βαβέλ. Μοναδική συμβουλή: ακολούθησε το επιδαπέδιο νήμα. Ελεύθερη είσοδος κάθε Τετάρτη 3 μ.μ.-8μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (5-11/1) - εικόνα 3

«Οι συναντήσεις της Πέμπτης», οι φωτογραφικές παρουσιάσεις που ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια στο εντευκτήριο του «Φωτογραφικού Κύκλου» στην οδό Τσακάλωφ και έχουν συνεχιστεί ανά περιόδους σε διαφορετικούς χώρους αυξάνοντας την πολυσυλλεκτικότητά του, μας περιμένουν τον Ιανουάριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό έργο τους, συζητούν μεταξύ τους για τις θεματικές, τις προσεγγίσεις και τις επιλογές τους και απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού. Αυτήν την Πέμπτη (10/1) έρχονται οι Χαρά Κουρμπανά, Γιάννης Μαθιουδάκης και Σπύρος Πολυτάρχου.

Πώς να μιλήσεις για παγκόσμια τέχνη, όταν τα πάντα εξετάζονται υπό το πρίσμα των δυτικών δημιουργών; Στο πλαίσιο τακτικών διαλέξεων με προσκεκλημένους ομιλητές-ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους, η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης φιλοξενεί τον πολύγραφο Αμερικανό καθηγητή James Elkins στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς για την ομιλία «The End of Diversity in Writing about Art». Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου (6 μ.μ.), ο διάσημος συγγραφές θα παρουσιάσει την πρόσφατη έρευνά του για το βιβλίο «The Impending Single History of Art: North Atlantic Art History and Its Alternatives», αναλύοντας την ομοιομορφία των κειμένων περί τέχνης καθώς και τη την συγγραφή της ιστορίας της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.